Rabu, 6 Januari 2010

Mini Sosej Roll


MINI SOSEJ ROLL

Salam dpagi rabu yg mendung :-),

Hari ni persekolahan bermula TAPI dr mlm td ada sikit taufan huhuhu.... nak marah sapa ni??? salah sapa ni??? geram pun ada ehehe.... geram kita ni sekejap jerr ;-)... Kita tak suke buat keja last minute kecuali sesuatu perkara yg kita suke buat last minute kita tak de lah angin2 mcm ni kan :D Malam td si ninja tu baru sibuk nak tgk bwk apa kat sekolah biasanyer mmg mcm tu part yg paling nyampah sekali bila terkeluar kat mulut dia kain burok????? kain burok??? atau nama jepun dia zoking..huh! pulaknyer bukan leh sembarang2, ada ukuran dia kena ada tali tuk gantung dia..KALAU umah ni ada mesin jahit tak pe cewahhh alasannn :P, ala...jahit sembarang jerr asal rapat ukur pun asal hendak jer malas dah nak bebel2 dia bual2 kita buat derk jerr :D kul 12mlm menjahit guna manual taw! towel laks tuuu sakit tangan n jari2 i yg montel nii :D.. mmg gitulah adat sekolah jepun kat sini.. benda yg HARUS ada setiap kali semester persekolahan bermula :D kalau lah kita pandai baca sume tulisan2 kanji tu mmg dah prepare awal2 dahh... si abang pulak pg td carik keja sekolah dia ntah mana huh! mmg gempa bumi terus ehehe... tp sempat buat roti :D panjang nak citer KEJADIAN mlm td dan pagi ni huhuhu.. jomlah sarapan roti jerr.. semalam punyer hal dah buat org sakit jiwa jom jom buat air panas buat sendiri ya :D Roti ni guna doh KAK TULIP myr.. lembuttttttttt mcm doh MAMAFAMI sukeeeee.. tenkiu ya untuk sumbangan resepi mintak halal juga resepinyer sekali lg dan lagi dan lagi letak kat sini :D..



BASIC DOH @ KAK TULIP MyR

500gm tepung high protein
90gm gula halus
4sb susu tepung
1/2 st garam
1 sudu besar bread improver
1 sudu besar bread softener
1 paket yis (11grms) mauripan
2 biji telur
3 sb butter
150-200ml air / air secukupnya .. adjust sendiri yer .. masukkan air sedikit2 masa mnguli doh ..
1sudu besar gluten/ wheat gluten ...

Cara-cara

1. Masukkan semua bhn kecuali air kedlm mangkuk mixer dan gaul


2. Masukkan air sedikit2 sehingga mendapat ketepatan yg dikehendaki (jgn masukkan terus semua air ) . Uli sehingga 20 minit .. lebih skit pun x per


3. Bila doh dah licin keluarkan doh dan bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yg dikehendaki.. Loyang pembakar disapukan dengan hanya sedikit butter n tepung gandum


note : untuk bun 25gm /ea ..utk mini sosej 25 grm gak .. n utk sosej ala2 lipan tuh 50grms .. (perghh apa punya bahasa la nih) .. untuk step nih x yah penaik kan doh .. terus ngan upacara potong memotong n timbang menimbang ..

4.Dah siap masukan inti baru ler panaik kan doh sehingga sekali ganda .. 1jam / lebih .. note : bagi proses menaik kan doh ni ..k.yati masukkan tray yg dah diisi ngan doh tuh dlm beg plastik yg besar dan ikat kat hujung nya ..

5. Bakar 160 - 170 degree selama 15 -20 minit .. api atas bawah ..
note .. kalu tgk bahagian atas dh agak perang boleh padam kan api atas dan bakar dgn api bawah shj .. ini bagi mengelakan roti bahagian bawah tidak masak sepenuhnya.. (bakar dlm oven kt rak paling bawah )

6. Dah siap ..masa bun masih panas terus sapukan butter ke atas permukaan nya ..

6 ulasan:

indahhouse berkata...

Salam Ika,
cool ika, cool... ciannya kena menjait tgah2 malam. Sempat jugak tu wat mini sosej roll ni.
bak seketul tau!

JC berkata...

Salam Ika....amboi meroti plak...rajin sungguh..roti hot dog tu anak2 akak suka banget..buat banyak tu..hantar sikit kt sini hihihhi

LOVE2COOK berkata...

Terliur love tengok ur sausage rolls ni Ika!!! Adeyyyy :(

Watierman berkata...

Ha...jelesnya tengok mini sosej roll tu...sebab semalam dok fikir nak buat ke tidak...end up makan sosej dgn roti gardenia ja.....tu la org malas nganga intai kat tepi tingkap Ika je lah!!

Sue @ Nenie berkata...

Hari ni kedai roti tutop, datang mintak roti sosej free kat sini jelahh

blogresipi.com berkata...

Takut ai nak mintak roti yuuu musim2 gempa bumi neh... ai tengok je lah ek.kihkihkih :)