Isnin, 4 Januari 2010

Chewy Gooey yummy Brownies


CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES


Salam kembali buat semua dtahun 2010 ;-),

Dah lama ngendap resepi ni nak buat jer yg tak sedap sgt nk makan jdnyer buat td ni :D, Aiyaaaaa...cam ni ke rasa bronis sebenor???? patot pun tgk display2 yg ada kat bakery rupa hodoh benor mcm keras gitu hihihi.... :D betullah ssh nak potong sbb retak mungkin ada kacang2 kot! :D Mmg chewy2 gooey2 gitu ooowwwhhhhhh..barulah tahu rasa bronis mcm ni ya.. 1st time makan yg mcm ni sblm ni betullah kata kak hana lebih kepada kek dia punyer tekstur tp yg ni mmg lerrr menggeramkan bila tgk :D sakit jiwa pun ya ala2 tak jadi jerrr ekekeke.. tp mmg sedap lekat2 kat mulut masa kunyah2 :D.. Resepi asal dr dapur KAK DIANA link tarak :D dan lepas tu g tgk kat dapur KAK ZAI pulak tp cnp dr Dapur KAKAK JAWA pulak :D Mintak halal n izin ya resepinyer tampal2 kat sini pulak :D tenkiuuu!! :-)

Ingredients
  • 125g butter
  • 200g dark chocolate ( I use courverture )
  • 3 eggs
  • 1 ¾ cup caster sugar - hana buh 11/2 jerk!
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 ½ cup plain flour (sifted)
  • 1/3 cup cocoa powder (sifted)
  • 2 cups chopped nuts of your choice
Method
  • Preheat oven to 180 degrees celcius. Brush a shallow 8x11 inch tin with melted butter. Line the base with baking paper, extending over the two long sides.
  • Double-boil butter and dark chocolate until melt. Add caster sugar, mix well. Remove bowl of mixture from pan of simmering water.
  • Add eggs, one at a time. Mixing thoroughly with every addition. Add vanilla essence. Mix well.
  • Add sifted flour and cocoa powder. Mix well. Add nuts. Mix well.
  • Pour mixture into the prepared tin and bake for 30 minutes.
  • Allow to cool before cutting into pieces. - aku sama ngan k.zai, dah kuor oven terus potong sbb bila dh sejuk keras susah nk potong. pecah2 gtu!



2 ulasan:

JC berkata...

Salam Ika....mannnnnnn brownies plak...baru jer cakap ngan Hb & anak akak kita semua kena diet ni hihihihi...looks really yummy

blogresipi.com berkata...

Salam Ika,
Kite sihat alhamdulillah... hopefully Ika dan family pun sihat2 ye...wah tu dia! lama menyepi sekali kuar berderet resipi best best... geram tengok ayam tergolek sekor kat bawah nun... heeee... bronis tuh pun... nak chew chew gak! hehehe