Sabtu, 9 Januari 2010

Bun Coklat Choco Chip


BUN COKLAT CHOCO CHIP

Salam dpagi sabtu n happy weekend buat sume!!! :-)

Haaaa.....dah dpt agak dahhh!!! KAK YATIE!!! sajer jer akak tyg bun cekelat akak yg gemuk tuuu kita pun buat lah jugak :D tp versi kitanyer ni tak gemuk sbb buat tecik2 jerrr :D pastu tabur cekelat chip sure budak2 lg suke :D.. Semalam ni lah kisahnyer g jalan2 kat umah KAK YATIE KEMAMAN niii... kalau kak yatie yg buat roti sume gemuk2 belaka ehehe...tp tuannyer comel taww!! :-) Jdnyer ptg semalam membuat lah roti niii, dah habis separuh budak2 makan sedap tuuu... cicah ngan air panas mmmmm.... mmg sedapnyer! buat sarapan pagi ni sikit :D jomlah jemput makan ambik sorang seketul jer ehehe... resepi cnp dr umah KAK YATIE resepi asal yg sama juga tenkiuuuuuu mmg sedap!! dan gebussss dan lembut dan apa lagi? hihihi..




Resipi Roti Coklat


Bahan2
250 gms tepung high protein*
2 sudu besar susu tepung*
1 sudu kecil bread improver*
1 sudu kecil bread softener*
1/2 sudu kecil garam *
60 grms gula halus*
1 1/2 sudu besar mentega*
2 sudu kecil mauripan yis*
2 sudu besar serbok koko (mau kurangkan boleh)*
7 grms wheat gluten*

125 ml air suam
1 biji telor dipukul





Cara membuatnya
1.Bahan bertanda (*) disatukan kedlm mixer ..mix 30saat just utk bhn bercampur shj ..
2.Masukkan telor n air .. mix kan adunan sehingga doh betul2 licin .. lebih kurang 20-25 minit
3. Bila doh dh licin .. ambil doh dn bahagikan kepada 15 bahagian .. += 40grms /each
4. Biarkan doh mengembang sekali ganda baru ler dibakar dlm suhu 160 -170 C selama 20 minit ..
5. Keluarkan roti dan sapukan dengan butter semasa roti still panas
6. Utk kekalkan kesegaran roti berpanjangan ..simpan roti anda didalam bekas yg tertutup ..

Selamat mencuba

5 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Gosh, sedapnya bun tuh Ika!!! Teringin nak taste la! Hantar kat Love sikit! ;)

y@tiezaini @ KEMAMAN berkata...

OOoOOoooo dak ika wat bun cekelat gak yer .. cedapppp kan cicah ngan minuman panas ..mkn sambil pejam2 mata gitu ..hehe ;D

blogresipi.com berkata...

Letak cekelat cip bukan budak2 je suke.. mak budak pon suke gak... hehehhe. nak seketui!

indahhouse berkata...

Salam Ika,
jangan majuk tau. ari sabtu arituh, dah tulis ayat power nak comment entry bun ni. tapi, tibe2 takde line tenet. huhu.
nak ulang, roti ni, letak kismis ke cekelat? menjadi Ika buat. :)

indahhouse berkata...

eh, baru perasan cekelat chip la. hihi. dah hantu cekelat nampak bun cekelat je, saya nih.