Selasa, 5 Januari 2010

Pau


PAU INTI KACANG MERAH

Salam kembali ;-) pagi yg mendung,

Tenkiu KAK MARIA!!! sebabnyer bg idea nak buat steam bun niii.. lg pun lama tak buat dan buatnyer pun tak renyah2 gitu masuk dlm BM jer pastu sambung tido jap :D setkan jam balik bgn kul 5.30pg :D senang keja kan? hihihi.... kukus ni lepas buat jemput2 tu, yg posing 3 ketul kat atas tu dah selamat sampai kat umah atas :D buat 2 versi satu plain jer tuk budak2 sbb dia org suke mkn yg kosong gitu kalau ada inti kena korek2 jer tp budak2 sbnrnyer tak minat sgt yg suke si kakak jerr yg kecik dgn abg suke2 gitu2 jerr yg laen mak lah yg makan.. Nama jepunyer Manju bila cek resepi lebih kurang jerrr ada resepi tak letak yis tp rasanyer yg penting kena letak shortening mmg lembut hasil dia.. Resepi dr CMG bujang malaya yg terrer masak2 tu, Tenkiu ya CMG mintak izin cnp resepinyer kat sini pulak ya sblm ni pun dah buat jugak kali ni kita buat iklan sikit :D

PAU

Bahan-bahan ( 10 biji )
UNTUK DOH:-
240 g tepung "Hong Kong", guna tepung pau pun ok
1 camca teh "Double Acting" Baking Powder + 1/2 camca teh garam
1 camca teh yis
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan dan kacau hingga gula larut)

Inti Kacang Merah atau apa2 lah.. >> Kita guna inti ready made jerr made in mesia :D



Jom carik hidden mickey! hihihi..pengaruh Mickey Channel :D


Cara-cara
-Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur. Gaul ramas hingga adunan berupa serbuk roti. Masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula. Adun hingga menjadi doh yg lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan 10 minit jika menggunakan mesin). Perap doh selama 45 minit.

-Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang angin. Bahagi kepala 10 bahagian, bulat2kan. Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tgn, sudukan inti yg tlh sejuk tadi dan cantum doh sehingga menutupi inti. Bulat2kan doh tadi dan letak diatas sekeping kertas (2inci x 2 inci) yg tlh disapu dgn lemak sayur.
-Buat hingga habis dan susun dalam kukusan. Perap pau kurang lebih 20 minit.
Kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.
Untuk doh tadi boleh juga menggunakan bread maker, melalui setting utk doh. Masukkan kesemua bhn dan tekan setting utk doh dan tunggu hingga siap.


7 ulasan:

MamaFaMi berkata...

Salaam Ika...
Selamat Tahun Baru 2010 buat Ika sekeluarga.
Ala... mama allergic tengok kuih pau ni... mulalah gatal tangan nak buat nanti.. ish ish ish...

palatable berkata...

Salam Ika...gebunya pau...minta sikit boleh?


http://treatntrick.blogspot.com

LOVE2COOK berkata...

Uish...gebunyaaaaa! Love nak! ;)

CikLiz berkata...

Cik Ika, cik liz selalu fail buat pau.. dah guna a few recipes yg org lain buat ok jek tapi bila cikliz buat, mesti jadik permukaan bulan.. nyampah tau.. cemana cik ika boleh wat cam permukaan muka cikliz ni.. ekekkekeke..

Watierman berkata...

hrm...sedapnya...dah terasa cam nak kena uli ni...tapi ada ke kerajinan tu!

indahhouse berkata...

Salam Ika,
Ecece, seronok tul ada bread maker nih. hihi.
mintak seketul tau

blogresipi.com berkata...

Bestnye nampak pau Ika tue... inti kacang merah tu memang faveret kite.. tp pau ni tak pernah lagi buat sendiri.takde bread maker la.hehehe..alasan betul :D