Rabu, 6 Januari 2010

Yogurt Fried Chicken

YOGURT FRIED CHICKEN

Salam kembali buat semua :D,

Hari ni buzy lah terlupa nak habiskan gosok baju yg semalam tu sbb cuaca mendung :D bukan salah cuaca salah tuan yg menulis ni :D tp betullah semalam hari paling memeningkan kepala kita, kol sana sini situ sinun urusan passport kita yg dah nak xpired bulan 4!!! hihihi.... TERIMA KASIH pd yg sudi menolong :-) terima kasih jugak kepada penerima panggilan kita niii byk kali kol sorilah ya :D last2 dpt berckp dgn 3rd cancelor kat kedutaan sini BARU lah fhm n KAK LG too! ekekeke....aiyaaaaa...camne passport dah nak xpired baru perasan sblm bulan 4 nak kena apply visa ke japan pulak punyer lah terdesak dan urgent sgt niii.. Citer lain kali makin pening kepala kita nanti ni :D kalau dah kompem akan bgtau :D yeaaaaaaaaa!!!! :D ok! ni Resepi dr sis LOVE kat blog LOVE2COOK ;-) tenkiu sis!! my kids love it! sbb kita tak letak itu paprika dan serbuk lada yg ssh nak eja tuu jdnyer tak pedas cuma gantikan serbuk kari cam KAKAK HAHA buat :D, resepi mintak izin ya sis kopipes kat sini pulak tenkiuuuuu for sharing!!!! n cnp dr umah KAKAK HANA ehehe... muaaaahhh!!! ambik sorang seketul :D n ayam ni dah terperap semalam lg :D ngeeeee....

Bahan-bahan
  • Bahan (A)
  • 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong. Toskan air berlebihan. Pastikan isi ayam betul2 kering.
  • 1 cwn/250ml plain yogurt
  • 6 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
  • 2 inci halia ~ ditumbuk halus
  • 1 sb serbuk paprika
  • 1 sb serbuk cayenne- ltk serbuk kari
  • garam secukup rasa
  • 2 tangkai daun kari
  • Bahan (B)
  • 1.5 cwn tepung gandum (boleh tambah sedikit tepung beras bersama)
  • 1 sk baking powder
  • 1 sb serbuk paprika
  • 1 sb serbuk cayenne- pon ltk kari
  • secubit garam
  • -------------------------
  • jus lemon (optional)
  • minyak untuk menggoreng



Cara-cara
  1. Gaul sebati semua Bahan (A) dlm sebuah mangkuk. Biarkan perapan selama 2-3 jam (lagi bagus kalau semalaman).- hana buh skali jus lemon ngan bhn A tuh.
  2. Dlm sebuah mangkuk yang lain, gaul bahan (B). (boleh juga menggunakan ziplock plastic bag)
  3. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak betul2 panas...tapi tidak berasap.
  4. Salutkan ayam dgn tepung dan gorengkan hingga masak. (jika menggunakan ziplock bag, masukkan bahan (B) dlm bag, diikuti dgn ketulan ayam yang telah diperap. Zip dan goncang).
  5. Apabila ayam dah masak, angkat dan toskan minyak berlebihan.
  6. Perahkan sedikit jus lemon ke atas ayam yang telah digoreng. Sedia dihidang! ;)
  7. * penggunaan paprika dan cayenne boleh dikurang/ditambah ikut citarasa



6 ulasan:

LOVE2COOK berkata...

Wow, looks so crispy la ur YFC nih Ika!!! Teringin plak Love nak makan lagik! kekeke ;)

Tks for trying ya! Glad U liked it...takpe tak letak spices tuh, kena ikut selera family jugak kan. Klu tgk Love punye mmg gelap, coz letak byk2 spices...goreng tergaring lagik...huhuhuhu!

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Tergoda gak tengok ciken Ika ni...Hai nanti nangislah tokey KFC...

Errkkk...Ika, Ninja ada plan balik Japan ke..? Nanti pindah sana ke?

3 hungry tummies berkata...

eh eh enaknya! garing sekali!

JC berkata...

Weiiii ayam goreng akak tak tolak...sodap nampak nya tu...nanti bole cuba..coz kt rumah ni ayam berlambak...dah kalah tokey ayam hihiihii

blogresipi.com berkata...

Kite teringin gak nk buat ayam nie.. esh, nak kena buat utk MRFaiz nie..looks yummy betul. Psst, Ika dan family nak balik cuti2 ke jepan ke? heheh..sibuk je ai :)

iManAzRaf berkata...

dapnye...... nk kit.. huhuhu