Sabtu, 30 Januari 2010

Roti Paun n Mini sosej roll

ROTI PAUN


Salam n selamat pagi d hari sabtu ;-),

Hari ni sibuk sikit (tuan umah hari2 sibuk :P) betull tawww! hari ni nak g sepital antar si adik dgn akak bukan demam ke apa dia org sihat2 jer cuma ada masalah kulit sikit tp doc kata tu bukan penyakit sbb biladia membesar dia akn hilang... sekarang ni makan ubat dgn sapu jer tempat yg terkena tu... So, ingat plan nak bgn kul 4 nak buat roti sambil2 tu gosok baju sudahnyer ninja tu kejut kul 5!!! huh!! apa lg angin kencang lah.. tp bukan ributlah kan sbb hari ni kan hari minggu kang kena penalti duk kat umah jerrr huhuhu.... sebenarnyer roti paun ni dah ptg semalam niii tp versi semalam IRENG melampau! jdnyer pg ni lah nk bangun awal buat lagi sib baik tak leka :D sambil2 tu guna doh yg sama jugak buat mini sosej roll sbb yg ni HARUS ada :D pastu cekelat chip yg ni pun HARUS ada sbb budak2 suke kan..? Ok jap g nak kemas sbb appoinment awal lah parking lagi satu hal, sapa2 yg dtg tu jemput makan ya byk tu roti tp yg dah habes cekelat dulu :D tggl sosej roll dgn yg kosong tu jerrr :D.. Resepi asal kat umah BRO ROZZAN pastu mcm biasalah sini sana situ dah buat, rumah KAK HANA, ROSS, pastu sapa lg??? lupa pulak :D.. Mintak halal n izin resepinyer mcm biasa terima kasih dgn sumbangan resepi yg sgt bagus nii... kalau nak tahu roti ni mmg lembut! tgk jer lah roti2 tu sume mcm mana gemuksnyer tuan jer yg tak gemuk sgt :P ekekeke....cnp dr umah KAK HANA jer :D mekaseh!

Bahan-bahan
  • *300 gm tepung
  • *80 gm gula
  • *20 gm susu tepung
  • 1 biji telur (saiz AA)
  • 1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)
  • 1 camca besar majerin
  • 1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
  • sedikit bread improver
3 bahan bertanda * saya timbang sekali harung.. = 400gm semuanya..

MINI SOSEJ ROLL GEMUK :D

Cara-cara
  • tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur
  • lubangkan tengah.. masukkan telur..
  • masukkan majerin
  • gaul rata then masukkan air+yis
  • uli then masukkan pelembut roti..
  • uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)
  • perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)
  • bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)
  • bakar about 20 minit @ 180C
  • bila dah masak.. gliskan dengan majerin...


Sila2 ya... ;-)

4 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Wah dalam sibuk2 Ika ni memang pandai bahagikan masa..Akak kagum dengan korang semua...cantik sgt roti tu....cute & mengiurkan...!!Selamat berhujung minggu!

JC berkata...

Alahai Ika comei & montok2 gitu bun tu...mesti gebus rotinya ni

blogresipi.com berkata...

Ika ni memang handal meroti nie... memang kalau bukak kedai roti boleh lingkup bakeries kat mesia nie.hehe...

psst, awat la sosej tu macam sesak napas je dok dlm roti gumuk tuh? kikiki

Azita Zain berkata...

mak aiihhh...gebunya roti paun tu!