Isnin, 20 September 2010

Cake Cocoa

DSC_0202
CAKE COCOA

Salam buat semua!! :-)

Panjang citer tp tak leh citer panjang2 sbb tak tahu nk mula kat mana dulu.. Sbnrnyer hari sabtu, dr pg sampai kepetang terus menerus sakit perut dia punyer sakit tu tak de berenti berenti, tp tak tahu nk ckp mana sakit perut tu yg pasti bila gerak dia sakit kalau jalan kena membongkok, oleh kerana mcm pelik sgt ptg tu pergi hospital, jdnyer nak sambut besday tak dpt terpaksa sambut besday kat ward sbb kena tahan kat ward :-( tak pelah lain tahun tak pun leh sambut bila2 kan kan kan.. :D Pasal apa kena admit? kita citer lain harilah ya, sakit puan :D

Citer pasal kek, buat besday kek ari jumaat ptg so simpan dlm sebok ingat deco, TAPI dr pg sabtu tu dah sakit perut kita nak decolah tgh hari ke ptg ke apa kan, tp sempat buat kek yg kat atas ni sbb buat sikit jer, suku adunan jer sbb tu buat 2 jenis, last2 kek besday kita curah ganache ajer, ingatkan nk simpan dulu balik sepital konon2 leh balik ari sabtu tu ruapnyer kena admit lah pulak! so tertangguh lg lah kisah kek beday kita tu :D, semalam discharge tgk keknyer dah rompong :D budak2 punyer kerjalah kan, jdnyer tak dpt nk ambik gmbr besday kek sempat ambik kek yg atas ni jer yg ni pun budak2 dah makan hampir semua sbb kita buat suku adunan jer..

Resepi dr umah KAK AYU SG tapi resepi asal dr MAK KAK AYU SG hihihi... kirim salam byk2 kali taww! sedap! suke rasa kek ni kaya dgn rasa coklat tp tak manis sgt mmg sesuwai, kita buat suku adunan jer biar mkn abis terus :D Macam biasa kak ayu mintak halak n izin resepinyer macehhhh! Minggu ni dah start packing balik badan pulak masih lemah2 lagi, mintak maaf kalau belum sempat buat kunjungan ya, insyaAllah kalau ada free sikit kita curik2 buat kunjungan, mekaseh yg dtg berkunjung! :-)

CAKE COCOA

Ingredients:-
  • 270g self raising flour
  • 125g cocoa powder-(I used Valrhona cocoa powder)
  • 500g butter (2 blocks )
  • 400g fine sugar
  • 1/2 can condensed milk(small can)
  • 10 eggs
  • 2 tsp vanilla essence


DSC_0203

Method:-
Sieve flour and cocoa powder, and put aside. Beat butter and sugar in mixer using high speed till creamy. Add eggs 1 at a time and put in condensed milk and vanilla essence. Add in the sieved flour and cocoa powder bit by bit at low speed. Fold in with spatula and mix well. Pour into cake tray. Bake at 175c for 40 minutes or till cook. Leave cake on tray for 5 minutes before set to cool. Ready

4 ulasan:

Ida Ddapur berkata...

ala keciannyer...dah baik dah ika,harap2 ika cepat sembuh k..rajin betul dia membaking..

Yan berkata...

Salam ,

siannya...tp masih sempai berkek - kek ye..

PearlnScarf berkata...

ika memang terbaik la.. take care yer

Ayu berkata...

thanks ika,
kerana sudi try recipe ni ya..
wah so how u now?..dah ok belum?..
cian dia..birthday girl kena pergi hospital pulak..