Rabu, 22 September 2010

Cold Silken Tofu With Crispy Garlic And Dried Shrimp

DSC_0231
COLD SILKEN TOFU WITH CRISPY GARLIC AND DRIED SHRIMP

Salam kembali sume!!! :D

Alhamdulillah kenyang kita makan tauhu ni jer abis sepeket bulat tu sorang2 makan wakakakaka.... dan alhamdulillah jugak sbb dah selesai masalah JENTAYU antu iteewww... sapa2 yg mushkil leh g link kat SINI, di situlah kita jumpa jodoh untuk penyakit jentayu tu :D.. Buat penasihat khas dr KUALA TERENGGANU CIK NOR SECUBIT GARAM mekaseh ata stunjuk ajar, ingat tu, NEW POST, DASHBOARD, BLA BLA...... in english ok! hihihi....

Resepi kat bawah ni milik seorang jejaka tampan ala2 cik mat gebu giteewwww, (mekaseh kak CM!! ) hanya org2 tertentu yg tahu apa permasalahan kita kihkihkih..... Thanks to 3 HUNGRY TUMMIES untuk resepi yg simple, cepat, mudah n sedap of coz lah kan, no tipu2 loorr :P.. As usual copynpaste recipe nya sbb malas nak translate balik walau sikit bahan2nyer sbb kita seorang wanita yg sibuk :P bluuueerrkkkk! tunggu org jepun buat mesti dia baik hati alih bahse ke melayu :D.. Thanks again Khun Tummy!!! arigatou!! :-)

COLD SILKEN TOFU WIH CRISPY GARLIC DRIED SHRIMP

Makes 8 serving
you'll need;
  • 1 tube of silken tofu*, cut into 8 pieces>> 1 tube tauhu lembut
  • 1/4 cup of dried shrimps, soaked in hot water for 5 minutes and chopped>>1/4 udang kering rendam dlm air panas selama 5 minit, toskan n cincang
  • 3 garlic cloves, chopped>>3 ulas bawang putih di cincang
  • 1 spring onion, chopped>>Daun Bawang di hiris
  • 1 bird chili, sliced>>Lada kecik atau besar di hiris
  • cooking oil>>Minyak utk memasak
  • *or one block of silken tofu

for the dressing;
  • 2 tbs of light soy>>2 sb Kicap cair nak kurangkan pun ok adjust ikut selera masing2
  • 2 tbs of kecap manis (sweet soy)>>2 sb kicap manis
  • 1 tbs of oyster sauce>> 1 sb sos tiram
  • dash of sesame oil>> Sedikit minyak bijan
  • dash of white pepper>>sedikit serbuk lada putih


DSC_0228

Method:-


  • Chop the garlic and dried shrimps.>> cincang bwg putih dan udang kering yg di rendam td.
  • Fry the chopped ingredients with a little oil til crispy.>> Goreng dgn minyak sedikit sehingga keperangan atau garing
  • Prepare the dressing.>>Sediakan semua bhn untuk sos td dan rasa.
  • Place tofu pieces in individual Chinese spoons and drizzle some dressing over.>>Belah tauhu sejuk td mengikut citarasa masing2, untuk proses ni kita panaskan guna microwave dlm 2 min dan lap air yg keluar dr tauhu td, susun di atas pinggan atau sudu dan tuangkan sos tadi di atas tauhu.
  • Top each tofu with some crispy garlic and dried shrimps mixture and finish off with sliced chillies and spring onions.>>Letakkan udang kering+bawang putih yg di goreng td atas tauhu, letakkan sedikit lada hiris dan daun bawang yg dihiris terlebih dahulu tadi. Boleh lah di hidang!
  • Serve them as appetizer and they perfect for a cocktail party.

10 ulasan:

Mas berkata...

salam ika, macam mana, dah sihat ke...
wah ika..sedap nya tengok tofu tu...kalau kak mas buat, rasanya kak mas sorang jer yang makan...hu..hu..susah kan..

3 hungry tummies berkata...

Haha cepaknya Ija dah cuba resipi ni :) Terima kasih ye!

cikmanggis berkata...

ye ye dah boleh masuk "rumah" ika...wah dah bikin?manyak cepat ooo hehe

fara dean berkata...

Salam ika..
dah sihat ke?
ooo smlm akak singgh ..tp jentayu yg kluar..
now i know la knapa..

HALAMANKU berkata...

Salam Ika... hu huhu lama tullah tak jenguk Ika sihat? nape.. x sihat? lambatlah budak ermani.. tertinggal ketapi.. Ika cantik umah baru..

hana berkata...

hahahahaa... patutnyer aku dibagi royalti la kan sbb rajen menterjemah! tp sape yg nak bg tuh erk???! wakakakakakaa... smlm aku ura2 nak buat juga.. skali haku tgk tofu aku dah expired daaa... tiga bijik plak tuH! punyer la lama membeli, tak menang memakai! muahahahahaa...

K.Nor berkata...

laa.... dik ijah ... bila masa akak duk dungun nih... hehehe sebab salah gi buatkan tofu bulat kat akak sbb tau yg ni dah abes.. cpt antar sebelum maghrib tau :)

Yan berkata...

Salam Ika,

kak yan pun ada problem dgn Jentayu tu.But now, ok dah..

boleh lah nnt akak coba recipe awak ni..

Deliah's Deli berkata...

salam ika...fuyoooh!!!cun seyh 3 dara putih melepak tuh dok posing...anta sini skit tau :p~

Ida Ddapur berkata...

slm ika...dah tak berhantu lg ek..alhamdulillah
k'ida pun suka tauhu..TAPI org lain dlm umah ni sorang ja suka..anak hero akak je..buat mesti akak ngan dia ja habiskan..nanti leh buat versi ni pulak.