Jumaat, 24 September 2010

Crumbed Boxing Chicken

DSC_0260
CRUMBED BOXING CHICKEN

Salam kembali sume!!!

Dgn rasminyerrrrrrr dah boleh pindahhhhhh!!! jap g nak letak brg2 kecik dulu nanti tak lah pening kepala besok ni.. besok sure mcm gempa bumi rumah tu sbb penuh dgn brg2 dlm kotak, atas lantai atas meja wakakakaka.... pastu ambik masa setahun baru perfect :D..

Ayam ni dah kena marinated dr semalam jdnyer pagi ni goreng separuh buat bentou budak2 yg selebihnyer buat kita boxing2 masa makan :D, Sedappppp u!!! kita ni kan kalau menu yg sedap kita akn kata sedap kalau menu yg fail tu mmg tak buat n3, DAN kalau menu yg hasilanyer tak menarik tp kita n3 maknanyer sedaplah tu! cuma rupa tak menarik :D Tp tekak org lain2 jdnyer jgn salahkan resepi kalau hasil bila dibuat tak memuaskan hati, kena tgk kekurangan kita ;-)

REsepi dr rumah 3 HUNGRY TUMMIES lagiii! wakakakaka.. betollah! abis tu sbb senang n sedap taww! Tenkiuuu again tummy utk resepi yg mabeles ni, mintak izin share juga :D Nak tgk cara2 mcm mana nak mengerjakan ayam tu leh g kat link yg di bg tu ya :D

CRUMBED BOXING CHICKEN

Source:- 3 HUNGRY TUMMIES

makes 12
you'll need;
  • 1/2 kg of chicken drumlets
  • 1/3 cup of panko breadcrumbs*
  • 1/3 cup of coarse sweet potato flour*
  • 1 egg beaten
  • sweet chili sauce or Lingham chili sauce to serve
  • * mix ingredients marked *

for the marinade;
  • 1.5 tbs of oyster sauce
  • 1 tbs of light soy
  • 1 tsp of sesame oil
  • 1 tsp of grated ginger
  • 1 tsp of grated garlic
  • dash of white pepper
  • a pinch of five spice powder
  • a pinch of salt
*Resepi asal ada letak alcohol ya.


DSC_0264

Method:-

  • To prepare the chicken - with a sharp knife cut around the thin end of the drumlet til the skin and sinew is separated from the bone.
  • Pull the meat down with the help of a knife is needed and you will get a little chicken lollipop. Repeat the rest.
  • Marinate the chicken overnight or for at least 2 hours
  • Dip chicken in beaten egg then coat it with the panko and flour mixture. Repeat the rest.
  • Deep fry in batches til golden and crispy.
  • serve immediately with some sweet chili sauce or Lingham chili sauce.
  • Another delicious appetizer or finger food that will be very popular with both children and adults alike.

12 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ikaaaaa...cepatnye!!! Ayam Love tgh marinate lagi tau! Nak buat tuk dinner nanti...;)

Cun lah ayam mu tuh! Know what, Love pun dah potong simpan some foil nak balut tulang tuh. Aiseyman, tak copy Ika ya...

Anyways, thanks alot for sending some to Love! Dah abis, menjilat jari! :D

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Newayz, Happy Moving ya! :D

zarin berkata...

ikaaa ada lagi tak boxing chicken ni???akak terliur dah ni :)

Yan berkata...

Salam Ika,

akak nak try lah buat .Macam menarik perhatian anak2 kan..

ijan berkata...

hehehe..cian nye pindah randah berkotak kotak ye... takpe2 Ika pindah le dulu. kite tolong pegang kan ayam boxing tu ek. nanti esok2 kite pulangkan... tulang nye.hihihih

K.Nor berkata...

ijah... hati2 pindah randah tu ya... jgn angkat yg berat2 tau, biar org laki yg angkat.. take care dear

Deliah's Deli berkata...

salam ika...klu amik resepi dr ika ni sy nak tukar namalah...tomoi chicken :)))

Ayu berkata...

salam ika,
kenapa ur latest update tak nampak kat my blog list?..only nampak milk pudding aje, yg boxing chicken ni tak nampak tau...kena adjust kat feedburner, macam akak punya dulu..kita update tapi org lain tak nampak..tapi akak dah lupalah macam mana buat dia..alah..

Ayu berkata...

oh yes happy shifting house ya..
dont stress yourself ok..

fara dean berkata...

salam ika..lamaaa dh nak buat tak terbuat2 boxing ni..sbb suami susah betul nak mkn ayam dia maging..akak pulak pemayam..hihi

3 hungry tummies berkata...

Terima kasih Ija kerana mencubai satu lagi resipi saya :)
dah siap berpindah ke?

Jiya berkata...

mek siam ni mmg suka menu2 aksi ganas. kungpo la boxing la... nko bg la aku seketol.