Isnin, 20 September 2010

Sotong Oriental

DSC_0296
SOTONG ORIENTAL

Salam kembali :-)

Walaupun dlm keadaan masih tak normal 100% kerja umah ttp kena buat ttp kena masak tuk diri sendirik kalau tak sapa yg nk masakkan? :D maklomlah, lepas ni dah jrg2 ke udara sbb urusan pindah n urusan lain yg sewaktu dgnnyer :D sementara ada masa berblogging, kita luangkan masa dulu ya :-) lepas ni sure rindu giler kat sume org :D..

Dah lama rasanyer masuk list menu cik lembik oriental, baru hari ni dapat buat n rasa, keseluruhannyer SEDAP! owhhh.. kita belum mula puasa 6 lagi lah nantilah kalau dah sihat sikit tp yg pasti puasa ganti udah habis! merdekaaaaaa!!!! :D hihihi..jgn jeles ya :D

btw, skrg ni kalau guna goggle akn kuar segala malware ni, jdnyer pd sume org berhati2 byk blog yg tak leh masuk sbb benda alah ni, alhamdulillah bhgn kita ok, sblm ni jer dia tak ok jugak sbb malware ni.. Resepi kat atas ni ambik kat umah KAK AYU SG lagi? lagi? ehehe... sedap2 looor lauk2 kat sana :D Mcm biasa mintak izin n halal kembali resepinyer ya kak ayu, hugs! kat akak dgn ank2 akak :P letak balik tong gas ya.. hugs dekat MARSHA SAHAJA :P Resepi asal dr KAK MADIHA macehhhhh kakakanda ku berdua ;-)

SOTONG ORIENTAL

Ingredients:-

  • 500g sotong - dibersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & toskan-(500g squids-cleaned, cut and boiled and drained)
  • 1 tangkai daun kari-(1 sprig curry leaves)
  • 5 ulas bawang merah- dihiris-(5 shallots sliced)
  • 3 ulas bawang putih- dicincang-(3 garlics chopped/minced)
  • garam & gula secukup rasa-(salt & sugar to taste)
  • 1 biji cili hijau-dihiris(Madiha tambah)-(1 green chili sliced)-(Madiha added)
  • 5-6 biji cili padi campak aje-(ayu tambah..hehe)-(5-6 bird eyes chillies just throw in -ayu added)>>same2 loor :D

Bahan2 ini dicampur jadikan pes-(Ingredients to mix to make paste)
  • 2 sudu besar pes tomyam-(2 tbsp tomyam paste)
  • 2 sudu kecil rempah kari ikan-(2 tsp curry powder)
  • 11/2 sudu besar sos tiram-(11/2 tbsp oyster sauce)
  • 2 sudu kecil sos ikan-(2 tsp fish sauce)
  • 6 sudu besar air panas-(6 tbsp hot water)


DSC_0293

Method:-

Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biarkan lebih kurang 3 minit. Masukkan sotong dan cili hijau. kacau rata. Masukkan garam(jika perlu) & gula dan masak 5 minit. Sedia untuk dihidangkan.-(Heat oil and add in curry leaves, shallots, garlics and saute till light brown. Add in paste ingredients and stir well. let it for at least 3 minutes. Add in squids and green chillies and stir well. Add in salt(if necessary), sugar and cook for 5 minutes. Ready to be served.)
Sources:- From mamawandiha.blogspot.com

4 ulasan:

sue berkata...

Loo..cik ika kita tak cihat ker?...
Sian kan..tak sihat pon kena masak sendirik..Nak tolong pun tak bleh..jauh maaa...

3 hungry tummies berkata...

Enaknya sotong tu Ija! Dah lama tak masak sotong kerana saya seorang saja yang suka sotong :(

leen hussain berkata...

wah!ko ni ika...sotong oriental ler pulok!...mana satu akak nak wat dulu nii...kiv dululah...bak ler sikit!..heee

Ayu berkata...

salam ika,
aduh sutun, dah lama tak menyotong..
get well soon ya..aahlah ika, a few blogs, tak boleh masuk ler..ada virus ya..