Jumaat, 24 September 2010

Milk Pudding (Orange)

DSC_0253
MILK PUDDING

Salam jumaat sume! :-)

Buat puding ni semalam, tp tak secomel puding2 yg KAK YAT MARIA buat yg KAK MAS buat sbb kita tak de mould puding yg cute2 ituuu :D jdnyer kita tuang ajerlah dlm cwn mcm ni :D Sedap looorrr, n dah menderhaka sikit, org lain pinky2 kita orenji2 :D tp mmg sedapppp! Hari ni dah mula kemas, bz sikitlah nmpknyer, mungkin tak sempat nak blogwalking, kalau sempat tu nanti kita singgah ya :-)

Untuk resepi ni cnp dr umah KAK YAT, resepi asal dr blog GERT lagiii :D Thnaks for sharinggg!!! Mcm biasa mintak izin n halal resepinyer ;-) tenkiuuuuu!!!

MILK PUDDING (ORANGE)

Ingredients:

  • 600 ml water
  • 120 gram sugar
  • 8 gram agar agar powder
  • 3 pandan leaves
  • 300 ml milk
  • 200 ml coconut milk
  • A few drop of pandan paste (change to strawberry paste)


DSC_0254

Method:-

1. In a medium size saucepan bring the water, agar agar power and pandan leaves to boil. Let it boil for 3 minute until agar agar powder dissolves.
2. Add in sugar; continue to stir until sugar dissolved. Lastly pour in the milk and coconut milk. Turn down the heat and bring the mixture to a slow simmer. Turn off the heat and remove the pandan leaves.
3. Remove ¾ of the mixture and add in a small drop of strawberry paste. Pour into prepared pan or mould. Let it set before pouring the balance of the agar agar (white portion) mixture on top. Let it set and serve cold.

9 ulasan:

PearlnScarf berkata...

interesting...

Ida Ddapur berkata...

ada je kuar dr dapur dia...mengancam la ika nmpk puding tu..

K.Nor berkata...

sweet jer walau kaler oren :)

Ayu berkata...

salam ika,
kalau perisa oren I like..

3 hungry tummies berkata...

Pasti enak buat hari panas! :)

Yatie berkata...

Salam Ika,
Kalau bab puding2 ni akak mmng suka sngt...nak wat gaklah...kecur pulak..hihihihi...

shiori_LA berkata...

sedapnya puding oren ija...hmmm

sitiezahim berkata...

hai salam berkenalan..
cam sedap aje puding nih..(mmg sedap kan? ) hehe..
insyaAllah kalau saya dah beli agar2 serbuk saya nak terai la..:)

Aymy With L♥ve berkata...

slurpp... telan air lior... huhuuh... amik sketla... nak wat, malas... ehehe...