Khamis, 2 September 2010

Tart Gulong

DSC_0037Jajarkan ke Tengah
TART GULONG

Salam ramadhan kembali buat semua :D,

Projek bila? alaaaaa... ni mesti tak baca n3 kat bwh ni kan kan??? huh! penat naip taw! ahahaha... Buat semalam dgn si roti yg kenyang kat bwh tuu ya, penat ler makcik semalam ni pastu nak kena pkir lauk lain lagi haih! nilah sshnyer nak ajar tekak ikan mentah makan belacan wakakaka.... ececece.... kak ttm??? apa citer? wakakakaka....

Resepi ni dr umah KAK MAZ ilham dapur sana yg bykkkk sgt sekut yg dah buat n hilang sekelip mata hihihi... i like dis tart! mmg rapun sapa2 yg tak suke rapuh2 g main jauh2, tp taklah rapuh melampau ok jerrr pd kita jgnlah pegang ganas2 pegang dgn penuh sopan n santun barulah tak pecah :D Rasanyer tak yah letak kuning telur pun ok, semalam ni sajer gatal2 pdhal telur putih kita dah melambak dlm sebok tak tahu nak buat apa dah ni :D kek lapis??? oh oh oh makcik surrender lah kalau kek lapis :D.. Arini ada projek umah sikit bz lah sampai petang kalau ok malam karang buat lwtn,(jgn percaya dgn tuan umah:P) ntah bila nak bgn dr kusi ni tak tahu :D

Kak maz cayang mintak izin n halal resepinyer, resepi asal dr BAYA resepi.net mekaseh sumeee!!! sedappp!

TART GULONG

Bahan-bahan
  • 1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
  • 1 biji kuning telor.
  • 1 suduteh asen vanilla.
  • 20 gram gula. - maz buh 40g, manisnya elok2 je>>yg ni kita ikut resepi asal
  • 40 gram tepung jagung,
  • 50 gram tepung kastard.
  • 20 gram susu tepung (boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
  • 240 gram tepung gandum - maz guna tepung red rose sebanyak 200g>>tpg gandum jer!
  • 1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
  • jem nenas secukupnya - gentel bulat-bulat (ni maz tambah sendiri sbb resipi asal tak tulis) HArus ada inti jem :D

DSC_0036

Cara cara

1. Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja) - maz guna hand mixer

2. Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.

3. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.
Bakar 350F selama 17-19 minute.

Nota : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok. Last sapukan kuning telor


DSC_0032
yg bintang2 tu kakak punyer kerja suh letak pdhal dia bukan tenyeh pun bintang tu lagi kasi mak dia penat jerr hihihi...

8 ulasan:

PearlnScarf berkata...

perghhh tart gulong dia ada star...

3 hungry tummies berkata...

Sibuknya kawan saya ni... aysik mengeluarkan kuih-muih yang begitu menarik ;)

Deliah's Deli berkata...

salam ika...td pg rumah nurindah berderet kuih raya...kat sini pun dah banyak gak kuih...suka yg tart tuh..ada bintang2 lagi..tentu anak2ku mkn yg bintang jer...mak dia sure kena mkn kuihnye...suker...suker.. :DDD

zarin berkata...

canteknya tat gulong awak ni...terasa macam nak ngap je :)

Ida Ddapur berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
maz berkata...

ika...kmaz buka je blog tgk ika wak tart glung..trus amik jet trbang mai bngkok..hahaha..comelnya tart ika tu..siap ada aksesori lgi..brseri2..nk mkn pun syang..kmaz yg bru buat 2 adunan smlm xpblish lgi..huhu..bz snguh..esk pgi amik hb kat airport plak..pastu ctiii..hehe..cdpkan rspi Baya ni..lembuttt..mkn nti ingat kmaz ye..tdi pun anak kak liza (chef hanieliza) dtg amik tart yg kak buat utk kliza..kliza kata xpuas mkn yg kak bgi hri tu..kliza ckp sdp tart Baya ni..

Ida Ddapur berkata...

slm ika..akak tgk sana sini mcm2 kuih raya dah ni..huhhhuhh,cantik tart tu, siap ada star lg..suke2.tart mmg sedap..kuih idaman selalu..

lelayong berkata...

ika..rinduuuu kat dia, lama kita tk nyembang.. serius cantik tart ika..terliur sgt, resipinya pun nampak lain dr yg lain..kena try ni :P