Sabtu, 4 September 2010

Nasi Lobak Merah+Ayam Bali+Acar Timun

DSC_0075
NASI LOBAK MERAH+AYAM BALI+ACAR TIMUN, CARROT

Salam Ramadhan kembali buat semua :-),

Arini bgn lewat sikit jdnyer dah tak leh sambung tido sbb kejap jer lagi kat luar dah terang eheheh... Menu berbuka semalam, NASI LOBAK MERAH dr KAK AYU SG, AYAM BALI dr KAK TTM MELBEN, ACAR TIMUN dr IKA gonjeng wakakaka.... Waduhhhhh! satu set yg sgt sedap! masuk lift tekan butang sendirik :D.. Maceh buat semua n mintak izin n halal juga resepinyer cnp kat sini pulak! maceh maceh!!!

Hari ni bz ada urusan kat luar nak apply tuk line tepon, wifi, dgn siaran berbayar untuk rumah yg akn dtg ni sbb owner tu suruh kita org apply sendirik guna nama sendirik jd apa2 hal dia tak masuk campur, bagus jugak mcm ni sbb kalau ada apa2 tak yah nak kol owner mcm skrg ni yg asyik tak angkat teponnnn jer huh! sbb under nama owner ni lah yg bermasalah, apa2 hal masalah mesti nak kena contck owner make sure dulu gitu gini kalau ada problem tu yg lecehnyer.. haih!




DSC_0070
NASI LOBAK MERAH

NASI LOBAK MERAH

Ingredients:-
  • 1kg beras beriani-(1kg basmathi rice)
  • 6 biji lada hijau dipecah2-(6 green chillies bruised)
  • 1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2-(saya gunakan serbuk aje)-(1 tsp cumin, grounded coarsely, I just used powdered ones)
  • 1 cawan minyak kacang-(1 cup cooking oil)
  • 1 sudu besar minyak sapi-(1 tbsp ghee oil)
  • 3 batang lobak diparut -(3 carrots shredded)
  • 300g buah tomato dipotong halus-(300g tomatoes sliced thinly)
  • *6 biji bawang putih ditumbuk halus-(6 garlics minced)
  • *2cm halia ditumbuk halus-(2cm ginger minced)
  • 2 biji bawang besar dihirs-(2 large onions sliced)
  • 4cm kayu manis-(4cm cinammon bark)
  • 3 biji buah pelaga-(3 cloves)
  • 3 biji bunga cengkeh-(3 cardamons)
  • garam-(salt)
Method:-
  1. Sukat air 1,100ml lalu ketepikan dulu.
  2. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang.
  3. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing.
  4. Lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air.
  5. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak-(saya masukkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa).
-( Measure water at 1,100ml and put aside. Wash rice and drained. Mix with shredded carrots. Heat ghee oil and cooking oil. Saute onions and minced* ingredients, green chillies and cumin powder.Stir well till oil rises up the surface. Add in tomatoes, cloves, cinammon, cardamons and water. When boiles add in rice and salt let it till cooked-(this part I just pour into the rice cooker and cooked as normal.)
Sources:-From Aini Salim@ resipi ceria keluarga



DSC_0074
AYAM BALI

AYAM BALI

Bahan2:

  • 1 ekor ayam potong ikut suka
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu makan gula
  • 1 1/2 sudu makan air limau
  • 4 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan kisar:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 ibu jari halia
  • 3 biji buah keras
  • 4 batang lada merah
  • 1 sudu makan kicap manis


Cara :

Panaskan minyak,goreng ayam separuh masak.
Tumis bahan kisar dan daun pandan hingga wangi. Masukkan gula, air limau, garam dan santan
Biarkan mendidih kemudian masukkan ayam dan masak sampai pekat.

1 ulasan:

sibylla berkata...

This looks *soooo* sedap! Could you provide a translation for the ayam bali as well? Thank you :)