Khamis, 23 September 2010

Taiwanese Beff Noodle

DSC_0234
TAIWANESE BEEF NOODLE

Salam kembali!! :D

Burrrpppp...alhamdulillah udah kekenyangan makan mee kat atas niii :D hihahihahihahiha mkn mee ni maklomlah ikut betul2 dia punyer sukatan lada malah ditambah tambah dgn kita lagi nak kasi kick! rupanyer terus terkick diri sendiri wakakaka... sedappppp loooooo! walaupun tak de mee khas dia saya main belasah guna mee udon wakakakaka... :D Betul niiii sedap sgt mee ni! Sapa2 yg antu2 SPICY tu boleh cuba, n lagi satu kita sukeee dgn daikon aka lobak putihhh iteeewwwwww sedappp sgt rasa dia, haish! tak tahu nk ckp macam mana, kena buat sendirik baru tahu :D

Resepi asal dr dapur KHUN TUMMY again!!! thanks tummy!!! leh g kat 3 HUNGRY TUMMIES untuk tgk step by step dia :D tak susah sbb bhn2nyer pun senang untuk alcohol tu skip jerr ganti air biasa, sodap ajerrrr! Neway tummy, mcm biasa copy and paste ur recipe here! tenkiuuuuu!!! Kalau i rajin i selitkan bahasa melayunyer tp nanti2 lah! nak merehatkan bdn :D

TAIWANESE BEEF NODDLE

serves 4 generously
you'll need; >> buat suku portion drpd resepi asal

  • 1 kg of stewing/gravy beef, cut into chunks>> 1kg daging batang pinang potong dadu
  • 1 medium size Chinese radish/daikon, cut into chunks>>1 btg daikon aka lobak putih di dadu
  • 1 large carrot (optional), cut into chunks>> 1 btg Lobak merah, di dadu>>yg ni tak masukkan
  • 2 packets of Shanghai noodles*>> 2 packet Mee shanghai>>ganti dgn udon atau apa2 mee pon ok kita ganti udon :D
  • pickled mustard greens (酸菜), sliced>>Sayur jeruk>> yg ni tak masukkan ganti dgn sawi n taugeh
  • chopped spring onions>>Sedikit daun bwg di hiris
  • 5 garlic cloves, chopped>> 5 ulas bawang putih di cincang
  • 5 tbs of hot bean paste (辣辨醬)>> 5 sb tauchu pedas klu tak de guna yg biasa ok tp lebihkan kuantiti cili flakes
  • 2 tbs of dried chili flakes (optional)>>tambahan, serbuk lada kering
  • 1 cassia bark or 1/2 a stick of cinnamon stick>> 1/2 btg kayu manis
  • 2 star anise>> 2 kelopak star anise dlm bahse melayu tak tahu :P yg bintang2 tuu
  • 1/4 cup of soy>>1/4 cwn kicap cair
  • 1/4 cup of dark soy>>1/4 cwn kicap pekat atau kurang
  • 2 tbs of sugar>> 2 sb gula
  • 2.5 L of homemade or low sodium chicken stock+xtra water>>2.5 liter home made stok ayam atau guna 1kiub stgh campur dgn air panas dan kita campur dgn air rebusan daging
  • salt and pepper to taste>>garam dan serbuk lada putih sedikit
  • *dried wheat noodles can be used

DSC_0237
terlebih kicap sudah ahahaha.... tu yg ireng semacam kuahnyer :D

Method:-

  • Blanch beef to remove impurities then rinse with cold water.>>Celur daging yg di hiris dadu td dlm air panas dan basuh kembali dgn air sejuk>> yg ni kita rebus terus dan air rebusan simpan.
  • Saute chopped garlic, hot bean paste and chili flakes if using with 4 tbs of cooking oil for a few minutes. Add in the cassia bark and star anise.>>Panaskan 4sb minyak dlm periuk, masukkan cincangan bawang putih, tauchu pedas dan serbuk lada bersama, tumis sehingga naik bau masukkan juga star anise dgn kayu manis.
  • Return the blanched beef to the pot and fry the meat in the fragrant sauce for a minute or two.>>Masukkan daging yg telah di celur tadi kedalam periuk tumisan tadi dan kacau sehingga sebati beberapa minit.
  • Next add stock and the rest of the seasonings and simmer for 1.5 to 2 hours or til the beef is very tender. half way thru the cooking add in the daikon chunks. Check for seasonings.>>Masukkan stok ayam + air rebusan daging serta sos td ke dalam periuk dan rebus sehingga daging betul2 empuk lebih kurang 1jam stgh atau 2 jam dgn api sederhana besar, kemudian masukkan lobak merah dan putih yg di dadu tadi ke dalam periuk dan boleh perasakan, tambah apa2 perasa jika kurang.
  • Cook noodles according to the packaging.>>MAsak mee shanghai td mengikut arahan yg tertera di bungkusan mee tadi dan toskan.
  • Pour hot broth together with some beef and daikon over the noodles, add some pickles mustard greens and chopped spring onions. Perfect for our chilly spring nights!>>thai panas! :D>> Tuangkan kuah td ke dalam mangkuk yg telah di letakkan mee serta sayur jeruk tadi, tabur dgn daun bawang(kita gantikan sawi yg di celur n taugeh) dan siap sedia untuk di hidang! :-) selamat mencuba!

7 ulasan:

sue berkata...

Aaa..sedap tu..semangkuk jer ka?..hee
:-)

PearlnScarf berkata...

hmm.... sup tue mustard green tue apa yer?? hot bean paste tue apa yer?/

Ayu berkata...

wah ika, ini my mrhubby mesti suka sebab BEEF..boleh lah masuk list..
pun tengok berapa 'p' tu ika letak..hehe

cikmanggis berkata...

Ika..jom kita makan sama-sama mee ni boleh?pakcik tak boleh makan ni..mesti dia lari jugak..pedas hehe..sedapnya:)

Shereen berkata...

Ika,
Dahsyat u...Taiwanese Beef Noodle pun you terror buat jugak.I dah lama cari resepi ni.Thanks for sharing.You know what, yours look much better than the ones we can get from authentic Taiwanese beef noodle shop and from my friend who happened to get her recipe from a Taiwanese friend.I'll try your version sebab my friend punya version tu tak sedap langsung.I tak minta pun dia punya recipe...jahatkan I?

fara dean berkata...

salam ika..
kuah mee tu ada kicap ye..sedap nya
pastukan ika..klau benda2 yg non-halal tu kan..ika bgtau ye ika gantikan dgn apa..sbb ada resepi tu guna ameretto la..wine la..akak pun tak tahu nak gnti (nak derhakakan resepi tu)..hihi

3 hungry tummies berkata...

Hehe pakcik lari ni :)
Terima kasih kerana sudi cuba satu lagi resipi saya.
Krop khun maa krap!