Khamis, 2 September 2010

Roti Bawean n Kuah Kari

DSC_0028
ROTI BAWEAN n KUAH KARI

Salam ramadhan buat semua :-),

Macam mana projek mengKUKIS semua org? :D semuanyer berjalan seperti yg drancangkan? atau ?? jeng jeng jeng!!! men tunjuk2 sonok kita pun join tunjuk2 tp tunjuk2 kat nombor tepon jer lah! :D Tak pe lupakan seketika stress tang kukis ya mcm nak terlucut satu bdn dbuatnyer agagagaga....

Oklah, ni menu semalam NO NASI ok! ahahaha... sbnrnyer byk sgt KEJADIAN pembikinan dsebalik tabir ROTI BAWEAN ni huh! nak tahu ke? alaaaa.. tak yah lah kang muntah ijau nanti hihihi... nak tahu jugak?? yer la yer la, (sapa nak baca teruskan, tak nak baca tgk gambo jer :D) Plan nak buat half portion jer tuk resepi roti YG SEDAP ni(sedap taw! tak tipu ;-) ) TAPI, mata yg tgk ni rabun thp melampau agaknyer, bila tiba tang air kita tertengok yg satu adunan tu, tp bhn2 lain dah di bahagikan kepada stgh adunan, patut pun masa tuang air tgk mcm banjir jerrr yg si menggong ni pun sesedap rasa g tuang tepung(moral of the story, buat salinan baru kalau nak buat 1/2 portion :D) yg frust sgt2 ni sbb si tuan umah ni pun sombong n berlagak kuat buat adunan kukis sekali wakakaka... ambik bahagian! mcm nak putus urat leher ngerjakan benda yg byk ni huh! Kak ayu kata frozenkan, YESSS! mmg dpt byk yg dfrozenkan ~~lalalalala~~ itulah kebaikkan d setiap kejadian pasti ada buruk n baiknyer kan kan kan.. pastu = BADAN PENATTT! uuwwaaaaa....

Resepi asal dr BRO ROZZAN, nak pomot ni mmg sedap! dia mcm epok2 tp BUKAN epok2, oh tidak lupa jugak sya kesedapan merolling sume adunan tuk roti tu sampai ternipis sbb tu roti kita ni bentuk lain pesen wakakaka.... kalau tgk tuannyer resepi, cantek! Kak ayu punyer pun cantek! rasanyer KAK NUR SG pun dah buat jugak roti bawean ni kan kan kak nur cayang wangi :D.. Resepi copypaste dr umah KAK AYU SG yg di ingati selalu minggu ni menu resepi dr singapura!!! :D Macehhhh kak ayu n bro rozzan! mabelessss! :-) Resepi pendek bebelnyer panjang egegege....untuk inti kita derhaka sikit :D

ROTI BAWEAN

Bahan-Bahan Kulit

650 gm tepung gandum
320 ml air suam-suam panas
60 ml minyak sayur
2 sudu makan minyak sapi
½ sudu teh baking powder
1 sudu teh gula
½ sudu teh garam

Cara:

Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar.

DSC_0031

Bahan Inti

1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kocok sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
sedikit sayur campur (optional)
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa
1 Tin kecil Sardin asingkan sos ambik isinyer>>yg ni kita tambah :D

Cara
Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya.

Cara Membuat Roti Bawean (1)>>yg ni pun kita buat jugak :D

Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan.

Cara Membuat Roti Bawean (2)-(This time Ayu cuba yang ini)>>yg ni pun sama :D

Ambil dua bebola doh. Satu di canai leper menjadi sekeping bulatan. Yg satu lagi dicanai nipis sekali menjadi bulatan besar. Kemudian bubuh minyak sedikit ke atasnya. Setelah itu, doh dilipat-lipat dan disusun seperti siput. Rehatkan sebentar. Setelah itu canai semula menjadi leper. Ambil doh pertama tadi dan bubuh inti. Kemudian tindihkan dgn doh kedua ini dan tutup dgn kemas lalu dikelim. Goreng hingga masak.
Sources:-From rozzan.blogspot.com

DSC_0024

3 ulasan:

maz berkata...

salam ika...duk mngemas umah ke tu..hri pun kmaz mai pepgi lgi..nk mai mtak rti bwen tu..leh wak srpan ni..hahaha..kari tu kuah lebih skit ye...klu xhbis leh wak mkn nsi tghri plak..hehe..ok ika nti jmpa lgi ye..sat lgi kak nk kluar plak..nk teman mama p shoping bju raya..smlm mama call ajak tman dia cri bju rya utk syhmi n cik abgnya..

Mas berkata...

ika buat roti bawen la, nmpk sedap sangat...roti ni minyak sangat tak ika...nampak sedap jer...

Ayu berkata...

salam ika,
hehe..panjang cerita ya..pulak sempat buat kuih tart lagi..macam mana tak tercabut tulang leher & belakang..heheh..habis tulangnya dah superglue balik lah ni..hehe