Rabu, 15 September 2010

Lontong Goreng

DSC_0158
LONTONG GORENG

Salam lebaran kembali buat semua ;-),

Ni menu berbuka semalam, tak dan nak masak sgt sbb layankan budak kecik yg tak sihat ni haaa... dia kalau demam dia tak nyusahkan sgt tp kalau batuk2 dgn selsema ni yg payah sikit sbb dia asyik merengek jerr, tido pun kejap2 jerr, pastu semalam suhu bdn dia sampai 40c!! Panik jugak, terus bg ubat n lap2 kan bdn dia, barulah turun suhu dia, hari ni nmpk mcm dah ok kalau demam lg kena hantar sepital sbb skrg kat thai dah ada kes influenza yg dulu tu..

Menu kat atas ni 1st time buat, selama ni tak terpkir pulak nak buat mcm ni, sblm ni dah nmpk byk umah yg buat, oleh kerana nasi himpit kita ada lebih 3 bungkus kecik, bukan kedekut cukup tuk sorang makan sbb yg lg sorang tu mkn sup dgn salad jer skrg ni ekekekeke... sedap jugak ya! tp kalau potong kecik2 sikit lg sure lg meresap dia punyer sambal dia tu.. keseluruhan sedap! Resepi dr umah KAK AYU SG yg masih bercuti cuti raya :D, mintak izin n halal resepinyer kak ayu, selamat hari raya maaf zahir batin!!

LONTONG GORENG

Ingredients:-

  • 1.5kg lontong (11/2 tube) diced
  • 250g boiled sliced beef
  • 10 medium size prawns
  • 3 eggs
  • 1 cup mix vegetables
  • 4 tbsp tamarind juice
  • 10 tbsp chili paste
  • 2 garlics minced
  • 2 big onions minced
  • 1 tbsp sugar
  • a handful Chinese celery and spring onions sliced thinly
  • a handful of fried shallots
  • salt and MSG to taste


DSC_0160

Method:-

Saute garlics, onions and quickly add chili paste in. Let it cook for a while and add in beef. Stir well. Let it cook till oil goes up the surface. Add in sugar, tarmarind juice, salt and MSG to taste. Add in prawns and stir again. Throw in mix vegetables and diced lontong in. Make a well in the middle and add in eggs. Stir well. Lastly add in fried shallots, chinese celery and spring onions and stir well before turn off heat.
* I prefered my lontong goreng to be a bit moist. >> sama ngan kita

4 ulasan:

Mas berkata...

salam ika;
SELAMAT HARI RAYA IKA.....
k.mas minta maaf kalau ada salah silap, terkasar bahasa, minta halal juga atas semua resepi2 yang kak mas dah cuba...
ika...sedapnya tengok lontong goreng tu...nak sikittt...

Ayu berkata...

salam Ika,
wow ada lontong goreng, akak baru plan nak buat hari ni, sebab ada balance ketupat hari tu!!..hehe masuk fridge boleh tahan sampai hari ni!!...

kak ayu pun begitu juga ya Ika, nak minta maaf jika ada terkasar bahasa, bila bergurau tu, minta halal juga resipe2 yang telah diambil..keseluruhannya maaf zahir batin juga!!

sue berkata...

heheheh..kes nasi impit lebeh ker nih?..Akak pun ada lebeh nasi impit tu..cadang nak buat lontong goreng gak..Daripada kejung dlm esbox tu..bleh la dibuat menu ni..

3 hungry tummies berkata...

Eh eh besarnya udang tu! Baru makan tengahari tapi dah lapar lagi apabila lihat lontong goreng Ija!