Jumaat, 13 April 2012

Apam Mentega

_DSC0426
APAM MENTEGA

Assalamu`alaikum wbt, salam jumaat yg mulia buat semua :-),

"BISMILLAHI TAWAKALTU`ALALLAHI LAA HAULA WALA QUW-WATA ILLA BILLAH"
>>Dengan nama ALLAH, aku berserah diri kepada ALLAH. Dan tiada daya upaya melainkan dengan kehendak ALLAH>>

Sebelum melangkah keluar, ini adalah menu semalam semalamnya :D Nampak kak amie buat tp sumber asal tak de link, dan lepas tu nmpk kak As kat jepun pulak buat, haish! kita tak leh ler tgk rupa apam yg cantek2 n bhn2nya adalah caramel sbb gerenti sedap :D Minta maaf sekali lagi ya, sebenarnya resepi apam ni ada kontroversi sikit ttg hak milik resepi siapa yg sebenarnya, dulu2 dah berlaku dah hal ni, ya betul kita berkongsi ilmu utk semua org, tapi berikan sedikit sumbangan atau terima kasih dgn tuan resepi sbb kongsikan resepi ni pada kita semua, kita pun dapat pahala jugak kan :-) kalau tak tahu sumber asal dlm mana2 resepi pun, harap dpt tulis dgn ikhlas. Resepi ni dah pernah buat dulu masa zaman2 kat MyR tapi dah lupa dah rasanyer tapi yang pasti apam ni mmg sedap!

Apa pun terima kasih buat tuan punyer resepi asal kak fiza MyR, idea nak buat ni nmpk kat rumah kak amie n kak as, mekaseh juga dgn sumbangan2 idea nak buat menu dlm umah ni juga ya, minta izin n halal kembali resepinya, terima kasih! Pada semua pengunjung, terima kasih setiap kunjungannya, insyaAllah kita akn kembali beronline dgn izinNYA, minggu depan tak tahu lah bila maklomlah kalau dah kesedapan cuti nak kena suntik triple dose rajin byk2 ehehe.. Selamat berhujung minggu buat semua! Moga semua org sentiasa dlm lindunganNYA jua tak kira di mana pun anda berada :-) Minta undur diri dulu n minta maaf sekali lagi..

APAM MENTEGA
Resepi Asal : KAK FIZA MyR
Sumber : KAK AMIE n KAK AS

Bahan-bahan ( +-50 biji )>>kita buat suku adunan ajer :D

(A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
(B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

_DSC0430_DSC0425
apam ni ranking teratas dlm byk2 resepi apam sbb sedaplah! bau pun wangi jerr takde bau ayam2 sgt ehehe...

Cara-cara

  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. selamat mencuba.......

29 ulasan:

Chik Mimi berkata...

Assalam ijah yaaaaa ni rcp kak fizakan dolu2 kita semua kena virus apam ni masa kat Forum,rindu dengan jaman itu,huhuhu pastu mesyuarat tingkap petang2

tun_telani berkata...

morning kak ikaaa!!!! ingatkan dh atas bot. hihi.. tun paaling suka apam mentega nih. mmg ranking 1st jugak dlm list tun. betul la, resepi sama tp source lain2. hihi.. xpe la, doakan pahala utk tuan resepi =)

tun_telani berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
tun_telani berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nuridah berkata...

Assalamualaikum adik Ika cayangg!!!

salam pagi Jumaat yg mulia buat Ika sekeluarga...haha dari jauh nampak apam terus kak nur lompat ke sini...sedap tk Ika??Hehehe..happy weekend.

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ika semoga ceria selalu hemmm apam mentega ni lah akk belom bejaya membuatnya....pernah mkn time kenduri..rasa nya wangi2 kan ....
cantik kejadiyan apam ni luaranya bedebu....

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika cayang...
semoga selamat pergi & kembali yer jgn lupa plak kembali aktif ke dunia blogging hehehe

cantik jer apam mentega..mmg blm pernah buat lagi..

K.Nor berkata...

mmg ingat sgt2 ni resipi fiza myr (blog dia http://after6am.blogspot.com/2011/02/apam-mentega.html )sbb k.nor org pertama hantar report tau hehee

tq pia.. semoga segera sembuh sepenuhnya.. amin..

jah.. take care! jgn lupa balik dah la ya.. ingat my ole2, no daun kelapa2 tau haha

tun_telani berkata...

huh? sampai 3 komen tun keluar. sowi2.. mari mendelete.

Amie berkata...

Assalaualaikum Ika,
jangan cuti lama-lama ye, nanti sunyi dapur!
Cantik & gebu apam mentega tu... memang sangat sedap!

zila 4ever berkata...

salam ika.
apam nie mmg akk x pernah buat lg..rasa pun blum lagi..nampak senang jew nak buat kan..nnt2 akk nk try..:)

IeRA berkata...

Salam Ika....


Singgah BF ni

Asmara berkata...

Paling setuju tang ranking teratas tu. Hihi.. Serius mmg sedap! Tak rugi mencuba resepi nih. :)
Happy holiday ika, have a save long journey! Take care!

~~zana@pb~~ berkata...

Hemm..ada org tak masak beberapa hari ni, sama la kita. Entry lepas perasaan je yg ada.
Cuti kemana Ika? kesian tinggal dapur lama2.

quinnie berkata...

dah lama betul kita tak buat apam ni ika...paling malas nak buat gula hangus tu..itu sebabnya bertangguh je..hehehhe...dia kalau terlebih rajin gini ler...kekeke..

meh la tengok junho oppa yg hot kat blog kita...ahhahahha

KakAsma berkata...

seriously cakap dah banyak kali teruja nak buat apam nie,tapi bile tengok guna butter 250gm,jadi lupo sebentar..hihihi sebab kalau beli butter hanya ingat kek ajer..

mohon maaf juga nadai ada salah silap berkata2..jaga diri,have a safe journey..cam nor kata ole2 jangan lupo..miahahaaa...

ANR berkata...

gebunya apammmm. nk sikit.. klau nk bakar boleh x kak?

izahdaut berkata...

betul2.. kalau kategori apam gula hangus, apam ni paling tingi la ranking dia... mmg best, dah lama tak nampak kak sofea..

tak pe.. yang khilaf kita sama2 betul kan semoga ukhuwah di alam blogging ni dapat diteruskan tanpa prejudis..:-)

sabar dubai berkata...

mak oiii die sempat lgg mengapam...mmg tabik spring betol laaa dgn kak ika nih....nmpk sedap je apam tuh......virus mcm da masuk dlm badan kite nih.......cantikk jeee nmpk kak ikaa

Nieza berkata...

assalam Ika, akak pun suka apam kak sofea ni..sedap sgt. lama dah tak buat apam ni teringin la pula.

happy weekend dear:)

Sari Yusa Ibrahim berkata...

bila ramai sangat yg mencanang sedap, teringin pula rasa nak buat, tapi kurang vitamin R, nak mintak Ija tolong buatkan, boleh.. hehe

FnF Simple Life berkata...

tengok resep pun dah tau sedap.

kakna berkata...

salam..
cantiknya...
mesti kena cuba ni.sebab ramai kata sedap.

Rohah berkata...

Salam..
Kiut miut apamnye..rasa lemak2 ye..

Mas berkata...

alamak dah terlambat masuk ni... ada lg ke? akk nk sikit boleh?

2, 3 menjak ni internet or gogle yg problem pun akk x taulah, tau2 je post n3 org tu dah 5,6 jam pastu kang tetiba dah 1 hari plak walaupun akk rasa baru je tertinggal sekejab hihihihi
errrrr... mcm dah merapu je kan huhuhuhu

BTW apam mentega ika sangat2 comel dan warnanya pun cantikkkkk :)

Nuwairani Ismail berkata...

nani pon selalu jugak buat apam ni..mak suke sgt makan..pastu ikut cara kak tun. suke buat frozen.jadi, kalo nk makan, tinggal nk panaskan aje..

Ilhamkreatif berkata...

Wah...ramai yg kata cedap apam ni,iza nak cubalah.Mintak resepi boleh ke?..

Watierman berkata...

Assalam Dik Ikaaa...zaman Apam sedap ni....hrmmm....Dik Ika gi cuti2 yer....Selamat bercuti & Bergumbira!!

ijan berkata...

Cantiknya apam mu itew Ika.... terliur i :)