Jumaat, 6 April 2012

Kuih Ketayap Pandan

_DSC0021
KUIH KETAYAP PANDAN/KUIH DADAR

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi jumaat sume :-),

Cakkk! ehehe... semalam sgt2 frust sbb otw balik rumah trffic jam tuuuuu.. haish! dah nak sampai rumah pun lagi beberapa ratus meter pun dekat stgh jam? uugghhh** dekat expressway pun gitu haish...

Takde cerita sgt sbb penat :D Sementara ada inti kelapa ni kan, buat ajerr lah kuih2 yg ada berkaiatan dgn inti kelapa, tapi biasanyer budak2 tak makan, kecuali kalau roti jala cicah kari dia org makan :D itu pun abg tak berapa minat sgt, kalau kakak n adik jalann jerrr.. Resepi dr mama kastam tioman, terima kasih ya, minta izin n halal kembali resepinya :-) Terima kasih setiap kunjungan n selamat hujung minggu semua!! :-)

KUIH KETAYAP
Resepi Asal : MAMA KASTAM TIOMAN

Bahan-bahan ( 22 btg )

  • 3 cawan tepong gandum
  • 1 biji telor
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil perwarna hijau
  • 4 cawan air>>yg ni kita blenderkan dgn 4 helai daun pandan, tapis ambik airnya
  • 1/2 cawan minyak masak*
  • 3 helai daun pandan*

_DSC0018
dulu2 tak berapa nak minat sgt dgn kuih ni tp sekarang suke, sume2 suke skrg ni :D

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.
  2. Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.
  3. Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
  4. Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
  5. Dah siap..makan..makan..

26 ulasan:

Watierman berkata...

Hooray...Assalam Dik Ikaaa..pepagi dah sampai Bangkok...ermmm 22 batang leh abiss ke sorang2...meh kita kongsi nak????

ibh_sue berkata...

Aslmkum Ika.
Pagi! Cantik kulit kuih ketayap ko ni ika. Akk x mo buat dah. . Cik hb akk x bp mkn sgt. Baik beli ja. 3 singiit. Jimat peluh keringat akk ni. Hihiiii. .
Esok cuti. . Slmat berhujung minggu ika. :)) »»» mood cuti dah ni. . Kikikiiii :p

Cheq Sue berkata...

wiwit...lawo betul ijau tu, menyerlah ke mata kita... entah bila nak buat sebabnya tak berapa suka kuih ni.. he he he

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Salam pagi, sedapnya kuih ketayap ni Ika, cantik mulus jer kulitnya tu. k.ct pun suka kuih ni kalau dapat lebih inti tu lagi sedap dok ngadap sepiring..hehehe. Hari ni malas nak letak entri sebab semalam hujan lebat ribut kat KL nak amik gambar pun tak ada mood kelam aje...huhuhu

Selamat berhujung minggu Ika cayanggg..muahh!

Mas berkata...

ika...
sedapnya ketayap tu...
kak mas ngan daniel suka sangat....
nnti2 nak buat laaaa...he3

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Ijahhhhhhhhh, kenapa tak panggil akak tolong gulung?? Pas tu leh tolong makan sekali... hehehe..

Amboiii, cantiknya ketayap tu, licin jer kulitnya, kalau akak buat sure berjerawat.. hiks

Yatie berkata...

pepagi tngk kuih ketayap ni buat akak tergoda nak buat sama..aritu anak bujang yg kat UK tanya resepi ni..dia dah buat gak sbb teringin sangat nak makan..cianlah plk bila kenangkan...kalau ada kat umah maunya akak watkan terus..hu3..

ummiakid-lily berkata...

cantek kueh nye...suke kueh ni..dah lama tak buat alasan malas nak masak inti...

Amie berkata...

Assalamualaikum Ika,
pagi2 datang sini dapat pulak makan kuih ketayap... sebab comel sangat ketayap2 tu, tak cukuplah makan 3-4 ketul, kakak nak makan kenyang2 di sini buat bekal perut sampai tengahari... he he hehh

Mas berkata...

MIL suka buat kuih tu, akk suka mkn time panas sedap je tp kureng suka sikit kalau intinya terlalu manis.

btw... cantik kuih ketayap ija. licin je kulitnya :)))

ady berkata...

as-salam Ika
cantik warna kuih ketayap Ika ni.. elok licin kulitnya..

izahdaut berkata...

adehh terdengar2 lagu raya lak, sebab bukak blog kak naz..meh ika nak duit raya sambil kunyah kuih gulung ni. hehehe... cantik mek gambar..ajorr cemana nak amik gambor gelap bayang2 gini

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

akak suka...kuih...kalau makan selalu tak sedar...biasanya sepinggan akak seorang..lemak dan sedap

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika cayang!!
Sedap kuih ketayap aka kuih gulung nie kuih fav si Nazli & kakak dier shahsa...lama betul mama x buat!! cantik jer!!!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Kak Sue kalau apa-apa aje kuih asal inti kelapa mesti suka..cantiknya kejadian ketayap ni..masa buat dadar dia tak yah terbalikkan yaaa...? sebab tu nampak licin jeeeeee...

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..
Wahhh..awak pakaikan krim apa kat kulit kuih ketayap awak ni Ika.. Bukan main halus mulus jer rupa kulitnya..heheheh...
Akak suka kuih ni.. Kalau intinya tu suka buat basah2 sikit..sedapnya...

zila 4ever berkata...

alahhaaaiii ijau dia canntikkk sgt..nampak suci jew ..he he ehee..piring dia pun cantikk..nak makan pun syg sgt..:)

dapurmerahibu berkata...

cantik je kulit nye tu kak.licin je kulitnya...suke tgk.kuih ni mmg sedap..xspecially tang intinya tu..

tun_telani berkata...

cantiknyer kaler hijau kuih kak ika nih. tun pun kurang inti kelapa nih, mkn sikit2 je.

Kamalia berkata...

arini lambat datang..petang baru smpai dapur orang ni,konpem dah abihkan kuih ketayap tu..kenapa cantik sngat kulit dia?pakai skII tu ke?ekekeke..
p/s..nanti nak roti jugak..arini buat rotikan..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

canteknyer uols buat
guna kuali non stick ker uols??
fav ai ni ngeee

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika..
kuih dadar ni anak bongsu akak paling suka.. hehe.. tp ibu dia lama tak buat.. selalu dok beli je pagi2 kalau dia mintak kuih..

re: akak mintak maaf sebab terlupa nak snap gambar beras nasi dagang kelantan tu.. tp tadi akak ada google gambarnya dan terjumpa kat blog nannie.. yang 2 peket warna perang cerah sikit bercampur2 dgn putih itulah berasnya... nnt ika tgk ye... harap2 ada ler kat siam nun.. hehehe..

http://resepisedap-nennie.blogspot.com/2011/04/rempah-ratus-dan-beras-nasi-dagang.html

Nieza berkata...

sedapnya kuih ketayap ni Ika, lama akak tak buat ni.guna kelapa kering jer dok sini tu yg mcm tak best jer nak buat..:)

Asmara berkata...

omputih panggil crepe, mkn dgn coklat, kita mkn dgn kelapa lg sodap gitu. hehe..

MaryaYusof berkata...

Sis,

Pandai betul lah sis deco makanan, looks tempting sgt!... Adeh...

Pssst... Pantai kat sni mcm gitulah... xde pasir putih, klu ade pun Asia punya pantai lg cantik tau... airnya pun not crystal clear mcm kita punya :)

quinnie berkata...

huhuhu..cantiiknya awaknya dadar ni ika...kita baru2 ni buat kuih ni...tapi...adusss sardis nenagok rupanya...hahahhaha...dadar tu tak yah terbalikkan ye...patut lah hodoh betul rupa kuih kita...hehehehe