Isnin, 9 April 2012

Homemade Popcorn

_DSC0330
HOMEMADE POPCORN

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi isnin yg sibuk buat semua :D,

Hari ni nmpknyer tersgt sgt sibuk, kita layan popcorn dulu!!! Permintaan ank sulong kita 2 minggu yg lepas, baru semalam dpt ber pop pop dgn popcorn buatan sendirik nii, puas hati, n kenyang! :D ni ler bf kita org semalam niii :D

Buat 2 jenis jerr, pastu malas nak buat kaler maler sbb tak berapa rajin nak buat byk2 kali kerja :D original dgn karamel, mmg best resepi ni, kira byk kali jugak buat popcorn ni tp malas nak meng n3 :D Resepi asal dr ALUDRA kat MyR, terbaek resepi nii, dia punyer karamel pun mmg menjadik :-) sapa2 yg belum cuba boleh cuba buat snek masa tgk tv atau bual2 dgn jiran :D Sesekali layan popcorn mmg seronok ehehehe... Aludra, kita minta izin n halal kembali resepinya utk buat rujukan dan juga untuk dikongsikan bersama pengunjung arah! Terima kasih :-)

Buat pengunjung blog arah, terima kasih dgn setiap kunjungan, insyaAllah kita blogwalking bila free nanti, sbb kejap lagi byk kerja yg nak kena dibuat, jumpa lagii :-) Semoga semua org berada dlm keadaan yg sihat n menggembirakan hendaknya insyaAllah!

HOMEMADE POPCORN
Resepi Asal : ALUDRA MyR

Bahan-bahan ( Ikut suka.. )

  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa

Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara-cara

  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

Untuk Coklat [Optional]
  1. Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

_DSC0329_DSC0328
Perasa asli, sedap! kita prefer yg ni sbb tak manis, masin2 manja gitu :D

_DSC0338
KARAMEL POPCORN

Tambah Karamel [Optional]

  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Cara-cara :

  • Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.>>boleh letak pewarna kesukaan seperti merah, hijau n kuning
_DSC0336
yg ni mmg kegemaran budak2 :D

21 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam hemmm harum nya bauuuu..dah habis yee kalau tau buat sure nak 2 balang heheh sdp tu buat sampai dua perasa...rajinnya...

buat sendir lg puas hatikan...dpt byk...mkn ni mmg leka di buatnya...

HaSue berkata...

Ijah..lama akak x buat popcorn sendirik.. yg beli readymade pun lama gak x beli..pendek kata dah lama x mkn popcorn!
Kalau buat selalu nak yang karamel tu pastu nak tiru cam orang jual buh perisa jagung..nanti kaler dier automatik jadi kuning kan..tp selalunya akak buat x sekata laa jah..tskk.. mintak sebekas besar nak bawa balik..

quinnie berkata...

sedapnya ika popcorn..kalau tengok wayang suka beli..hahahhaha...kita suka yg baru2 masak ni sebab rasa dia lagi manis...dah lama betul tak makan...huhuhu

cakap pasal exo...tetiba rasa rugi pulak tak follow teaser ahli2 derang hari tu....sebab senang bila dah debut ni dah leh kenal muka sorang2...hahahhaha...semalam tengok mv mama...latest single..aduiiaaiiii...muka sepesen je semua...nasib chomel...hahahhaha

FnF Simple Life berkata...

wah...sukanya caramel popcorn ;)

Mas berkata...

Ikaaaaa....
popcorn sebekas besarrrrr punya...he3
kak mas tak pernah try lagi buat sendiri..
selalu beli jerkkkkk...

izahdaut berkata...

tu la nampak kak mimie buat ritu.. geram jek nak buat. kena cari jagung dulu. sik lupa jek. nak buat nyer senang jekan.

ika.. try cara fnf tu olah pulak. sedap bangat bila putarkan dulu telur tu. super gebu n super moist jugak. haishh bising lak lagu blog sapa tah... akakakakkakaaa..larikkk

Watierman berkata...

Assalam Dik Ikaaaaa....wah berpop corn yer...Akak pun dah beli jagung kering tu 2 ke 3 minggu yang lepas tapi asyik tak tercapai hasrat jer lagi...tengoklah..jangan sampai tumbuh jagung dari benih tu dah hehehe!

Gee® berkata...

Alahai...kalaulah dpt makan popcorn sambil2 nonton TV mesti best kan....

Sari Yusa Ibrahim berkata...

macam tu jer buat popcorn?? Guna apa2 periuk pun boleh ke? Lain kali bolehlah akak cuba, boleh makan popcorn sambil layan dvd.. hehehe

Nieza berkata...

lama tak buat popcorn sendiri ni...best ni kalau buat sendiri boleh suka hati bubuh byk mana pun karamel tu..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

assalam ika...
lama jugak akak tak buat homemade popcorn ni... dah lupa dulu resepi saya yg akak cuba.. tp mmg exciting buat popcorn ni kan.. bila buka periuk jer waaaaaaa... penuh peruik dgn popocorn yg putih melepak & merekah2.. rasa2 ada lagi kot stok popcorn dlm esbox.. hahaha.. nasib baik tak tumbuk pokok jagung dlm esbox akak.. kiki..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

'resepi sapa'

tun_telani berkata...

tun pun dh lama x makan popcorn.. zaman muda2 dulu selalu mkn time tgk wayang skrg dh x msk panggung, x makan popcorn dh. tgk ni mula la rasa mcm nk mencari jagung je. windu nk mkn karamel popcorn.

Kamalia berkata...

ika..terima kasihla mendoakan semua org berada dlm keadaab yg sihat..semoga ika pun begitula jugak ye..*tetiba mood ustajah dipetang hari*
tak penah hayatnya la kita buat popcorn tau..siyes,dah lama kot tak makn popcorn ni ha..bagila setapawe kat sini..:p

ummiaisyah berkata...

terer la ika..wat popcorn sendiri..akak x penah try...lenkali buat kaler lain plak ye ..cam jual tu...biru ada..merah ada..

Mas berkata...

bagi akk popcorn sebungkus! nak bwk gie tgk wayang ni hihihi...nak tunggu dari bangkok sampai ke malaysia huhuhu jadi benih jagung plak karang hihihihi...

Amie berkata...

Assalamualaikum Ika,
tentu puas hati dapat buat popcorn sendiri! Boleh bubuh karamel lebih sikit sebab kalau beli lebih banyak rasa tawar dari manisnya he he hehh

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..sedapnya tgk pop corn kat sini..pernah sekali buat dulu (masa tu baru berjinak ngan MyR tapi belum ada blog lagi)masa tu teruja sangat dan rasa macam tak percaya masa dengan bunyi pop pop pop dari dalam periuk dan bila buka jeeee tutupnya......wahhhhhhh homemade popcorn ku sedia di kunyah...cuma time tu tak pandai lagi nak salut perasa...compang camping sadurannya... tak rata...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Jap lagi k.ct nak nonton wanyang, nak oder popcorn besar satu okey...hehehe

lama betul tak buat ni Ika, dulu2 masa tengah kemaruk makan popcorn siap beli sebab suka bila dengar letup2 tu..hehehe

ibh_sue berkata...

Aslmkum Ikaaaaa...
Suka la tengok gambo ko tu Ika.
Buat akak nak makan popcorn juga..Heee

zila 4ever berkata...

salam ika.
smoga sihat2 yer..dah 2 hari rasanya x jengah sini.kerana kbzian ckit.rindu pulak nk nengok2 msakan yg best2..ada pop corn yer..wahhh klu tgok movie..sambil krukk krapp ..pop corn nie sedapp...suka3:)