Ahad, 29 April 2012

Sup Ayam Hadnyai

picnikfile_0fGd39
SUP AYAM HADNYAI
gmbr atas ni guna iphone sbb gmbr yg guna kamera terdelete :D

Assalamu`alaikum wbt, salam kembali sume! :-)

TErima kasih yg dtg berkunjung semalam walau tuan rumah takde hihihi.... Hari ahad2 ramai yg tak online kan? Kita pun kejap lagi nak kena pergi sepital sbb ank sulong kita ni semalam masa latihan bola sepak jari dia terkena mcm dulu, bengkak betul pastu tak leh bengkokkan, jari tgn kanan lah pulak tu, nak buat menulis pastu minggu depan pun ada latihan renang kat sekolah berturut turut, mcm2 hal hmmm.....

Berbalik pada cerita sup kat atas ni, dah biasa buat sup mcm ni sbb sedap :D kita pun suke mkn sup masam2 pedas sejak ddk kat siam, ada satu kedai yg jual sup tersgtttt sedapnyer! kalau dtg lmbt mesti habis, rasa sup tu sama mcm kat atas ni lebih kurang lah sbb mana boleh nak sama 100% kan? :D Tapi org kedai tu jual sup lembu n segala part2 yg ada kat lembu kecuali tulang kot, ekor pun takde, mcm tetel tu sume byk, mmg sedap sgt! Terima kasih buat pyhonda atas resepinya, minta izin n halal kembali resepinya utk dikongsikan kat sini pula n buat rujukan akn dtg :-) Buat semua pengunjung, selamat berehat! Minta undur diri dulu insyaAllah akn buat kunjung balas bila free :-)

SUP AYAM HADNYAI
Resepi Asal : PYHONDA

Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 1) Sebelah ayam dipotong-potong
  • 2) 3 ulas Bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia ditumbuk lumat.
  • 3) 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
  • 4) 5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan.
  • 5) 2 sudu besarKetumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.
  • 6) 2 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 3 ketul kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
  • 7) daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri

Tambahan>>kita masukkan dlm 1 sk sos ikan

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya



21 ulasan:

ibundo berkata...

salam ika. kakpah datang bawak mangkuk. sedap hirup hirup ni..

K.Nor berkata...

baru 2 minggu lepas akak buat sup ni.. :)

FnF Simple Life berkata...

masakan thai mmg terbaiklah ika... tgk bhn2 dia dh terasa aroma nya...hehe

Nuwairani Ismail berkata...

assalamualaikum kak ika...kite pun suke makanan thai ni. kebanyakannya pedas2 dan masam. memang kene dengan selera. sup ayam versi letak lengkuas ni belum pernah try. bahan2 tak cukup lagi sekarang. kite salin resepi je dulu. pasni kene buat ni.

zila 4ever berkata...

salam ika..
akk dh siap2 nk balik kg nie..nampak sup nie terus singgah sini..pebret akk nie..hirup time panas2..waalllaaa sedappp..kim salam kt ank ika tue..smoga cepat sembuh..cian dia..bye..

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ika..
Harap2 takde yg serius la tangan dia tu. Akmal dulu bengkak pergelangan tangan, bila x-ray tulang retak, bersimen la pulak sebulan.
Buat sup ayam hadyai la pulak dia, nanti akak tiru hehehe, tadi buat ayam paprik jer.

Amie berkata...

Hai Ika,
kesiannya tangan anak bujang tu... mesti bujang Ika ni aktif di sekolah.
Sup yang begini memang sedap Ika... merasa semua rempah-rempahannya! Kak Amie pantang jumpa sup, yang pedas ke, masam ke...semua hirup!

sabar dubai berkata...

salam kak ika..hehehe asyik berjanji je kite yer..tp kite xbuatsup hdyai ni...kite buat sup ala chef wan.....nk teraii aaa nnti resepi nihh

ummiaisyah berkata...

salam ika..best k dating semalam?..heheheh...akak nmpk ko kemain lagi senyum sampei k telinga...hahaha..
patut le sedap sop siam ye...byk secret recipe nya...nk tumpg mkn kt dapo ika je la...

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika,mesti wangi sangat sup ni kan akak suka aroma lengkuas tu huh!! macam dah kat mulut ja nampak pulak cabai melaka tu aduiiii tergoda sngat hantu cabai ni hehehe

CitarasaKu berkata...

salam Ika...ohlala sedapnya sup nie nanti bolehlah kita nak cuba buat.

CitarasaKu berkata...

salam Ika...ohlala sedapnya sup nie nanti bolehlah kita nak cuba buat.

faa.rosli berkata...

faa pon suke sup yg msm2..nyum..

nOOrsha berkata...

Salam ikaaaaass...wenduuuuu...meh nk huggggg sket..kikjkikiki..x pnh kn sup ayam hadnyai...bmpak resepi sedap...mmg suke sgt citerasa thai ni..nti leh try ni..eh ika..pic even pkai phone pun cntek cam dslr taw...suke tgk..menyelerakan ;-)

Nur-nba berkata...

Salam. Hi Ika.. Resepi sup ni lain sikit sebab letak lengkuas.. Mesti sedapkan.. Simpan dulu resepi.. bila2 boleh cuba masak.

tun_telani berkata...

kak ika.. ni salah satu resepi sup ayam yg tun selalu duk ulang2. mmg sgt sedap!

ibh_sue berkata...

Aslmkum ika. Sedapnya. Rasanya akk mcm bln ni kurang buat sup. Terliur plak tgk sup tu. Ika!. Gambo gn iphone pun cun jg apa. Heeee

Marya Yusof berkata...

As salam K.Ika,

Marya mmg suka sup... Terima kasih sharing resepi sup mcm ni... Lain sikit... Nnt leh cuba ;))

Marya pun jarang gak kuar rumah, selalu kuar pun dgn hubby je... Dok umah best lagi sb krg sikit buat dosa...hua hua hua...;p
Panas betul cuaca kat sana 38c mau pening klau jogging tu... cuaca dunia dah berubah kan... Kat sini pun skrg ni quite long summer... ni nak masuk musim sejuk, rs risau lak...hehehe... :)

quinnie berkata...

memang sedap la sup ni..kita pun suka....esok la kita post...senang cnp je dari blog awak...kakakkaka....adeeh...semalam buat sup tulang pun guna resepi ni jugak...senang dan sedap...tak yah nak beli sup bunjut...kekekek

Diana @ Melley Mey berkata...

wah sup ayam hadnyai mmg dah menjadi menu kegemaran kami sekeluarga... mmg sedap sup nie kan ika... hari tu daughter ada masak kalu x silap minggu lepas... masih lg terasa2 kesedapan sup nie.. sedap2!!

hayati abdullah berkata...

sedapnye resepi ni..bole cuba buat ni..:-)