Selasa, 3 April 2012

Monkey Bread

_DSC0152
MONKEY BREAD

Assalamu`alaikum wbt, Salam pagi selasa sume!! :-)

Alhamdulillah! bdn dah semakin kurang sakitnyer, jgn lupa bersenam, jgn lupa stretching sblm mulakan senaman utk elakkan sakit2 otot pada keesokkan hari nya ;-) tips yg sgt2 berguna, kalau tak nak ikut rasakan sakit2 badan ya :D oopps, kita sakit2 bdn bukan kerana ni ada sebab lain haish! serik betul huhu...

Berbalik pada tajuk resepi kat atas nun :D nama jer monkey tp kompem yg makin tak jadi monkey hihihi... apa yg boleh kita katakan, tersgtttttttt sgt sedap! sebaris dgn CPAB, sapa2 nk tambah serbuk cinamon dipersilakan letak mmg sedap! DANNNNN kita suke buat resepi roti dr pook ni, mmg tak akn mengecewakan, super soft! rahsia dia? kalau nak tahu perhatikan resepi2 roti dia, dia akn campur dgn tepung kek, haaaaaa... itu yg membuatkan roti dia lembuttt sgt2!! n biasanyer pook merujuk buku roti jepun mmg tak dinafikan cara2 dlm bku resepi jepun sgt detail dia punyer step by step dia especially resepi roti ...Oppss.. pd yg setia dgn resepi yg tersedia ada ikut selera masing2 ya sbb kita suke cuba resepi2 baru sbb boleh belajar tp ikut mood jugak, biasanyer kita suke mencuba resepi2 baru utk roti :-) Untuk cara kneading yg betul boleh g kat blog pook, mcm tu lah yg kita praktikkan skrg ni utk menguli roti :-) Thanks to pook san utk resepi yg superb ni, selamat mencuba! Dan terima kasih setiap kunjungan, insyaAllah kunjung balas akn sampai bila free nanti, macehh!

oh! mlm tadi tertengok citer paranormal aktiviti, rasaaaiiiiinnn! tak leh tido sampai kul 3, ninja tgh mandi pun kita suh bukak pintunya eehehe...

MONKEY BREAD
Source : POOK san DAILYDELICIOUS
Terjemahan : ARAH

Ingredients :
(Makes 1 (18cm tube pan) )
  • 240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
  • 60g Cake flour (60g Tepung Kek)
  • 5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)
  • 20g Granulated sugar (20g Gula)
  • 4g Salt (4g Garam)
  • 1 Egg yolk (1 biji kuning telur)
  • 175g Water (175g Air)
  • 20g Butter (20g Mentega)


  • 40g melted butter (40g Butter di cairkan)
  • 40g Walnut (40g Kacang Walnut)
  • 70g Light brown sugar (70g Gula Perang light>>yg ni kita gunakan gula perang biasa)
  • 1 Egg white (1 biji Telur putih)


_DSC0161
yummylicious!!

Method : Cara-cara

  • Mix together egg yolk and water. (Campurkan bersama kuning telur dan air)
  • Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl. (Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)
  • Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry). ( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)
  • Take the dough out of the bowl and knead( Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali), you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit)>>yg ni mmg betul :D
  • Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough. (Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
    Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny.
    (Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)
  • See how to knead bread, here.(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)
  • Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)
  • Preheat the oven to 150°C.( Pansakan oven dgn suhu 150c)
  • Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool. (Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)
  • Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)


  • Preheat the oven to 180°C. (Panaskan Oven dgn suhu 180c)
  • Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuwai. Seelok eloknyer boleh gunakan loyang yg boleh terpisang antara lantai dan bdannya>>tak tahu nak sebut apa ehehe)
  • Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)
  • Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls. (Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis)
    Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white. (Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam 1. Mentega yg dicairkan 2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 3. Putih telur)
    Then place them in prepared pan.( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)
  • Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)
  • When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil.(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus)
    Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack.(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
  • Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)

_DSC0154_DSC0168

24 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Assalamualaikum org di sana yee ..yg 1st ke he..dah habis ke ada lg...kopek yg tesembul yg tepi ajelah....mencuba resepi adunan yg baru mmg bagus....nak pulak uli gan tangan...puas hati rasanya.....

Gee® berkata...

nak seketoi roti monkey....!!

hana berkata...

jah.. bunyik monkey camne? nyet nyet nyett gtu eh? hihihihi....

ady berkata...

as-salam ika
npk menarik roti ni..mesti sedap!!

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika cayang!!!

Amboi2x rajin nyer dier meroti... nmpk cam CPAB plak nie mesti dap :P

izahdaut berkata...

aipp lain bunyik nyer ketuk pintu cik abang tengah mandi tuh. akakkakaa... jangan sekeh ai dulu, ai nak makan gader2 ala2 monyet ngan adik ika nih. hahaha..amik resepi nih. insyaAllah jika datang mood sore sore baru la buat. maklommm berat tak reti2 nk turun lagih nih.. ;-)

Amie berkata...

Selamat pagi Ika,
monkey pun monkeylah... apalah ada pada nama yea... yang penting roti monkey tu sodappp he he hehhh!

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..
Kak Naz dok bayangkan roti tu Ika buat jadi replika monkey ker bila namanya monkey bread.. Rupa nya tak..heheheh.. Rajin awak meroti...

Mas berkata...

ika cayang....
rajinnya meroti..
saspen gak tadi baca tajuk entry...
ingatkan roti bentuk monkey..he3
tapi mengancamm la roti tu ika..
meh seketoiii...

Mamamya berkata...

akak t'ingin nak meroti ni tp mcm x confident jerk nak m'uli lama2 tu...baca kat sini mcm nampak mudah tp takut bila dah buat nnti x jadi mcm ika punya ni...takut jadi batu plak...heheheee

p/s: akak copy resepi mini sosej bun...klu rajin nak buat ptg ni... (harap2 rajin lah hendaknya...)

Mas berkata...

walau namanya monkey tp rupe roti mu itu tersngatlh gebussssss....

tu pasal lh hubby akk x kasi tgk cite paranormal sbb nnt kalo nk gie toilet pun mintak berteman huhuhu....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ai baru siap buat kek coklat ni
meh kiter tukar ngan monkey bread ni
awat nama dia money ekkkk...x der rupa monkey pong uols???? ngeeee

Ummi berkata...

Assalam Ikaaaaa...waaaah sarapan monkey bread hari ni...tu dia, takut lepas makan terjangkit aktif sakat2 orang pulak pasni taaauu...Kira roti ni selamat kaann...kan...hehehee *gurau jer Ika yeaa... Bila tengok mcam sedap sangat si Pook tu pegang roti tuh....lembut je nampak..BM akak dah lama berehat, dia nak kuar pun tuannya mcm x duli jer...aiishh

CT Delima berkata...

As'salam Ika cayanggg

sori lambat datang ketuk pintu, sebab bila ada anak dara k.ct bercuti k.ct akan jadi sibuk walaupun tak nak sibuk buat2 sibuk jugak kat rumah ni...hehehe

Kalau nak buat roti ni k.ct kena ikut mood gak Ika, tak boleh suka2 dok uli2 sebab nanti tulang2 jari patah sebab malas nak uli2tepung..hehehe. Nanti kalau ada kesempatan kita singgah blog Pook tu lah tengok roti2 dia eh :)

KakAsma berkata...

JAH,

petang petang baru dapat jenguk umah...pagi tadi tenet cam siput..nak buka blog akak pun menyampah
hehehehhe..
monkey ada lagi tak..leh buat makan petang2..
nih dtg ngan umar ngan acid..senyum2 tengok roti monkey

Nieza berkata...

Assalam ika, wahh menarik betul tajuk roti ni Ika...kena terai ni tapi kena tunggu angin meroti la:)

zila 4ever berkata...

salam ika..
dah sihat ke blum nie..?..dah meroti nie ..siap monkey2 lg ..terliurr gitewww..dh ptg baru leh BW..dh tentu2 tinggal piring jew..ha hhaaa pagi tadi net nie..sopan santun tul linenya..tu yg dh ptg baru leh kemari..:)..akan dicuba jgk nnt..nampak menarik sgt:)

ummiaisyah berkata...

ada walnut eh....suker..suker

atie @ ejay berkata...

k.nor suggest wat roti monyet nih hihi nti nak kena beli walnut

tun_telani berkata...

kak ika cayangggg.. tun baru je bookmark page resepi nk kat page pooh, aritu nmpk monkey bread ni kat foodnetwork, tp laju sgt tunjuk cara buat dia.. nnti nk try wat ni letak cinnamon ^^

Liza berkata...

salam ika...dah mlm baru akk sampai, ada lg tak roti monkey tu?? apsal la nama dia pelik sgt kan...
wahhh sejak berat badan dh turun ni, asyik meroti jer dia kan...balas dendam yer...ekekekkeekke

nuwairani ismail berkata...

cara penerangannya detil betol...seb baik kak ika tulis dalam bahasa melayu sekali...kalo tak, merangkak-rangkak la kite nak translate. hahah

sitiezahim berkata...

wah siap translate tuh..leh jadi translator lepas ni :P

quinnie berkata...

agak macam2 nama roti sekarang ni..hehehe..bila la kita nak meroti nih? huhuhu...