Selasa, 10 April 2012

Garlic Pepper Beef Steak n Easy Pepper Sauce

_DSC0347
GARLIC PEPPER BEEF STEAK

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi selasa sume!

Menu semalam :D ank2 kita peminat steak tp kena carik daging yg betul2 lembut, sbb yg perempuan cerewets sikit, dia malas nak kunyah lama2 gitu, tp kita suke daging liat2 ehehehe... yg kat atas ni mkn ber tiga dah kekenyangan masing2, kalau si abg sekeping tu dia boleh abiskan sbb mmg dia minatttttt sgt steak, kalau ayam dia kurang sikit tapi kakak pulak minattttt sgt dgn ayam :D yg kecik tu??? dia lagi senang, ada nasi putih jer pun jalannnn hihihi...

Ok, hari ni nak abiskan menggosok, semalam bdn letih sgt2 nak buat itu ini jadi terbantut sume ditambah pulak dgn mata kita ni tak berapa nak sedap.. Terima kasih setiap kunjungan! insyaAllah kunjung balas bila free nanti ya.. Moga semua org sihat2 hendaknya insyaAllah!

GARLIC PEPPER BEEF STEAK
Original Recipe : HERE

Ingredients:
  • 1 tablespoon olive oil (1sb minyak Zaitun)
  • 2 cloves garlic, peeled and crushed (2 ukas bawang putih, ketuk dan cincang halus)
  • 1 tablespoon coarsely ground black pepper (1sb Lada Hitam yg di tumbuk atau blend)
  • 2 pounds round steak, 1 1/2 inches thick (2 Keping daging steak)
  • Salt (sedikit garam)


_DSC0349
Sedap!!

Method (cara-cara) :

1)Preheat an outdoor grill for high heat and lightly oil grate. (Panaskan grill pan non stick atau apa2 kuali yg sesuai utk di bakar atau boleh guna outdoor grill mcm resepi asal>>kita takde ni :D)

2)In a small bowl, mix together olive oil, garlic and pepper. Score steak and rub with the olive oil mixture. (Dalam mangkuk kecil, campurkan semua bahan2 tadi kecuali daging steak, sehingga sebati dan sapukan keseluruhan daging steak tadi sehingga rata keseluruhannya)>>yg ni perap sekejap dlm 15minit atau 30minit.

3)Place steak on the prepared grill. Cook 20 minutes, or to desired doneness, turning once.
(Letakkan daging steak yg telah di sapu dgn bhn perap tadi dan grillkan di atas pan yg panas tadi, masak sehingga masak lebih kurang 20 minit atau sehingga masak, balikkan sekali sekala jika perlu>>untuk yg ni kita tutup satu bhgn dan bila balikkan dah tak payah tutup biar dia terbuka dgn api sederhana sahaja, angkat dan boleh di hidang dgn black pepper sauce atau sos kegemaran bersama salad dan kentang goreng)>>jgn di basuh kualinya atau buang lebihan air daging tadi sbb nk gunakan utk sos dia.


_DSC0344
EASY PEPPER SAUCE

Untuk easy pepper sauce ni kita dah ubah cara dia n tambah sikit bhn2nya, kalau nak tgk resepi asal leh pergi link yg kita bg kat bwh :-).

EASY PEPPER SAUCE
Original Recipe : HERE
Olahan : ARAH

Bahan-bahan :

  • 1/2 biji bawang besar di cincang
  • 150 ml susu segar
  • 1sb lada hitam yg ditumbuk/diblend>>nak lebihkan pun ok kalau nk pedas
  • 30 ml whipping cream/ thickened cream
  • 1 cube beef bouillon/1/2 cube stok lembu knorr, hancurkan
  • Sedikit mentega
  • Sedikit kicap manis utk gelapkan kuah tadi jika perlu
  • Sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah>>kalau tak masukkan pun ok

Cara-cara :

  • Dengan mengguna grill pan yg sama utk steak tadi, tumiskan bawang besar yang di cincang tadi sehingga layu atau naik bau, dgn api perlahan.
  • Kekalkan suhu yg sama, masukkan pulak susu segar dan cube lembu yg dah dihancurkan dan kacau perlahan perlahan, jgn sampai mendidih.
  • Masukkan pula whipping cream sambil di kacau perlahan. Masak lebih kurang 2 minit.
  • Kemudian masukkan pula lada hitam dan kacau lagi serta perasakan masinnya>> kita tak masukkan sbb dah masin.
  • Akhir sekali masukkan kicap dan kacau lagi bolehlah dimasukkan kicap manis utk menggelapkan warna kuah, tak payan byk2 sgt, agak2 aja ya, dan masukkan sedikit butter, padam kan api dan kacau sehingga butter mencair dan sebati.
  • Boleh dimakan bersama steak tadi, selamat mencuba!!



28 ulasan:

FnF Simple Life berkata...

best nya western... terus teringat cuti2 msia... makan sirloin steak... ostrich steak...huhuhu

quinnie berkata...

rajinnya buat sendiri...kita kalau nak makan beli je kot..hahahahha..dasar pemalas kan..hehehhe...tapi kan dah lama betul tak makan..kita suka chic chop lagi..geng cam anak awakle tak suka gigit lama2...hahhaha

ibh_sue berkata...

Aslmkum. Morning ika.
Hujan ni. Sejuk. . Dpt mkn steak sedap ni. Panas2 . . Peh!

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam & Slmt pagi Ika cayang!!!
best nyer kalau dpt breakfast mcm gini pagi2 hehehe...

~~zana@pb~~ berkata...

Matsaleh la pulok! Ika..tadi akk kat rumah Liza, nmpk Ika kt sana, pepagi dah melangut rumah org eh?
Anak bujang akak pun suka western food, bnyk kali minta buat steak ni tp ibu dia blur...mana nak cari daging tu? Ada kat supermarket ke? hehe..soalan bodoh akak ni.

zila 4ever berkata...

salam ika..
wahhh sedapnyaaaaa....akk suka westrn2 nie.. x pernah lagi cuba buat kt umah..rntah kenapa..mgkin malas kot..he heee sos tu myelerakan betul..ada lg x nie..:)

Mas berkata...

dinner omputeh ko ika semalam...
biru mata hitamku nengok stik tu...
sedappnya..

izahdaut berkata...

hehehe..akak suka aa yang si kecik tu. semua dia makan senang gitu kan.
tak pernah buat steak. kalau tengok daging tu kat pasaraya kan mcm was2 halal haram, tapi ntah lembut ke idak. nak cari lembut pun tak reti.. pehtu mcm kecikk jek. kalau kecik tu, bila dimasak karang sah sah lagi kecut kan ika? ntah ler akak mmg tak pernh beli.. hehe...tapi the sos mmg mewah gak tu rsanya kan. siap ada cream bagai tu. fuh best best.. eh cam formal je komen ai hari ni. akakka

Mas berkata...

akk pun suka makan makanan omputih cam tu tp kan akk kalau buat mesti daging tu jadi kecut n kering. Silap pilih daging atau tuannya yg pandai menggrill? hehehehe....

lopeh ni try resepi ika ke ija ni? hihihihi...

dapurmerahibu berkata...

sedapnya steak.nyum2

Gee® berkata...

hoyay!! lepas ni k.gee nk buat steak mcm ini pulak...nmpak menyelerakan... sedapnyaaaa

Nuridah berkata...

Morning Ika cayanggg,

Wah ada steak ya kat cini...anak kak Nur suka mkn steak....kak nur pula ok2 aja...boleh masuk list.Tinggalkan sikit utk akak ya??

Watierman berkata...

Assalam Dik Ikaaa....Ya Allah....tergugat selera..anak tekak...yang rasa sakit tadi semua hilang habis tengok steak yang terhampar megah dalam pinggan tu..disimbah dengan black pepper sauce yang mengancam....nak nangislah cam ni!!

Anna Qawina berkata...

Ika..akak datang hulur pinggan kosong ni, cepat isi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap hungga menjilat jari tu....meleleh air liur kak Ros yang tengah lapar sebab baru habis excersize dgn budak2.

Chik Mimi berkata...

ijahhh sangat sedap nampak beef tu

tun_telani berkata...

tun masak daging ni mmg fail.. biasa keras kejung. haha.. tp kt bintulu ni mmg susah nk dpt daging. xtau la nape. daging bab* byk pulak.

Amie berkata...

Assalamualaikum Ika,
terus kenyang perut tertelan air liur tengok beaf steak orang Siam ni.... hadooiiii sungguh menggoda! Kena buat jugak ni Ika.... tengoklah nanti hujung minggu ke.

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum ika..
Ngidam kek carrot yer.. Dah abis la pulak nk bawa datang sini. Nanti akak buat yg lain yer..hehehe..

Akak datang nak makan steak ni.. Ada lagi tak satu set utk akak.. Sodapnyoooo..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Alahai sedapnya sosnya....I LIKE

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ni kalo makan kat mesia 1 plate dah rega 27 hengget taw
sedapnyer mmg terlioq nk mkn steak ni taw

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ika..K.atie xpernah masak Garlic Pepper Beef Steak ni.Tp tgk resepi ika ni cam mudah jer :D
Copy resepi ya..mana tau kot2 rajen nk bersetek2 nanti.hikhik
Anak pompuan mmg cerewet tang mkn ika..cam anak pompuan k.atie gak..:)

ummiaisyah berkata...

mewahnya menu ika arini...akak mkn ns goreng bodo je..betapa jauhnya darjat kita ika...syahdu..syahdu..

hana berkata...

ijahhhhhhhh.. hehehehe... mmg tak sabo nak kije sebenonyer aka nak exercise turun naik tangga.. lemesssssss kok makin terasa gemok dr ari ke ari!

dania tak mo jugakkkk puting yg mahal2 tuhhhh... bentuk ori dah menepati citarasa..tp putingnyer ngak oriii... plastik! tpah tertipu u! last2 gune jugak yg jenama cap ayam! huH!

bak sepiring! penat!

Nieza berkata...

wahh..western food pula yer Ika...sedapx2 akak pun lama tak buat steak ni.selalu mr.hubby jer rajin msk western ni..akak mkn jer..hehe

HaSue berkata...

ijah,akak x prnh masak stik gini..daging stik tu kena guna dgg btg pinang kn?mcm xde je kat cni.huh.terliur sudah

Nuwairani Ira berkata...

ok...masuk bookmark dulu...esok baru buat ni...

Tanpa Nama berkata...



my webpage ... OratoriaHipnotica