Rabu, 11 April 2012

Garlic Finger Bread, Garlic Butter Spread and Mushroom Soup

GARLIC FINGER BREAD

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi rabu sume :-)

Alhamdulillah bertemu kembali lagi pada hari ini :-) Dah ramai yg buat resepi ni kan? Idea menyeletkan garlic butter ni dr KAK IZAH si pemburu mapin ehehe... Ramaiiiii dah yg buat, nak sebut sorang2 takut termiss, jdnyer minta halal n izin kembali segala idea yg dikongsikan :-)

Untuk doh roti kita guna resepi dr DAILYDELICIOUS aka POOK san, simple n super soft, sampaikan dah ingat sukatan2 nya , dan roti yg bulat2 kat bwh tuuu, mmg keja kita hari2 buat roti yg bulat2 tu letak choc chips utk budak2, dia org sedap makan hangat2 gitu dr oven sbb chocnyer cair sikit :D TErima kasih buat semua2 yg menyumbangkan n berkongsi resepi n idea! Terima kasih juga setiap kunjung balas :-) Kita buat kunjung balas semula nanti insyaAllah!

GARLIC FINGER BREAD
Idea : KAK IZAH
Dough Recipe : DAILYDELICIOUS
Boleh g SINI

Ingredients : (Bahan-bahan)
Dough (utk Doh)
  • 270 g Bread flour (270g Tepung Roti)
  • 30g Cake flour (30g Tepung Kek)
  • 5g Salt ( 5g Garam)
  • 2tsp Instant yeast (2 tsp Serbuk Yis)
  • 50g Sugar (50g Gula)
  • 30g Unsalted butter (30g Mentega Unsalted)
  • 100g Milk>>Fresh Milk (100g Susu Segar shuhu bilik)
  • 1 Egg (1 biji Telor)
  • 80g Water (80g Air suhu bilik)
Method: (Cara-cara)

  • Mix together egg, water and milk. (Satukan telor, air dan susu segar, kacau sehingga sebati)
  • Put the flour, the sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. (Masukkan tepung, gula dan serbuk yis ke dalam mangkuk, dgn menggunakan whisk satukan sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan sebatikan kembali dgn whisk)
  • Pour the egg and milk mixture into the bowl.(Tuangkan campuran telur, air dan susu tadi kedalam mangkuk yang berisi bahan2 kering yg telah sebati tadi)
  • Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together. ( Dgn menggunakan pastry scraper atau menggunakan tgn pun ok dan uli sehingga semua bhn2 tadi sebati)
  • Take the dough out of the bowl and knead, you will see the dough will be elastic after about 2 minutes. (Keluarkan doh dr mangkuk dan menguli seperti biasa di atas papan pencanai atau meja yg bersih, dlm masa 2 minit menguli doh akan menjadi elastik)
  • Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough. Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny. But this dough is a bit sticky, use a bit of flour will help (1-2 tbsp)(Tambahkan pula mentega, dgn menggunakan bhgn tapak tgn, teruskan menguli dgn menekan ke hadapan dan balikkan kembali, ulang cara menguli yg sama selama 10-15 minit atau sehingga doh betul-betul lembut dan sedikit berkilat. Doh ini agak melekit, jika itu terjadi tambahkan tepung lebih kurang 1-2sb tepung)
  • See how to knead bread, here.(Boleh lihat cara2 menguli bergambar di blog dailydelicious)
  • Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).(Letakkan doh yg siap di uli tadi ke dalam mangkuk yg telah digriskan dgn sedikit mentega, tutup dgn menggunakan cling wrap atau tuala lembap dan penaikkan doh 2 kali ganda lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Seelok eloknya, doh diletakkan ditempat yang suhunya agak2 warm)
  • Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Tumbukkan perlahan doh tadi untuk mengeluarkan angin dan keluarkan doh dr dlm mangkuk)
  • Cut the dough into 10 pieces roll into a ball and let them rest for 10 minutes.(bahagikan doh beberapa bahagian dan bulat2 kan, buat sehingga habis dan rehatkan doh selama 10 minit dlm keadaan bertutup dgn tuala lembap, kemudian bolehlah dibentukkan mengikut citarasa masing2 atau boleh di letakkan inti atau sosej, Buat sehingga habis, dan naikkan doh kembali selama lebih kurang 45minit atau 1 jam. Sapukan bhgn atas doh yang telah naik tadi dgn bancuhan telur+sedikit susu segar, sapu di atas doh yg telah naik tadi sehingga habis, untuk mendapatkan permukaan roti yang berkilat boleh menggunakan 2 cara, pertama, 5 minit baki waktu membakar utk habis, boleh sapukan kembali sapuan egg wash tadi sehingga rata, buat samapi habis dan sambung membakar sehingga roti masak. Keduanyer, selepas roti dikeluarkan dari oven, dgn segera bolehlah di sapukan dgn mentega utk kelihatan berkilat, selamat mencuba!)>>untuk buat garlic bread boleh sapukan garlic butter spread tadi di atas roti yg telah naik tadi.


_DSC0189_DSC0185
lembut dan gemuk :D


_DSC0196_DSC0192
CHOCO CHIP BUNS
Bun yang selalu di order oleh kanak2 ribena :D


_DSC0180_DSC0181
sebelum n selepas :D

_DSC0201
MUSHROOM SOUP


MUSHROOM SOUP
Resepi Asal : MINAMI SAN MyR

Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 keping dada ayam
  • 1500 ml air
  • 500 ml susu segar(susu kotak)>>cuma letak300ml susu segar dan 200ml whipping cream
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
  • garam
  • secubit ajinomoto
  • 1 cawan tepung gandum>>yg ni kita tak masukkan semua

Cara-cara

  1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
  2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
  3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.


_DSC0133
GARLIC BUTTER SPREAD

GARLIC BUTTER SPREAD
Resepi Asal : STEVE(Jamie Oliver Forum) >>jamie oliver forum>>linknyer hilang nanti kita letakkan balik klu jumpa

Ingredients :
  • 4 tablespoons of butter/marg (4sb Mentega atau margerin)
  • 1 tablespoon of garlic (make yourself from crushing lots of garlic or buy some in a jar)(1 sb bawang putih yang telah diketuk dan dicincang halus)
  • 2 tsp dried oregano,(2 sk oregano kering)
  • 1 tsp salt, 1 tsp pepper,(1 sk garam atau kurang, garam dan 1 sk serbuk lada sulah)
  • Tambahan>>boleh campurkan dgn serbuk parmesan juga

Method : (cara-cara)

Mix the above ingredients into a paste. (Satukan semua bhn2 di atas sehingga sebati dan boleh digunakan utk sapuan atas roti, lebihannya boleh di simpan dlm peti ais dan boleh digunakan kembali)
Get a french stick or similar and cut slices down into it almost all the way through but not quite. Put a big spoon of the butter mix into each cut pushing well in, rub any thats left on the top.
Place the french stick (cut in half to fit in oven ) into silver foil and seal up leaving the package loose around the bread.
Put in a medium oven for about 10 mins, then open packet and turn oven up to max heat for about 5 mins.

Steve

22 ulasan:

Asmara berkata...

cantiknya munger roti! bau roti ni mmg best sgt masa dibakar. kita guna garlic yg dah siap diblend, boleh boh byk2. hee.. jeles! cantik sgt hasil kerja tgn mek jah ni. :D

Cheq Sue berkata...

dah lama x meroti. dah amik rcp ni pun, tapi entah bila nak membuatnya tu...

Mas berkata...

Assalamualaikum...

akk dtg nak mintak semua roti yg ada dalam dapur tu... akk laperrrr banget ni hihihihi...

sangat2 cantik, sangat2 gebu, sangat2 montok roti2 ika :)))

FnF Simple Life berkata...

Alahai...sedapnye Ika...pastu susun2 mcm bunga tu lg berselera nak ngap masuk mulut...

Amie berkata...

Selamat pagi Ika,
Mesti berbaloi2 menguli tepung (kuar peluh tak Ika?)... dengan hasilnya yang sungguh luar biasa cantiknya tu. Montel berkilat!

Watierman berkata...

Assalam Dik Ika.....wah harum satu rumah bau roti ni....sedap...nak juga...yang fingger 1, ccbun 1, soup 1 mangkuk!

hana berkata...

smlm buat lagik... tp aku wat style poyo.. belah tengah selet sambal tumis, letak sayur kacang buncis tumis pehtu ngap!! muahahahahaha

Liza berkata...

salam ika...wahhh kalau dpt hirup sup panas ujan2 ni best jugak...hihihihi
psssttt, sup tu ada lg tak?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

rajin nyer uols meroti ni
ada lagi
nak bfast ni ngeeee

~~zana@pb~~ berkata...

Umaaak....aiii...panjang berjela entry hari ni, mesti takde keje kan? Hehe...kena bw tablet ni kedapor nmpknya....siap la bertepong gomak. Akk simpan dulu yg ni sb ank bujang suka roti gini. Kata dia, kalau bwg putih ltk kt roti dia nk mkn sb dia anti bwg....hmm...saje nyusahkan ibu.

Sheila Shafeareen berkata...

Salam, seronok kan dpt buat roti lg best bemain dgn tepung dam uli menguli,,puas hati bila kejadiyan yg cantik.. dpt byk mkn .. sdp ni cicah sup...

zila 4ever berkata...

salam ika..
byknye pic lawo2...he hehe akk suka tgok pic byk2 nie..bole meruntun jiwa..mcm disuruh2 mencuba..arini pulak holiday..tp nk ke kedai malasss nya ya ampunn..klu ler dekat dh amik seketui..n soup tu skali..sedappnya:)

izahdaut berkata...

Woohhhh manyk sedap roti makan ngan soup. Tumpang cicah dikkk.. Hehehehee... Ntah nak komen apa ek. Bunga roti kreatif, roti berkilat, susunan comel.. Huh cakap banyak pun xdapat roti free gak huhuhu

Nuwairani Ira berkata...

kak ika!! kite dh buat ni mggu lepas. jenuh nak perabih rotinya tu. tapi sedap sgt makan panas2...

dZana berkata...

waduh mek.. mcm2 ada.. akk dpt tgok jer.. nk mguli roti konon dah 1 jam mengadap PC tak beralih2 punggung.. huuu.. jap lagi mkan sekut cicah teh o jer la jwpnya..

Nieza berkata...

wahh sedapx2 dulu pernah buat yg versi garlic roll nanti nk cuba roti ni pula. comelnya tgk bun bolatx2 tu..rasa nak ngap jer..hehe

ady berkata...

AS-SALAM Ika
This garlic bread is Awesome !!!!!!!

tun_telani berkata...

hihi.. kak ika sukakan resepi pook ni sama mcm tun suka resepi basic bread mamafami tu. siap blh hafal dah =) plan jugak nk try resepi pook ni nih, tp selalu lupa beli kek flour tuh.

ummiaisyah berkata...

bestnyaaaaa! nk seketui ika...nnti perangat sikit sop tu ye..nk cicah ngan roti!

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..
Tu dia.. Semuanya garlic..hehehe.. Sib baik bukan sup garlic.. Nak 2 ketul. Sup tu nak satu mangkuk besor yer...

quinnie berkata...

montoknya roti...geram tengok..nasib tak puasa...hahhaha..aduii kita puasa sehari je awak..kekkeke

Rohah berkata...

Salam...
Cantik kejadian roti nie,pekena pulak dengan mushroom soup tu,aduhai..mmg kick la kan..hehe