Isnin, 2 April 2012

Mee Rebus

_DSC0040
MEE REBUS

Assala`mualaikum wbt, salam pagi isnin buat sume!! :-)

Minta maaf, semalam tak leh nak buat BW, InsyaAllah hari ni kalau free kita buat BW ya, bdan kita ni sakit2 lah pulak haish!

Layan mee rebus yg kena dgn selera tekak kita :D REsepi dr Kak Fa, tp sumber dr Kak Hana kat MyR, tenkiuuuuu buat kakak2 ku sume, minta izin n halal resepinyer, ;-) Dan terima kasih juga setiap kunjungan :-)

MEE REBUS
Resepi Asal : KAK FA
Sumber : KAK HANA MyR


Bahan-bahan (4 orang)
  • 400g mee kuning - celur n toskan
  • tauhu goreng - goreng n hiris
  • sawi celur dan taugeh
  • lada merah - hiris
  • daun sup/daun bawang - hiris
  • telur rebus
  • limau nipis@ limau kasturi
  • jeruk lada@ cili

UTK KUAH
  • 5 btg atau lebih cili kering
  • segenggam udang geragau - hana tmbh skit udang kering
  • 1/2 biji bawang besar @ 3-5 biji bwg merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 sudu makan sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa
  • 2 biji keledek sederhana - rebus dan blend ngan air rebusan daging@udang.
  • 300g daging - rebus hingga empuk n hiris nipis. air rebusan ketepikan.
  • 5++ ekor udang segar - rebus separuh masak. air udang ketepikan.
  • gula melaka
  • garam n perasa (jika suka)
  • air secukupnyer - jika kuah terlalu pekat

KEROPOK RANGUP

Resepi Asal : CHEF JOE

  • 1 senduk tepung gandum
  • 1 senduk tepung jagung
  • Air Sedikit garam
  • Minyak untuk menggoreng
  • Udang Kering yg diblender terlebih dahulu>>kita tambah yg ni
Cara2

Satukan semua bahan2 kecuali minyak, dan gorengkan dlm minyak byk mcm goreng jemput2 tu :D


_DSC0033
Suke makan mee rebus dgn keropok tepung dia tuuu, sedappppp!

Cara-cara

  1. bwg besar@bwg merah,bwg putih dan lada kering potong2 kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit.angkat.
  2. blend bwg n lada kering td masukkan juga halia dan lengkuas hingga hancur.
  3. panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau. tumis lagik.
  4. masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. didihkan hingga kuah agak pekat baru kaww! jika terlalu pekat sgt tmbhkan air yer..last sekali baru masukkan udang. tutup api.
  5. hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh, sawi,limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, lada merah, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi. siap!
  6. SeLaMaT MenCuBe!
_DSC0037

23 ulasan:

Mas berkata...

mee rebus semangkukkk..
amboiiii...mewahnya mee rebus ika...
menyelerakan betoii....
kak mas suka sangat mee rebusss..he3

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika shayanggg!

Kat sini kan hujan renyai2 dn kalo dpt mee rebus semangkuk past engine akak jadi panas baru boleh start gear...hehe...kak Nur anak beranak cina dobi suka mkn mee rebus...nanti tinggalkan kak Nur 3 mangkuk!hehe.

Mommy Alma berkata...

byknyer hias2annyer...sure kenyang semangkuk ni! nyummmmm....

~~zana@pb~~ berkata...

Ika ni buat akak teringat kampung halaman di Johor tau! Setiap minggu akak selalu cari mee rebus di pasar minggu. Tekak ni memang tekak org johor, susah betul nak makan org punya. Nak buat hari ni bahan takde, akak simpan dulu resipi keropok rangup tu.

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Melelh air liur dibuatnya...akak suka banget ni...hendak2 kalau dapat tulang som2 masuk sekali sedap sambil makan korek tulang som2

Rima berkata...

My paling fav noodles waktu hujan macam today hehe.. Haishh dah makan Prata telur pun masih lapar huhu

quinnie berkata...

waaahhh..ada keropok rangup ek..kita memang carik resepi keropok nih..lain kali buat mee rebus leh buat keropok sekali...syoknyaaaa!!! heheheh

Anna Qawina berkata...

wah..my peberet ni Ika..hidang cepat nak 2 mangkuk siap2 yer..

Azian Elias berkata...

aduiiii..lapau tettiba lak ni.. baru je breakfast tadi ni.. tapi bunyi lagi lak..

Sheila Shafeareen berkata...

salam mee rebus mmg sdp dimakan kalau ada cili jeruk kan...akk suka mee rebus buat sendiri ..kalau yg mamak punya pun sdp tapi lain sikit kuahnya kan....

zila 4ever berkata...

salam ika
mintak sepiring bole..selera betul tgok pic tue..terliurrr btul.:)

Mas berkata...

terliur tgk mee rebus dari dapur Arah, mcm2 ada dlm tu :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

lap ayaq lioq dok meleleh ni...sedapnyer mee rebus uols...nampak macam kat restaurants mahai2 punya menu ni

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ija..k.atie singgah bawak mangkuk ni,nk tapau mee rebus ija ni.Ada lg tak?
nampak menyelerakn sungguh...perot pon dah lapar ni..:D

nuwairani ismail berkata...

cantiknye bunga ros tu! pink! suke2!
mee rebus ni kite jarang makan kat sini sebab kat sabah takde jual..kene tunggu kawan2 johor buat baru bleh makan...

ady berkata...

as-salam Ika
bestnye kalau dapat mkn mee rebus pagi2 ni..nampak menyelerakn..

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika.. Sihat ke? Lama tak tanya khabar Ika..
Sedapnya mee rebus.. Fav akak ni Ika.. Complete bahan2 sampingannya...Minta tisu satu, air liur akak menitis atas lappy ni..

KakAsma berkata...

Jah,
akak buat gak mee rebus ngan mee hailam semalam,akibat hasutan hangat ..hehehehhe atapi tak dapat nak update..pic nyer lum masuk lagi..nnti bila diarang dah menjamu kat sini,sok ker akak ajak reramai dtg umah aka lak..boleh gitu

Nieza berkata...

assalam Ika, jauh akak terbang nk mkn mee rebus ni..lapar lak rasa.lately malas tul nk update n3 mskx2..nanti nk cari mood dulu la..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika...
mcm tak muat je bahan nak isi dlm mangkok tu... mcm sempit jer.. meh letak dlm mangkuk akak separuh.... hehehe.. sedapnya mee rebus.. lama tak buat..

FnF Simple Life berkata...

Salam from Chiba...tumpang salin resepi sedap ni... ;) mini sosej bun pun nampak sedap sgt...

Asmara berkata...

Mek, mangkuk tu sama la mcm aii punya. Ehehe.. Nihon mari ka?

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam & Slmt pagi Ika :)

Pagi2 yg dingin disini... dtg tgk mee rebusyg ada daging perghhh lapor plak maklum blm bekpes lagi hehehe
oh mee rebus nie lain dari yg lain sbb ada guna keropok ranggup tak mkn mkn style gini lagi Ika..