Khamis, 5 April 2012

Kerabu Ikan Tongkol

_DSC0177
KERABU IKAN TONGKOL

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi khamis sumenya :-),

Alhamdulillah, masih diberi kesihatan yg baik walau betis kita ni tak berapa nak sedap dibuat jalan ehehe... kalau dpt urut ni bestnyer, nak jalan pun terasa dia punyer sakit tuu.. kenapalah agaknyer eak?? :D

Minggu ni menu kerabu atau sihat2, tapi bila part dessert dah jadi menu kalestrol tinggi, tp tak makan byk, sikit ajerr dah cukup :D alhamdulillah berat still maintain, pheewwwww... Kerabu Ikan tongkol yg sedap! Dah bk kali jugak buat resepi ni cuma kali ni guna ikan tenggiri sbb takde stok ikan tongkol pastu letak ulam2 lain sedapppp sgt2!!Terima Kasih daun keladi kak watie! terbaek lahhh! tp kita ad tambah sikit2 utk menaikkan rasa kerabu ni jugak ya, minta izin n halal kembali resepinya utk buat rujukan akn dtg n buat tetamu yg dtg juga :-) Terima kasih juga setiap kunjungan dan kunjungan balas akn menyusul bila kita free insyaAllah!

KERABU IKAN TONGKOL
Resepi Asal : KAK WATIERMAN MyR

Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

  • 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
  • 2 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
  • sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
  • secubit garam ikut selera anda
  • air perahan limau kasturi/ limau nipis

Bahan2 tambahan >> Yg ni kita tambah

  • Sedikit Kacang panjang/kacang botor, dipotong pendek2
  • Setgh biji Tomato di potong wedges
  • Sedikit Sos Ikan sedikit

_DSC0171
sedap letak ulam2 lain :D

Cara-cara

  1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
  2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
  3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
  4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
  5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
  6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
  7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi (boleh masukkan sos ikan sekali dlm proses ni juga)....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

17 ulasan:

Watierman berkata...

Assalam mak aiii dah siap ber kerabu Adik Akak ni ha..Akak baru terkedek-kedek nak tayang breakfast pagi ni ha!!!! Dah lama Akak tak buat kerabu ni...boleh juga hanggatkan enjin untuk tengahari ni...Insyaallah! TQ sebab tambahan sayuran tu satu idea yang jadikan ia menu sihat & seimbang.Nak sesuap!

KakAsma berkata...

Hamboiii pepagi dah tayang kerabu..mmg terbaek kan kerabu camgini..ratah gitu ajer pong sedap..
Jah,rendam kaki tu ngan air panas sambil diurut pelan2..mesti syok ajer nanti..hihihihihi

Mas berkata...

ikaaa...
kak mas suka sangat kerabu ikan tongkol ni...
sedapppp sangat....
lama dah kak mas tak buat....
nak buat lagi la nanti..
cari ikan tongkol duluu..he3

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Slmt pagi Ika cayang!!!

Fuyoo pagi2 dtg sini jamu mata ngan kerabu ikan tongkol.. i like manyak2 hehehe

seperti yg disyorkan oleh kakasma try lah buat mana lah tahu dpt redakan kesakitan... byk sgt berjalan n berdiri tuh!!!

~~zana@pb~~ berkata...

sakit betis tu...jogging yg terlampau kot? Sudah2 la nk maintain kurus, terima hakikat yg lemak tepu dah bermaharajalela lama...mcm akk ni.
Ika...taktau plak ikan tongkol boleh buat kerabu. Kat sabah ni bnyk ikan tongkol, murah pulak tu. Akk mmg tak trfikir boleh buat kerabu....hemm...kena mkn kismis lebih akk ni, bg bijak skit...hihi..

Mas berkata...

Assalam....

Betis tak berapa nak sedap? hihihi....

Memang menu sihat tu, sesuai sgt untuk org yg sedang BERDIET. Mengancam betul kerabu tongkol ija tu.

CT berkata...

sedapnya kerabu..tak penah rasa...

Anna Qawina berkata...

Assalam Ika cayang buchuk...
aka tumpang lunch rini yer..terima kasih..hikhik

izahdaut berkata...

eh rasa mcm nampak kerabu jantung.. tapi napankerabu tongkol lak.. jap cubit pipi.. mimpi ke ai ni ijah. kiki

Rima berkata...

Ijah
Pagi pagi dah tayang menu sihat.. Tertiba berkobar kobar nak diet hahahaha.. Eh boleh ker? :oppp

CT Delima berkata...

As'salam Ika cayangggg

k.ct suka mekan ikan tongkol, selalu masak asam pedas atau masak kicap ajelah yang laju sikit makan. Tapi bab kerabu ni masih dalam pemerhatian sebab nanti k.ct sorang aje yang makan. Pulak anak2 bujangan tak makan ikan...hehehe

lupa nak singgah semlam kalau rajin nanti buatlah lagi karipap berpusing tu eh..cantik lah Ika, tapi k.ct tak rajin nak buat lagi..hehehe

kakna berkata...

salam..
pecah selera rasa nak tumpang lunch di sini la..

Liza berkata...

wahhh, cmni la bru akk diet balik...tp kalau kerabu cmni pun akk blh tambah nasi jugak, cmner ni...susah betul la kan...hihihihhi

tun_telani berkata...

kak ika cayang.. mmg sedap kerabu nih.. tun try buat kat kampung aritu, guna ikan kembung je, sedap jugak.

sabar dubai berkata...

salam kak ikaaa...alahaiii saje je die goda suh kite g carik ikan tongkol yee.......terliur...da lame xbuat nihh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

makan ngan nasik panas2
perhhhh terangkat habes la uols
oishii sou

zila 4ever berkata...

salam ika..
time2 mcm nie lah perut tgh krukkk..krukk..alahaiii klu dapat jamah cikit..bahagianya..x pernah makan kerabu selain kerabu mangga..teruk btl la..kesian btl la kt akk..nnt nk try buat jgk..:)