Rabu, 25 April 2012

Rojak Tepung n Ayam Goreng Rangup

_DSC0398
ROJAK TEPUNG N AYAM GORENG RANGUP

Assalamu`alaikum wbt, salam buat semua :-),

Sambil2 menaip sambil2 duk depan kipas :D skrg ni panas suhu dekat luar 37c, mmg teramattttttt panassssssssss, huuuuu... peluh2 kalau tak bukak kipas, siang tak guna ekon kena jimat2 :D letrik kat sini mahal jgn citer. Nak buat puding tp malas pun bukan main lagi hihihi.... tp nak buat puding jugak nanti, mmg menunggu giliran nk buat puding, sedapppnyer!

Resepi rojak tepung yg paling kita suke :D suke dia punyer tepungnyer, ada sstgh org suke letak mcm2 dlm tepungyer tp kita kurang minat, nak yg plain mcm ni sedap kat tekak kita ehehehe... Kali ni nak cuba mkn dgn ayam goreng, jakun sikit kita ni kalau bab2 mkn rojak dgn ayam n ada mee, mmg tak reti nk makan, biarlah mkn dgn tepungnyer ajer pun kita tak kesah kikiki.... Resepi rojak keseluruhannya dr Kak Hana mmg suke dgn resepi ni dah byk kali buat walaupun ada tak cukup bhn n ada resepi2 rojak yg lain ttp resepi yg ni ddk tangga teratas :D, utk resepi ayam goreng rangup ambik kat rumah Kak Yatie, resepi asal hairul.com, siyessss ranguppp! ranguppp sgt2! suke!!!! ehehe... Minta izin n halal ya kakak2 yg cantek utk dikongsikan kat sini n rujukan akn dtg, tenkiuuuuu!! Buat semua pengunjung juga terima kasih dgn kunjungan, insyaAllah kunjung balas akn tiba ke sana juga :-)

ROJAK TEPUNG
Resepi Asal : KAK HANA

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)>>yg ni kita letak agak2
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
_DSC0383

Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

_DSC0389_DSC0392
letak lah apa2, gerenti sedap :D

AYAM GORENG RANGUP
Resepi Asal : HAIRUL.COM
Sumber : KAK YATIE (TEPUNG PISANG GORENG RANGUP), BDARIA

Bahan-bahan:-
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 5 sudu besar santan pekat (santan kotak)
  • 1/2 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • 2 sudu besar majerin yang telah dicairkan
  • Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
  1. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali majerin dan air.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga pekat
  3. Masukkan majerin cair dan kacau rata
  4. Jika anda ingin melihat langkah secara bergambar dan detail berkenaan fungsi mengapa setiap bahan dimasukkan, sila ke SINI. Penulis blog ini berkongsi langkah demi langkah dan idea yang menarik untuk mempelbagaikan kegunaan tepung goreng pisang ini.

_DSC0402
jemput tgk ya, yg ada kuahnyer dah di frozenkan :D

35 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

pepagi dah tayang menu yg bisa nafsu makan berkocak hebat ni uwaaaaaaa
terlioq nyer...dah lama x mkn dah la malas nk buat....hentak kaki nangesss!!!

sini pun dah start panas uols...siap pakai hot pants dah la ni dlm unah ngeee

Nieza berkata...

Assalam Ika, sebelum akak masuk tido jamu mata dulu. sedapnya tgk rojak ni ...teringat nak pasembor pula bila tgk ni sebab lebih kurang sama jer...hehe

Sheila Shafeareen berkata...

salam..pana sana ye sini pun sama gak cuma masuk petang ada hujan tp..hujan2 pun bebahang...

rojak tepung hemmm manu sajian di kedai FIL...kalau di sebelah p.timur pun rojaknya gaya gini gak mkn sama ayam...mana yg suka tu leh letak mee...akk mana2 je boleh..yg pasti sdp...

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika cayanggg!!

pagi2 dh ngeces...sape nk jawab nie...ish sedap tu...kalau kat sini rojak mamak org panggil...ada mcm2 jenis..pilih yg berkenan dihati.

FnF Simple Life berkata...

fuh...complete bahan2 rojak ni Ika. sedapnye

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Ija... ini salah satu favourite akak juga, tak kiralah rojak mee atau rojak tepung, janji ala2 rojak asma, memang akak suka..

Errr.. resepi ayam goreng rangup tu mana ayamnya - celup ayam dalam adunan tepung tu & goreng ya?? (Buat2 tataw plak, hihi)

Cuaca kat sebelah utara memang panas, kan. Kalu balik kampung suami kat Kedah sana, memang selalu mengeluh kepanasan, kalu dah smpi ke Bangkok tu, memang bengkoklah kepanasan ek... macam udang masuk dalam minyak panas tu.. hiks!

ady berkata...

as-salam Ika
wah pepagi dah di hidangkan dgn rojak tepung dan ayam goreng rangup..sedap tu ika..buat org lapar pagi2 ni...

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika, alahai sedap nya tengok tang kuah tu macam nakbuat je lah tapi banyak songeh jugak tu kan,kena cari mood 100 persen baru boleh buat ni hehee

izahdaut berkata...

weh sedap nyer.. ni yang tak tahan nak try gak ni. ari tu akak makan rojak tepi jakans edap sangat tepung dia tu. rasanya di abancuh ngan santan. mmg rangup n lemak. nakk jugak. sedap dapat ngan timun rangup2 n sengkuang rangup2kan..

izahdaut berkata...

tepi jalan daaaaaaaa.. hehee

ogyep yummy mellow berkata...

wah... teringat pulak rojak mamak kat gurney walk penang... mengancam tu..

Marya Yusof berkata...

As salam Kak Ika,

Tua dr sy setahun je pun...hikhikhik... Tp terror sgt memasak & deco2... super jeles tau!
Tengok rojak tu terus rasa ter'kinyam'... ;)

::Azura Rahman:: berkata...

sedapnyer rojakkkkk... plg sedap masa gigit ayam rangup tu.. krup krap.. perghhh...

Zaliedana berkata...

Ikaaaa sedapnyer rojak tuhhhh..Kalo kat penang nih lbh kurang pasembor lah eks,kat sini kalo rojak,rojak buah ajer,jakun sungguh xpernah mkn rojak mee,rojak ayam,huhu..

Yatie berkata...

tengok set rojak Ika ni mmng super duper sedaplahhhhh....rasa nak ngapp je...hai bilalah akak nak buat ni, padahal dah lama teringin nak wat sendiri..tiup sikit angin rajin tu...he3..

quinnie berkata...

rajinnya cik kak...hehhehe..adeehhh nak makan rojak jugak tapi teringin nak makan yg beli punya...hahahhaha..kat seberang jalan umah kita ni ada jual rojak best...dah lama teringin nak beli tapi diri sendiri malas nak berjalan berpanas....kekekek...

ingat nak buat sendiri tapi bahan lak tak cukup..huhuhu..tak kuah ngan cucur tu boleh dah..yg lain2 sayur yillek...huhuhu

kita tengah cuti2 tu yg makan saje..hehehhe..ingat nak puasa balik la esok..hari tu puasa dlm 3 hari rasa cam perut dah kendur skit...hahahhahahhahah

~ ADANDO ~ berkata...

Salam persahabatan...

Macam sedap aje ni...!!!

follow menfollow...!!!

Mamamya berkata...

ikaaa..pasal lah kat sini semua keluar yg peberet2 hakak ni dik...adoii...dah b'deret resepi akak copy x sempat nak buat2 lagik...uhuhuu...

sbnrnya aritu masa pi klebang (gmbr sunset yg akak publish arini) akak order rojak tepung ni sbb mmg t'ingin nak makan....tp haduiii rasanya t'amatlah manis... kuah rojak ni mmg sedap manis gitu tp klu dah rasa macam hirup air gula haihhhh...x masuk kat tekak rasanya..plg kesian kat mak lah sbb dia ada diabetes kan... x jadi dia nak makan....tp kan akak mmg x penah makan rojak dgn ayam grg... :)


akak copy dulu resepi ni yer....rasa mcm nak buat ari ahad nnti.. :)

tq ika..

hana berkata...

buat pengetahuan... saya belum makan. diulangi belum makan! ada paham tak? jgn buat2 tak paham.. saya kene pakse perut saya pegi kantin makan lauk2 tak sedap makcik kantin.. huh! diam2 jgn kabo kedia..

kakakakaakaka...

Watierman berkata...

Assalam Dik Ika....nak buat kerja pun tak senang banyak betoi godaan dan dugaan kat blog masak2 ni semua..tambahan lak paparan menu pagi ni yg mengancam selera...nak nangis tengok...kecur liur Dah ni!!

Nuwairani Ismail berkata...

pergh! pergh! pergh! panasnya 37ç kat sini petang2 asik hujan aje.nak jemur kain kene jemur pagi2...pastu sebelum gi keje kene angkat kain cepat2...

nani tak pernah buat rojak sendiri. selalu beli aje kat restoran yang kite memang sedia tahu sedap...suke amik kuahnya banyak2...

HALAMANKU berkata...

Salam Ika.. didalam kesibukan pastinyer menu yang sedap n power kat dapo neh.. hu hu hu terliurnyer.. lama tak makan rojak neh kalau kat johor panggil gado-gado hihihihi

KakAsma berkata...

ko telah mengguda akak sekali lagi untuk membuat rojak ini yang akak dah buat bulan lepas ker gitu..
tapi tak do ayammm..
nape sampai ati ko jah buat akak terseksa jiwa raga melihat kan kesedapan rojak mu ini..
duduk tepi tangga!!!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Sedapnya pagi-pagi dah tayang rojak..

Betul tu..cuaca sekarang panas betullll..jgn kata siang, malam pun terasa bahangnya..klu boleh nak buh kipas kiri kanan...

Ayu berkata...

Assalam Ika,
Apa ni rojak2 kat sini ..meh kasi sikit..kalau tak pi masuk waiting list untuk pak we..kalau kasi baru confirm..hehe..sedap nampak nya tu ika..pasti makan ni tak payah makan nasi lagi dah..

Chik Mimi berkata...

Ijah rojak tepung ,kalau kat penang sama dengan pasembur tapi kuahnya lain sikit ade keledek n kurma
tapi tgk rojak tepung ijah puh mau pingsan sedapnya ,malas nak godek la

sabar dubai berkata...

kak ika cayang..kite pon mcm kak hana...belom bfast, belom makan...ape nii da tayang2 rojak...ni mcmnk buat lg nih..tp kite pakai mee laa lg..mcm bese.hehehe

zila 4ever berkata...

salam ika..
amboiii sampai ketekak akk terasa2 rojak tepung tue..akk kutip kentang tue dulu yer..he heee suka tang kuah dia..aaiiishhh ckp byk x guna..mmg sedap la;)

Qasey Honey berkata...

asslm Ika...bru dpt komen ni...td view aje dulu...QH baru pas mkn rojak mcmni td...sbb tringat rojak awak ni la...tp xde ayam...huhu...QH simpan dulu ehhh resepi ni...nk cuba buat sdri jugak nti...lg bestkan...nmpk mmg myelerakan pon...

ummiaisyah berkata...

best...bestt...akak sabjek ni fail..dpt A berdengung!

Ilhamkreatif berkata...

Salam Ika..Sedapnye... kecur air liuq,tengok rojak ika...nak juga..

Rohah berkata...

salam..
Ngencess nampak rojak nie..rasa mcm nk order terus kat mamak..

Mas berkata...

ika cayang..
mengeliurkan betoi nengok rojak ko tu...
sabar jerk..he3
kak mas selalu makan kat kedai mamak..
tak pernah try lagi buat sendiri...
nanti2 kotr...

nOOrsha berkata...

salam ika.tergodanya ngan rojk tepung ni..laama sgtla x mkn...sedaaapnye..nak2 cucurnye ade part garing2 tu..sedaapp!!

HaSue berkata...

Suka tengok gmbr last tu!
meh tuka ngan puding jagung berkuah2 ni..ijah kan suka berkuah2 ni ha..hehe..

terasa ala lak x mkn rojak.. ayam goreng bdaria ni mcm pernah cuba dah dulu mmg best..ke resepi lain ek..x perasan lak..tp ada guna tepung ubi la.hehe..