Sabtu, 28 April 2012

Kuih Kaswi Citarasawan

_DSC0356
KUIH KASWI CITARASAWAN

Assalamu`alaikum wbt, salam buat semua!

Selamat behujung minggu buat semua pengunjung :-) Hari ni nak g dating dgn laling, dah lama sgt tak panggil bbsitter suh jaga kan budak2 kat rumah sbb ninja tu bz, hari ni insyaAllah boleh ler berdua duaan ajerr ehehe... nak merehatkan minda yg agak serabut minggu ni dgn aktiviti2 sekolah n kepanasan yg berganda ganda kat luar sana tu jugak..

Kuih ni buat dah lama dahh tp tak sampai setahun lagi ya hihihi.... siapalah tu ya? :D Resepi asal dr Kak Wan, mekaseh jugak buat kak izah daut yg rekomenkan kuih kaswi nii ya, ramai yg dah buat kuih ni kan? kita prefer kuih kaswi yg kenyal2, bukan setakat kuih kaswi tp semua jenis makanan nak yg kenyal2 , sedap betul mengunyah :D Nak buat kerja sbb nak kena siapkan diner utk kids lagi nanti ni, nak buat lunch lagi, diner utk bbsitter lagi nanti ni, bykkkk sgt kerja jap lagi. di harap sume org sihat2 ya, minta izin n halal kembali resepinya, Terima Kasih!! Buat semua pnegunjung, terima kasih dgn kunjungannya, n kunjung balas insyaAllah malam nanti :-) Happy weekend!!!

KUIH KASWI CITARASAWAN
Resepi Asal : KAK WAN
Sumber : KAK IZAH DAUT

Bahan A
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • (jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 3 cawan air
  • 2 sudu besar air kapur

Bahan C
  • Kelapa parut dicampur sedikit garam

Loyang 9" atau acuan lompang



_DSC0364

Cara-cara :
1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
3. Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.


_DSC0359

17 ulasan:

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika cayang!!!
wah nak pegi dating yer!!! Okay enjoy yr moment together kay :)

kuih kaswi mmg dah lama betul mama tak buat blh masuk list dulu mcm sedap jer!! ki3x

Amie berkata...

Tunggu dulu Ika..... nak makan barang seketulm kuih kaswi tu! Okehhh.... dah masuk perut nih... bolehlah Ika teruskan datingnya dengan laling dia...:)

Sheila Shafeareen berkata...

salam selamat bedeting..sdp kuih ni mcm nak buat je...negok le pas balik becuti nnt....

Ilhamkreatif berkata...

Salam ika...teringin nak buat kuih kaswi ni,tp takut x menjadi,macam ika punya...cantik kejadiannya

Rohah berkata...

salam Ika, swdap tu..tak puas klu makan 2 -3 ketul je, pastu bubuh kelapa parutnya banyak sikit..aduhai...nyup nyap2..

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ika..
kalau pakai acuan tu tutup gak ke ngan aluminium foil?
Ika pakai acuan plastik tu kan?
Tirrrguda akak ngan kaswi ni tauu..meh 8 ketul!

~~zana@pb~~ berkata...

Amboi Ika....pergi dating tinggalkan anak kat baby sitter eh? Jgn tak ingat jln balik sudah!

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika,kilat nya nampak kaswi tu tak cukup rasa nya kalau satu dua tu mesti nak sepinggan besar baru kenyang ni

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayang...
Wah nak p jejalan eh... :)
Ermm.. Tgk kuih tu mmg mengoda ler ika... Nampak sedap sesgt... Suka makan kuih tu.. Sedap!!!

FnF Simple Life berkata...

wah...rajin nya Ika buat kuih muih tradisi...teringat msia kan.

Siti_btp berkata...

Salam perkenalan..

Sedap2 masakannya ..Tertarik dan menarik sangat..

Izin akak mencubanya..Terima kasih..

ummiaisyah berkata...

salam ika..nk g dating yea...g la makan eskrem sesama main suap2...bg mentik sikit...akak ni x penah la merasa cam tu..sentiasa diiringi 4 askar ni....kuih kaswi tu cantik berkilatnya..akak pon suka koi liat2...esp dodol...hahahha

tun_telani berkata...

comelnyer kaswi dlm acuan puteri ayu ^^ terigin pulak nk makan. pergi berdating ke mana tuu?? tun arini duk umah je, semalam hasben tun baru sampai.. hihi

Ayu berkata...

Ehemmmm siapa lah tu ya sampai setahun peram gambarkan... Hehe ni singgah kejap kat sini nak teropong Ada orang tengah candle light dinner ya....Cantik Dan sesungguhnya nampak sedap lah sangat kaswi tu warnanya menyelerakan.

Ayu berkata...

Ehemmmm siapa lah tu ya sampai setahun peram gambarkan... Hehe ni singgah kejap kat sini nak teropong Ada orang tengah candle light dinner ya....Cantik Dan sesungguhnya nampak sedap lah sangat kaswi tu warnanya menyelerakan.

ogyep yummy mellow berkata...

wah pekatnya kaler dia... sure cukup manisnya tu... i likeeeee kaswi..

Nuwairani Ismail berkata...

dah setengah tahun kite beli acuan lompang. tapinya asik buat kuih apam je guna acuan tu. kene bookmark dulu resepi ni. kang bleh try buat sendiri.