Jumaat, 27 April 2012

Ikan Bakar Berempah Woku

_DSC0006
IKAN SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU

Assalamu`alaikum wbt, salam buat sume! :-)

Semalam satu hari yg sgt meletihkan, hari ni pun letih tak hilang lagi, buat bekal asyik rehat baring2 tido kejap bangun sambung buat bekal lagi, setkan alarm lagi ehehehe... bygkan ajerlah semalam mmg panasssssss sgt2! 40c!! tekak haus, tunggu teksi tak kunjung tiba, kena beratur ikut giliran pulak tuuu, dekat 1 jam lebih tunggu teksi masa dekat sekolah huhu... hari ni nak sambung rehat, insyaAllah kita buat kunjung balas lepas free nanti :-) TErima kasih juga setiap kunjungannya m(_ _)m

Resepi ikan ni dr majalah sedap, masa tu dpt dekat umah Kak Hana, terim kasih buat Kak ummi sbb sharekan resepi ni juga :-) Minta izin n halal juga resepinya ya, terima kasihhhh! dulu dah pernah buat ikan ni mmg teramat sedap! Yg jadi nak buat iakn ni bila Kak Mas tyg ikannyer :D gabungan dr bermacam mcm daun yg wngi2 mmg membuatkan ikan ni bertambah tambah sedap, terima kasih utk idea nya, minta di halalkan dunia akhirat insyaAllah! Buat semua, selamat berhujung minggu!

IKAN BAKAR BEREMPAH WOKU
Resepi Asal : MAJALAH SEDAP
Sumber : KAK HANA,KAK UMMI , KAK JUN, KAK MAS
Boleh tgk SINI jugak :-)

Bahan-bahan
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - xde! ikan apa2 ajer! :D
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis
  • 1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar

  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar - tak bakar pong dua2>>sama mcm kak hana hihihi...
  • 2 cm halia

Bahan Pelengkap

  • Daun senduduk secukupnya
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur


_DSC0005
sedappp :D

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.>>yg ni kita balut dgn daun pisang dulu barulah balut dgn alumunium foil :D
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...

26 ulasan:

Mas berkata...

Assalamualaikum ika....
wahhhh....mengeliurkan betoiii pepagi nengok ikan bakar tu...
sedappppnya....
memang terbaikkk kan ikan bakar ni...
kak mas suka sangattt.....

Watierman berkata...

Assalam Dik IKa....ni dtg berkunjung dulu post N3 kemudian kalau tak tak sempat nak dapat share ...org lain makan dulu....memang penat nak bekal...membekal nikan!!

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Ija..
dah berapa kali teringin nak buat ikan berempah woku ni, smpi skrg masih belum jadi kenyataan.. hihi..

Qasey Honey berkata...

asslm Ika...wah pepagi dh menayang ikan bakar...tersentap QH tengok tau...menu fav sgt2 ni tau...jgn habiskan ehh...tinggalkan utk QH sikit...hihi

~~zana@pb~~ berkata...

Tengok tajuk tu akak teringat kat mana pernah nampak. Rupanya merata2 dapur blogger dah buat ye.
Kita gantung kuali la Ika, minggu depan aktiviti cuci baju pulak mcm Ika hari tu....hehe...

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..

Very the busy yer skrg? Suhu pula tinggi di sana ye. Banyak2 bersabar ye Ika.. 40C..fuhhh..akak dah pernah rasa.. Time tu rasa nak pergi shopping complex jer dan nak terperap kat dlm tu lama2..heheheh..kat shopping complex kan sejuk..huhuhu..

Ika, cam best jer tgk ikan siakap ika ni...Lagi best kalau ika jamu akak makan..hahahaha

Bicara Kak Noor berkata...

nampaknya pepagi ni ramai yg masak ikan lah akak pun macam nak tiru jugak lah ehee sedapppp sangat nampak yg IKa punya ni terliurrrrr

KakAsma berkata...

kalau siakap dibuat gini..mmg menjilat jari..akak masa buat dulu makan gitu ajer..tapi dek sbb ahli mesyuarat ramai kejap ajer licin..tu yg malas tu..petang kena buat acara masak2 lagi..haru!!!!

nnti nak suh abg beli siakap gak ler..

Chik Mimi berkata...

Ijahhhhh sori terpublish masa tu muahha ,ikan bakar tu pun sedap

faa.rosli berkata...

lapaqq tgk ikan bakaq ni! huhu

Ilhamkreatif berkata...

salam ika....iza suke sangat ikan buat macam ni.sekor utk iza sorang je...

anna berkata...

salam ika, rajinnye dek nonn sorang ni. ikan bakar lagi. udah le byk guna bahan... apa2 pun ikan macam ni memang sedap.

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Perghhhh... k.ct ni pantang ada ikan bakar memang sedap ajelah kalau makan. Tapi ikan siakap ni tak pernah makan pun..hehehe kalau nak cuba guna ikan lain ajelah ya, jakun sikit bab2 ikan ni jarang nak makan ikan yang pelik2 kat tekak ni Ika cayanggg..hehehe

Hanis MY berkata...

terliur la pulakkk i likeeee ikan bakar...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

As salam Ika cayang!!
Byk nyer resipi2 yg tertggl... yg tak blh tahan rojak tepung yg suatu ketika dulu mmg menjadi kegilaan si Shasha sampai sanggup buat sendiri hehehe

Ikan bakar Woku .. terliur tgk waktu2 begini hehehe ari nie tak masak sbb lauk ayam grg tomato utk bdk2 ada lagi..

Liza berkata...

alam ika, patutla harum semerbak kat umah akk ni, ghupernya ika bakar ikan yer, hihihihhi
akk suka ikan2 bakar ni, tp kdg2 nk buatnya punyalah tak berapa rajin...hihihihi

Mamamya berkata...

akak penah buat juga resepi ni tp guna ikan talapia..mmg sedap banget!!

zila 4ever berkata...

salam ika cayang...
duk depan kipas yer..bior sejuk sikit..ikan bakar fav akk nie..x kesahlh ikan apa asal dibakar mcmner pun akk akan ratah..x dapat nasi pun x apa..hehehe 2 hari lepas baru makan ikan pari bakar ..tp beli jew la..akk keep resepi nie jgk..leh buat bila2 nnt..:)

sabar dubai berkata...

salam kak ika...kite br tayang ikan sos hitam akak plak tayang rempah woku...xpe2...tgu mgu depan..esok kite pg cr stok ikan manyak2 dulu br kite buat...da lame terliur ikan berempah woku nih....waahhh tumpang jilat gambar yerr

TopsyTurvyMum berkata...

Akak datang bawak kaserol ni nak tapau ikannn....jgn2 dah jadi kumbahan ikan ni akak sampai lambat.

Ayu berkata...

Assalam ika,
wah ikan bakar berempah woku ni memnaglah sedappp sangat..akak buat dulu sampai tinggal tulang aje..sedikit isi pun tak tinggal..memang tebaik ni..

FnF Simple Life berkata...

fuh...byk betul bahan2 nye... confirm sedap... ikan bakar mmg faveret akak.

Amie berkata...

Malam Ika,
di sini pun panas, tapi petang tadi hujan pulak! Sejuknya sampai ke tulang... tapi hauslah pulak sampai minum berbotol-botol air mineral...
Waduh! Kalau resepi ikan begini, memang Kak Amie cabut kepalanya dulu, cari matanya... suka mata ikan, pipi ikan, lepas tu cari bahagian siripnya, dan terakhir ekornya....!

Marya Yusof berkata...

As salam K.Ika,

Marya nak simpan resepi nilah... nak try buat... Nampak tempting sungguh! Ikan kerapu ade kat sini! Yeeehaaa! But Daun senduduk, selasih, limau purut...mano nak cekau...huhuuu... Masak apo yg adolah nampak eh :(

Thanks for the recipe!

Nieza berkata...

Assalam Ika, dah tido ke? dah nak mlm kat sini baru akak sempat terjah sini. sama lak akak pun tayang ikan siakap juga tapi masak jer lainx2. resepi ni rasanya dah lama masuk list tapi lum cuba lagi kot..dah lupa lak.nampak sedap ni nak kena cuba juga nanti kena pi cari ikan dulu..hehe

Ummi berkata...

Assalam Ika cayang...tqqq sudi tag akak...baru sampai rumah blk belayar dr Tioman jam 3 ptg td...fenaatttnyerrr...ni baru jenguk kejap FB nampak org jemput tengok ikan woku nih...mesti la dah habis kan...sama2 jgk buat Ika sudi selongkar dan cuba resepi SEDAP tuh...hahaha, ya laaa, yg x sedap xyah try kan..kan..