Jumaat, 20 April 2012

Creamy Sweetcorn Soup

_DSC0015
CREAMY SWEETCORN SOUP

Assalamu`alaikum wbt, salam kembali buat sume!! :D

Alhamdulillah masih timbul lagii :D Maaf ya, jap lagi saya buat rondaan rasmi, insyaAllah ehehehe.. sejak budak2 dah mula sekolah kita sibuk byk sikit, tak leh nak ronggeng lama2 kat fb mahupun kat blog, byk kerjaaaaa sgt2! Nak kena hantar tuition utk abg n kakak, lain2 hari lah pulak tuu, mmg jadual kali ni ketat sikit, itu belum termasuk nak jadi sukarelawan lagi>>yg ni HARUS join, belum event2 kat sekolah n tadika lagi nii, mmg bz lahhh :D Masak tu ttp masak, tp utk kita skrg ni asyik nak makan ramyun aka maggi korea ehehe... utk budak2 n ninja kita masakkan special lerr istimewa maksudnyer lain dr lauk kita seorang kikiki... sejak balik dr cuti2 rasa bdn mcm tak sedap gituu sbb lama sgt cuti berjogging, tp skrg ni nak jogging kat luar tak sesuwai sbb PANASSSSSS sgt cuaca skrg nii huhu... jadinyer mahu dgn tak TERPAKSA main2 dgn mesin jogging kat gym kat tingkat 6 :( tak suke guna alat2 gym ni especially yg utk jogging ni, bila dah habis rasa mcm terapung bila jalan, mcm tak jejak tanah gituuu ehehe... ala2 fitam gituuu, lama jugak nak kembali normal tau! itu kita jer kot, lain org lain gaya ehehehe...

Kalau dah termula taip kita rajin sgt nak buat esay kikiki... bukannya org baca pun apa yg kita bebel, yg org tgk gmbr makanan, utk text dekat gmbr tu silap, tgh menggong ler katakan hihihi... Ank bujang kita skrg ni asyik nak membirukan mata jerrr, ni pun salah satu fav dia selain mushroom soup, steak n bla bla bla, ank kecik kita pulak asyikkk nasikkkkkk ajerrr, yg kakak tak kesah sgt tp makanan RUJI dia mesti nasik :D

Creamy Corn Soup resepi ambik kat BBC, sedap! kalau nak lagi letak jagung yg sebutir2 tu bila dah siap blend, sedap bila tergigit gigit jagungnya :D Last sekali, TERIMA KASIH setiap kunjungan n sokongan :-), insyaAllah kita buat kunjung balas kembali, semoga semua org sentiasa sihat hendaknya aminnnnn....

CREAMY SWEETCORN SOUP
Original Recipe : BBC FOOD RECIPE

Ingredients : (bahan-bahan)

_DSC0012
Makan dgn garlic bread lagii ehehe...

Preparation method

  1. Heat the olive oil with the butter in a frying pan over a medium heat. Once the butter has melted add the garlic, onion and potato and sauté for five minutes, until softened. (Panaskan mentega dan juga minyak zaitun di dlm kuali dgn menggunakan api sederhana besar, masukkan bwg puting cincang, bwang hiris dan juga kentang yg dipotong kiub tadi dan kacau selama 5 minit hingga layu)

  2. Add the sweetcorn and continue to cook for two more minutes.(Tambahkan sweetcorn dan sambung memasak kembali selama lebih kurang 2 minit)

  3. Add the stock, bring to the boil, then reduce the heat to simmer for five minutes, until the potato has cooked through. (Tambahkan stok dan susu segar dan tunggu sehingga mendidih, perlahankan api dan renehkan kembali lebih kurang 5 minit sehingga kentang betul2 lembut)

  4. Stir in the cream and season, to taste, with salt and freshly ground black pepper, then pour into a food processor and blend until smooth.(Masukkan cream dan perasakan dgn garam dan juga lada hitam, kacau sebentar, matikan api dan masukkan ke dalam food processor dan blend sehingga hancur>> utk proses ni kita masukkan kembali dlm periuk, renehkan sebentar sampai pekat baru masukkan jagung yang sebiji sebiji tu dgn daun parley yg dicincang halus :D, matikan api)

  5. To serve, pour into a warm bowl and garnish a sprinkle of chives. (Hidangkan dlm mangkuk dan hiaskan dgn daun kucai yg telah di cincang tadi)

_DSC0014

16 ulasan:

Liza berkata...

salam ika....pelik tapi benar, soup ni guna whipping krim yer, satu kelainan kan...meh nk rasa sikit...hihihihi

Nuwairani Ismail berkata...

selamat kembali, kak ika! rindunyeee! terasa sunyi alam blogging ni tanpa kak ika (ayat mengampu tak habes2) hihih...kite suke kak ika letak resepi org putih, pastu ada translation. kite dh try yg beef steak hari tu versi ayam. perghhhh! sampai hari ni teringat2 lagi...

Amie berkata...

Rajinnya Ika jogging... Kak Amie pun sebenarnya hari-hari jogging he he hehh (meronda satu sekolah ke segenap sudut beberapa kali sehari... kira-kira jalan kaki 1-2km lah juga tu...)

Selamat kembali ke dapur Ika, merempit masaklah ni ye... tak kisahlah resepi mata biru ke, mata hijau ke..yang penting sama-sama meriahkan dunia masakan tanahair kita.... kan Ika.

KakAsma berkata...

JAH,

mesti sedap soup nie..lahai kena buh whipping cream yer..kena cari baru boleh buet..hihihi..

jah akak selalu tertanya2..kalau borak ngan hubby ngan anak2 jah selalu nihongo ke ckp melayu yea..tak pun speaking ..

seronok kan kalau boleh borak2 bnyk bahasa nie..ermmmmm:))))

ummiaisyah berkata...

salam windu gak ika...lambt beno gambo kuor..ai komen teruih je..dh sah2 sedapnya sup tu...tengok tangan le kan..heheheh..
iye ke kalo lepeh naik tredmil rasa cam nk pitam? akak tak penah rasa...ater joging pon setaun sekali...muahahaha
dr akak tong dram

dapurmerahibu berkata...

Bestnya...dilla suke la sbb letak whip cream.suka sup letak ni.nyum2,serius bab sup ni mmg suke.

rostina76 berkata...

salam kenal ika....xtau la sapa yg lagi senior antara kita. me 36. btw nice blog & full of foods.hehe, i like. izinkan i follow u as a new friend dr brunei. insyaallah smoga blh dog bkunjung ke blog ni lg

rostina76 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Watierman berkata...

Assalam Dik Ikaaa...hrmmm so creamy cam mushroom soup dah nampak...mesti sedap kan!!Got to go dah ni Dik...dah lewat jap lagi nak berangkat coti2 hujung minggu!! Enjoy the weekend ya!

sabar dubai berkata...

salam kak ika....selamat kembali...kite pon lebih kurang akak jgk semakin busy..arini jamukan member skolah dgn nasi kerabu..jauh tuh reunion smpi ke dubai...teringin nk mkn soup2 gini..tp ottosan musti ckp xkenyangg huhuhuhu

Mas berkata...

ika cayang...
meh senangkuk soup tu..
sedappnya tengok..

Tanpa Nama berkata...

tarik napas... lepas.. tarik napas..lepaas... ckap kat diri sendirik lepas baca entry makcik ika nih.. hahahhaa...memang busy cam lipas kudung la adik ika ni bila anak2 masuk skul kan.take care ye..sesabil hirup soup tu jgn tersedaak pulak..

angelina joling

FnF Simple Life berkata...

lama ika menyepi... selamat menempuhi hari2 bz ;)

nampak sedapnye sweetcorn soup ni...

Rohah berkata...

Wah ijayuji, masih terasa rasa lg enaknya mushromm soup tempohari...kali ni cuci mata lg jumpa cream soup..aduhai lazatnyee

tun_telani berkata...

kak ika cayang..... bz ye? meh tun tolong anta budak2 tuisyen.. hehe.. tun mati kutu sbb kebosanan.tp nk kemas umah malas pulak. hehe... upah hntr bdk2 tusyen, bg corn soup semangkuk ngan garlic bread 1 bun ye ^^

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Haaa suop jagung macam ni memang kegemaran ni...Selalu beli brand cambel jeeee kali ni boleh cuba buat jika sampai seru nanti..apa-apa pun simpan resipi dulu...