Khamis, 15 Oktober 2009

Azuki Shiratama

AZUKI SHIRATAMA
lebih kurang mcm butir nangka lah ni



Itulah kegunaan ANKO yg kat bawah td tuuu... buat kuah dia.. tp ada sesetgh org mcm kat resepi ni dia cuma letak gitu jer..
Salam kembali :-),
Dessert yg pemes jugak kat jepun, all time feve nih! kita sukeeeeeeee sgt mkn ni... mcm butir nangka jugak kuah jer yg lain.. eeeeee..tak leh nak stop mkn nih.. sukeeee sgt2!! Kita suke mkn yg berkuah gini just tambah air panas atau sejuk astu perasakan kemanisan ikut selera masing2..yummmyyyy!!!!!! Untuk resepi ambik kat website yg sama jugak.. boleh g sini juga :-) dan kat sini kita cnp jugak resepinyer>>
AZUKI SHIRATAMA
Ingredients:
1 2/3 cup shiratama-ko (glutinous rice flour)
1/2 - 2/3 cup water
1 1/2 cup anko

Preparation:Put shiratama-ko in a bowl. Add water slowly until the dough becomes as soft as earlobes. Knead the dough. Make small oval-shaped dumplings. Boil water in a large pan and add the dumplings. Boil the dumplings until they float. Remove the dumplings and cool in cold water. Drain the water and serve dumplings in individual plates and put anko (sweet azuki beans) on the top.
*Makes 4 servings
haaaa..kan kita dah kata mmg buatnyer mcm butir nangka kan.. ekekeke... senang kerja! budak2 pun makan :D okiesssss!! Selamat malam sume!! :-)

3 ulasan:

ieda berkata...

waaaaaaaaaa nampak sedap lah dik .. ermm camner rasa dia dik ...

indahhouse berkata...

Salam kak Ika,
La, ingat Azuki tu nama pelakon korea mana lak.
Dalam takder mood pun ada jugak buat dessert. Saya da meleleh dah ni. :)

Watierman berkata...

Ikaaaaa bak semangkuk buat juadah berbuka puasa akak petang karang...boleh tak?Glad you are back...and feeling better I hope!