Isnin, 19 Oktober 2009

Sup Makaroni

SUP MAKARONI

Salam buat semua dptg isnin :-),

Sori ya semalam mmg sibuk, hari ni pun double triple sibuk mengemas.. ngemas stor yg dah tak rupa stor ekekeke...... jdnyer masak yg simple jer lah... ni pun pagi td buat, bekal Arika ke tadika hari ni sbb menu kat tadika hari ni adalah sup makaroni jdnyer kena buat yg sama lah CUMA td pg lepas cek kat tenet tgk resepi untuk sup makaroni ni sumenyer mcm tak berkenan kat ank tekak anak pompuan kita yg sowang tu tp kalau jenis2 sup mcm ni dia makan..jdnyer buat sup RESEPI KAK MASZ yg kat kajangggg tuuuuu...mmg dah jatuh cinta betul dgn resepi nih senang dan sedap!! nak2 mkn ngan ikan bilis goreng byk2!!! pas tu kita ni pun saja carik pasal letak lada tumbuk hijau dgn perahan limau td byk sungguh!! malam ni rasakan nikmatnyer pulak duduk kat bilik termenung tu ya.. :D Mula semester tahun ni kita buatkan bekal untuk si kakak ni ikut menu yg dhidangkan kat tadika jdnyer bekal si kakak akan sama dgn menu kat tadika jdnyer dia tak kecik hatilah mkn lain2 kan, tahun lepas kita belasah jerrr apa2 menu tp tahun ni rasanyer lagi senang ikut menu kat tadika hari2 tak sakit kepala nak pkir buat bekal apa :D tadika akan bg menu harian kat tadika pd kita jdnyer senang sgt!!! huhuhu.... untuk bekal si abang pulak mmg sume student kena bawak bekal jdnyer tak kisah nak bwk apa cuma nak elakkan masak yg berlainan sbb malas lah nak masak 2 3 kali niii..leceh! alasan ibu2 yg pemalas :D terpanjang pulak bebel2 hari ni pdhal byk kerja menanti huhuhu... alahmdulillah, kenyang dah.. :-) Mintak izin ya KAK MASZ resepinyer letak sini kalau kena pengeras bgtau ya ehehehe...tp kita copy kat umah KAK NOR GANU ya tenkiu untuk ke dua kakak kita yg baik hati ni ;-),

SUP MAKARONI

Bahan2
  • Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
  • 1sdk lada hitam - tumbuk ~ K.Nor letak 2 sudu kecil
  • bebola daging - secukupnya ~ tak letak tp ganti dgn hirisan daging
  • 2 kiub lembu/tulang rusuk ~ tak letak, sbb yillek, ganti dgn pati ayam jer
  • 2ltr air/ secukupnya
  • segengam soohoon ~ hehehe yg ni lupo nak letak
  • sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best!
** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging

Bahan sampingan
  • ikan bilis kecil/halus - digoreng
  • daun sup/bawang - dihiris
  • bawang goreng
Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi
  • Segengam cili padi
  • garam
  • 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok
** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacau


Cara Penyediaan
  • Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
  • Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
  • Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
  • masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
  • Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)
** Kesedapan & istimewa sup makaroni ni ialah campuran ikan bilis halus/kecil yg digoreng rangup & sambal tumbuk yg rasa masam2 tu... perghhhh... :P




2 ulasan:

sunkist berkata...

akak pun nk try jugak ler makaroni soup ni.. asyik2 grg aje.. mmg boring.. thanks ika bagi idea nk masak! hehe.. errr.. ada lagi ke sup ni? akak nk semangkuk! :D

hana berkata...

aritu watkan diorg sup nih! menjejes2 akak nengok diorg makan! last2 rasa gak semangkuk kecik tanpa sambal! hikhikhik