Selasa, 20 Oktober 2009

Sardine Roll

SARDINE ROLL


Salam dpagi selasa yg mendung kat luar sana tuuu,

Jom bekpes dgn sardine roll kita yg tak cun tu ehehe... Along!! rasa pastry dia tu mcm mana along?? adakah rapuh2 gitu atau mcm yg tak dsebutkan td niii ehehe.... tapi tak pe along sedap tau! kita letak cheese atasnyer dlmnyer ada yg letak mayonaise.. Lepas kuar resepi ni terus jer ambik kertas ntah apa2 tu salin resepi pastu kertas tu ilang itu lah kita yg sentiasa cuai huhuhu..... Terima buat along ya, mintak izin copy resepinyer untuk rujukan akn datang.. Kitanyer sardine roll ni sepesen dgn KAK ZANA nyer sardine roll ekekeke...... kat mana silap kita tak tahu tak leh nak smoothh jerr dia punyer kulit tuuu... Resepi ambik kat umah ALONGROZZ tenkiu ya along!!! Sapa2 yg nak tengok yg lebih cantik kena pergi umah ALONG ehehe.... baru leh bygkan mcm mana rupa paras yg jauh bezanyer dgn kita nyer ni ekekeke.... Resepi ni along ambik kat ResepiNet tenkiu untuk semua org yg terlibat ya n mintak halal juga :-)>> resepinyer

SARDINE ROLL

PASTRY:
250g Butter
500g Plain Flour
A pinch of Salt
cold water (as a guide Along used about 3-5 tbsp)

Use rubbing in method to mix flour and butter until they become like bread crumbs. Add the salt and pour in the cold water just enough to form dough. Chill while preparing for filling.

FILLING:
1 can Sardine - drained & mashed
1/2 Big Onion - chopped
1 Red Chili - sliced
1 Kasturi Lime
Salt
-Mix well>>yg ni kita masak sekejap

METHOD:
Roll out the dough, place filling and roll.
Cut into short rolls & slice the top surface before brushing with beaten egg.
Bake at 175C for about 30 mins.


3 ulasan:

sunkist berkata...

sardine roll lak ika ika?? akak ni kalau nk buat yg roll roll ni ada malesss skit la dik oii.. tapi ada hati jugak nak tryyy.. hihi.. insya allah suatu hari nanti :)

indahhouse berkata...

Salam kak Ika. Da lama tak makan sadin roll ni.
Rajin kak Ika sorang ni.
Saya tak rajin nak godek tepung. Slalu buat roti gulung sadin jer.

Nak tapau jer, bole?

HomeKreation berkata...

Cantik lah, kuning menawan je... Along dh update rasa dia (patut nya rapuh & flaky2, lemak2). Inti dia jgn lembab nanti pastry tak thn lama rapuh nya tapi kalau terus ngap kuar oven ok lah.....hehe