Isnin, 27 Jun 2011

Aiskrim Coklat Oreo

_DSC1001
AISKRIM COKLAT OREO

Salam bertemu kembali! :-)

Nmpknyer kita nak rembat ice cream maker lah kalau mcm ni :D asyik keja nak buat sekrim jerrr skrg nii :D nak keja blender jerr tak larat nak bukak tutup sebok pastu blend lagi tutup lagi tunggu seprauh keras blend lagi wakakaka.... TAPI tak sia2 kehulu kehilir sbb sedap!!

Resepi asal dr SHEN kat MyR, ramai yg buat sekrim ni, n ternyata mmg sedap! Kita ni guna beskut oreo krim cekelat kaler dia tk cung! Pastu kan masa ambik gmbr sekrim ni tgh panas terik tuuuuuu, pastu ambik gmbr ntah baper puluh kali sume reject! tu pasal cair! kalau sekrim tu leh ckp dia mesti ckp, wooiii! sudah2 lah ambik gmbr! ahahahaha.... Ok, jom layan sekrim pulak, dah puas dgn roti canai kan kan :D Mcm biasa ya tuan resepi mintak izin n halal resepinyer untuk rujukan n dikongsi bersama :-)

AISKRIM COKLAT OREO
Sumber: MyR by SHEN

Bahan-bahan ( 1.5 liter )

  • 2 1/2 cup - Dutchlady full cream milk perisa coklat>>stgh cwn guna fresh milk dan stgh cwn lagi guna whipping cream
  • 2 1/2 cup - Nestle coffemate creamer powder
  • 1 packet kecil - biskut Oreo



_DSC1004
silah ceduk guna spoon khas dia yg direndam dgn air panas terlebih dahulu baru senang nak kaut :D sekian~~

Cara-cara

  1. Masukkan susu coklat dan coffeemate ke dlm blender dan blend sehingga 5 minit. Masukkan 2-3 keping biskut oreo (dengan krim nya sekali) dan blend lagi hingga sebati. Tak payah letak gula sbb biskut dah manis.
  2. Masukkan dlm peti sejuk beku lebih kurang 2 jam atau sebelum membeku, kluarkan dan blend sekali lagi. Patah-patahkan biskut oreo selebihnya dan campurkan dalam aiskrim dan tabur sedikit untuk topping.
  3. Masukkan dlm peti sejuk beku semalaman. Sedia untuk hidang bila-bila masa. Selamat mencuba.

26 ulasan:

Rabiatun Adawyah berkata...

kling..klinggg...klinggggg....waaaahhhh..nak sekerim..nak sekerim...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

eskrim la plak....uwaaa hentak kaki...but ai pemalas nak home made uols kasi kat ai smeua voley??? hahaha

AZLITA AZIZ berkata...

waaaaa... ada aiskrim cekelat lah... ada oreo lagi.. sedapnya kalau dapat makan masa cuaca panas2 ni.. adoiii... terliur dah akak...

Kerull berkata...

ikaaaaaaaaaaaaa...nak semangkuk..oreo lebih ha...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

lepas makan roti canai telur... layan eskrem lak yer.. best best bestttt!!! tak pernah lg akak wt eskrim sendiri gini kecuali eskrem malaysia je.. kakakakaka...

quinnie berkata...

ika...unnie ngan minho dtg nak makan aiskrim...hahhaha...minho kalau nak makan noona nye aiskrim kena tunggu noona rajinsss baru leh buat...kekekkek

ijan berkata...

nak aiskrim satu... tak makan lagi ni. dapat aiskrim pun cukup lah utk lunch ni Ika..hehe

Nieza berkata...

sedapnya!..akak dtng nk mkn ice cream ni...hehe

sabar bangpek berkata...

waduhhh waduhhh waduhhh kenapa masuk ini rumah bikin sy dahaga aa....kak ika kite tukar.....akak bg aiskrim kite bg sotong sumbat....boley??hihihh

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Ika..
kalau kat sg ada ice cream prata tau!!! sedap :P

bg mama ice cream sikit.. tak kisah kalau dh cair hehehe :P

Mas berkata...

ika cayanggg...
ni kak mas pulangkan mangkuk kau...
sekali ngan puding karamel ni...he..he..

bestnya tengok aiskrim tu...
nak lagi..kikikiki

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak Tun>> Meh sini nganga besor2 kita suapkan eak aaaaaaaa..... jgn lupa pakai bip dulu hihihi....

To LadyAyu>> Meh sini, ni lagi sowang wakakakaka.... ambik sume tupperware jgn bawak balik wakakakaka...

To Kak Azlita Azia>> ha ar kak, kita bukan penggemar oreo tp kalau dibuat mcm ni mmg kita suke :D

To Kak Kerull>> Ambik2 nak oreo lebih2 pun tak pe sbb kita tak suke mkn gituuu jerrr sekutnyer suke dah dijadikan mcm ni baru makan hihihi...

To Kak Madiha>> wakakakaka.... ai like sekrim mesia! nanti jual kat kita kalau akak buat, nak sekrim neneas :D

To Kak Quinnie>> Kasi LMH jer sekrim akak kita bg sudu kosong jerr wakakakaka....

To Ijan>> Alololo... kita pun lunch makan main2 jerrr niii hihihi mkn sekruim pun kenyang tau! nak2 dicampur dlm beskut mmg kenyang :D

To Kak Nieza>> Jom kak makan sama2 sini mmg panas jerrrr :D

To Saba Kagawa>> Boleh saba, meh sini sotong yg besar2 akak nak yg kecik2 ajkak tolak tepi jerrr wakakakaka.....

To Mama Hawa>> Eskrim pratha?????? biar betul ma! ni yg kompius niiiiii hihihi....

To Kak Mas>> Aik?? dah bg dia mintak lagi pulak! meh sini kita nak puding akak tu lagi seketul nak karamel lebih2 :P

Kamalia berkata...

Ikaaa..nak eskrim jugak..nak yg dah cair2 /leleh2 tu.sedap mkn cam tu jekan..:)

Sheila Shafeareen berkata...

Salam...nak jugak sekerim(sambil hentik kaki) kalui dah habis pun kena buatkan jugak....ehhhh (nagis)....raji ye buat sekerim...belum pernah buat lg pun nnt nak try le ikut resepi ni tq

che'iza berkata...

ghajin.... nyer.... huhuhu... tengah dlm proses menghalau lemak... Ko tak perlah ika.... ramping.....

Ayu berkata...

Nak ice cream!!!!...yang ika bawa dah habis!!!! nak lagi!!!..adik ipar berebutttt!!!..heheh..sedap nampaknya ice cream ika ni..

Asmara berkata...

ujan2 ni makan eskrem sedap gak. dari dulu berangan nak wat eskrem sendiri tp tak jadik2. last2 yg jadik eskrem dua posen sebatang tu je. wakakaka..

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ikaaaa...thank you so much for sending the ice cream for Rishie and Ashika. Mummy tak dpt ker...dtg nak serbu Ika ni :)

Anna Qawina berkata...

aii...ni banyak lg tak? nak beli 2 ringgit yer..

tun_telani berkata...

uwaaa... aiskrim dia nmpk lagi sedap laa..

Juwita Jamaludin berkata...

ika.. sedapnya ais krim tu.. tambah ada oreo tu.. nak buat gak la.. hihihi mudah tak.. anak akak ni suka sangat ais krim tau. tambah dah panas ni lagi la asyik mengulang ke peti ais je kerjanya... comel ada lap u lagi...

Lovely Kitchen berkata...

gebu n halus x tekstur ice cream tu ika? mcm yg beli tak...pernah try 1 resepi dulu tp x mcm yg beli, last buang gitu jer

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang... rindu tau kat ika... ika apa khbar? wah ada ice cream ler kat cnie.. akak nak.... sekali lg akak ler yg x perna lg buat ice cream sendiri .. huhuuu..

ijayuji berkata...

Salam,

To Kamalia>>Ha ar! pandai!!! meh sini kasi xtra sesudu yg cair wakakaka.... g duk umah jgn jalan jauh2 huh!

To Kak Sheila>> alolololo... meh sini kita suapkan hihihi.... rajin sbb sekali dah buat menjadik keja nak buat lagi jerr tp tu lah pyh kalau tak de ice cream maker byk kerja nak kena buat :D

To Che'Iza>> Ramping??? mana adanyer yg ramping itu dulu2 skrg dah remping2 wakakaka.... alaaaaa.. makan sikit2 jerr boleh lah :D

To Mak ayu>> alalalalala... adik ipar berebut rebut eak? meh sini makwe suapkan adik ipar yg 2 org tu fair n lovely :D maknyer suap sendirik! hihihi....

To kak Asmara>> aaaahhh akak niiii sekrim yg senang2 mcm ni akak kata tak jadi mesti jadik punyerrr kalau tak jadik jugak akak kena buat sekrim btg lagi lerrr hihhihi...

To Sis Love>>Untuk mummy kena dtg sini lerrr :D ambik sendirik yer dlm freezer ada satu tupperware lagi :D

To Kak Anna Qawina>> nak 2 hengget 2 scoop jerr hihihi...

To Tun Telani>> kalau dah namanyer eskrim ni sume nmpk sedap tun :D jom makan sama2 :D

To Kak Juwita>> Kak ita, cubalah buat kak senang jerr kalau nak hasil lagi smooth kena byk2 kali blender kalau ada ice cream maker lagi senang kerja :D mmg panas2 gini asyik nk makan yg sejok2 jerr :D

To Lovely Kitchen>> Kak, mmg tekstur dia halus tu pun kita cuma blend 3 kali kalau byk2 kali lagi lembut, nak guna ice cream maker tak dok hihihi...nantilah tgh kumpul duit :D

ijayuji berkata...

To Kak Diana>> Salam malam kakak manis! misss u too!!!! meh sini kita suapkan akak, sedap tau! kita kalau setakat mkn beskut oreo mmg tak minat sgt tp bila buat eskrem gini sedaplah pulak! hihihi...

Gee® berkata...

oh aiskrim..yummy!! adoyaiii ika... rasa sejuk jer tekak makan eskrim oreo nih kan...pandai nyer buat eskrim cam kat kedai punyer...