Isnin, 6 Jun 2011

Puding Tembikai

_DSC0569
PUDING TEMBIKAI

Salam isnin sume!!! :-)

Waaahhhhhh! sana sini org buat puding tembikai, kita pun geram jugak bila dibelek lama2 rasa tak sabo nak buat, semalam projek ni sampai 2 kali ahahaha.... biasanyer mmg mcm tu sib baik buat stgh adunan jerr :D Bukan saja bentuk mcm tembikai tp rasa dia sedap! maklomlah tak de telor :D Tembikai sume org kaler merah tembikai ai jerr yg sesat kaler kuning hihihi... Tembikai kuning jarang2 jumpa kat sini, kalau terjumpa mmg kita beli, alaaa..bukan tak sama pun dgn yg merah sama ajerrr kaler jer lain :D

Rumah KAK NIEZA, KAK YATIE pastu last nmpk kat umah KAK ITA pastu rumah sapa lagi??? hihihi... kita lupa, tp kak ita mmg bijak sbb alternatif tuk gantikan cincau guna black sesame, kat sini byk bijan hitam jdnyer tak de masalah n kat sini ada cincau tapi kita tak berani lagi nak beli, kalau yg dah siap2 dgn air dlm tin tu kita beli sbb ada tanda halal tp yg tu dah hancur2 tak best pulak rasa :D Kita cnp dr umah KAK YATIE, tenkiuuuu sume!!! Terima kasih pd penyumbang resepi asal puding tembikai ni ya :-) Mintak izin n halal resepinyer tenkiuuuuuu!!!! rugi sapa tak buat sbb sedap ;-)

NOTE>>Semalam mata tak berapa sihat lagi, insyaAllah ari ni kita buat balas kunjung dan terima kasih yg dtg tinggal jejak mahupun tak ya, terima kasih, domo arigato gozaimasu
m(_ _)m

PUDING TEMBIKAI
Copy n Paste: SINAR KEHIDUPAN KAK YATIE

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
  • 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
  • 2 keping roti gardenia *
  • 6 cawan air (4cwn air)
  • 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
  • 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
  • 1 cawan susu cair (sy tambah) *
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
  • sedikit pewarna hijau /merah


_DSC0570_DSC0571
Ambik sepotong ya :D

Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

36 ulasan:

Ida,Japan berkata...

Adeh...kat Siam pulak nmpk puding tembikai, ika buat k'ida lagi terguda tau...combination hijau kuning mmg menarik sgt..comel aahh, masuk list tapi kena letak list paling atas nmpknya ni...hu.hu
ikaaaa...akak dh mansuhkn dah verification tu kt blog akak, nanti ika try, bole ke tak bole..see u dear

ICook4Fun berkata...

Cantik nya tembikai kuning. Geram jugak I tengok ni. I pun nak buat lah :)

zarin berkata...

cantik arrr tembikai kuning tu...manis tak? ekeke

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

tu kalau makan biji (bijan) boleh telan sekali ker...??

Yat Maria berkata...

wahhh....manyak santek arr ini tembikai kuning!! manyakkk suka lorrr!!!

AZLITA AZIZ berkata...

waaaaaa.... cantiknya.. bijak2 gunakan bijan lagi comel kejadiannya...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

cun nya...sayang nak makan, dok tayang dalam pinggan jer lah.. hahaha. nampak cantik, sangat sesuai letak bijan hitam. tapi pastu kena kuis2 lah eh.. hehehe

anymz berkata...

ikaaaaa,ada tembikai kuning..manis tak tu?..nampak sedap betullah..bila ika dah buat akak jadi teringin betul..nak cuba lah tapi nanti jap nak gi beli bijan hitam dulu.

Siti berkata...

cantik tembikai kuning, kak ita buat yang merah pun cantik... :-)

LOVELY KITCHEN berkata...

cun! cun! elok je x bercerai antara lapisan hijau putih kuning tu ika...puding2 cenggini nak kena buat masa xde gangguan anak2....hihii

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

adeh....semua org upload pic makanan jer nie....eee...nie yg tembikai rona kuning yg lain letak merah termasuk ai hikhik...next week leh buat rona nie plak :D

K.Nor berkata...

gojes!

Juwita Jamaludin berkata...

Ika sedapkan .. Akak suka.. Pakai bijan hitam memang best..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ika..cantinya cam real lak tembikai kuning walhal puding!!mai sepotong...

kakpah berkata...

dah bawak balik dua potong. sedappp nya.

Amie berkata...

kita tengok jelaaa... adalebih simpan utk kita yea...

Wanieyra berkata...

salam ika!!!!!
Cantiknya...sebiji mcm tembikai yang kita makan semalam. Boleh tertipu tipah!!!

TopsyTurvyMum berkata...

Ikaa..
Akak semalam beli tembikai kuning..yang betul punya lorr haha.
kenapa la dikau jauh sangat nun di siam wehhh?? Nak buat tak rajin :P makan nak!
Ika..akak semalam sampai mimpi2 buat spiral mantou tu tau..hahahha

lizz berkata...

comel...budak mesti suka makan ni kalernyer memang cantik..

kzai berkata...

ikaaaaa...akak nk tembikai kuning tu...cantik banget..akak dh beli cincau rasa mcm nk wat...tp x tau bila lah tu...semuanye nk wat...hehehe..

Kerull berkata...

wah..ada puding tembikailah..selalu tengok warna merah....tapi yang ni tembikai kuning ye...lagi cantik warna ni...nak sikit....gambor tak hingat...ada skill tu..

anie,Nagoya berkata...

terkejut beruk kejap.tgk kat gmba ada penyapu.tgk betul2 bkn da....memang sesuai gan cuaca skrg ni tgh mengeledak panas.bab resepi gini memang tak pas.nnt le ai g bertapa gan u.boleh jd sebegini gupe ke?

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Cantek lah puding yellow itewwwww...biji guna black sesame yaaaa...

Shereen berkata...

Cantiknya,Ika.I so berkenan but rasanya I won't be able to make as cantik as yours la..tangan I keras!

Asmara berkata...

wah ika pun guna bijan! ekeke.. sedap eh. harus kucuba jugaklah! domo arigatou!

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaaaaaaa....x puas mata akak memandang....cepat2 la bagi akak merasa....uwaaa..

dZana berkata...

malam2 dtg nk angkut ape2 yg patut.. nak oder biji tembikai la ika.. hihihi...

izahdaut berkata...

Mekk.. Tembikai banyak biji kasi jual murah punyaa.. Hehehe.. Nak buat jugakk nak buat jugak. Biji dia nak letak apa lk ek? Aaa letak bijan putih la. Boleh gakkan. Mcm tembikai tak de biji. Kiki

Rima berkata...

eh if i see watermelon red and yellow.. i also beli yellow one.. tak tahu apasal.. if tak de yellow pandai pulak beli yg red kahkahkah.. i think if i buat sure sonia ingat watermelon ori one.. then bila dia ngap sure muka dia jadi sememeh kahkahkah

Mas berkata...

dari semalam kak mas nak komen kat kampung tak lepas2.....kikiki

ika...cantik la agar2 tembikai tu...
sempurna....

Diana @ Melley Mey berkata...

cantiiiiiikkknya kejadian puding tembikai ika tuuu... sesangaaaat ler cantiknya... suka akak tgk... ermmm.. nak tenung jap gambar puding tembikai yg cantik tu.... ^_^

Nieza berkata...

wahhhh!! lagi cun tembikai dia...sorry dear akak banyak hari tak on blog...hari ni baru free skit..bz mkn angin jer..hehehe tapi puding ika ni memang cun abis la...bubuh bijan lagi lawa..akaknya versi banyak biji..hehe

HaSue berkata...

akak pun baru jenguk dapo2 org nih ijah..kemain lawo lagik posing puding tembikai tuh..jeles lak nengok ni haa....meh tiup angin rajin dari siam sket..hehe

sheyra shungal udah_ berkata...

cantik nya... klu akak amik rspi ni n wat hantaran ank sdara akak pasti lawa..tambh accesories ckit tentu lbih menarik...

Tanpa Nama berkata...

camner nk wat bentuk camtu..?? ada acuan ker..????

ijayuji berkata...

To Tanpa Nama>> Salam, buat bentuk mcm tu kena potong tiga segi mcm tembikai tuu, memula potong mcm biasa tu pastu baringkan dia potong 3 segi 3 segi gitu, nanti jadi mcm tu, yg belen2 jgn buang buat makan di sebalik tabir ehehe..