Isnin, 27 Jun 2011

Roti Canai Telur

_DSC0988
ROTI CANAI TELUR

Salam bertemu kembali di hari isnin sume!!! :D

Tuan umah ni kan kalau dah tenggelam mmg pyh nak timbul sbb tak gheti berenang :P alasan tak leh diterima hihihi...... Siyesss ni tau, hari sabtu g dating mcm biasanyer bila jalan2 sambil2 mata tgk2 org, i mean tgk bdn org PEREMPUAN wakakakaka... terasa mcm nak undur balik masa muda belia remaja, ohhhhhh.... sgt suke dgn size bdn yg dulu berbanding sekarang walau pun ada satu part yg paling kita suke :D nak kata kita ni gemuk tak de la gemuk, tp chubby sikit lah berbanding zaman dulu kala, so, so, so, mungkin akan berehat dr berblogging bukan berhenti, mungkin akn masukkan n3 hanya beberapa kali dlm seminggu tp tidak hari2 dan lagi satunyer kita dah sgt penat skrg niii sbb terlalu byk benda yg nak diuruskan n dibuat. Segala kesulitan dr tuan umah amatlah dikesali dan mohon maaf dipinta :-)

Ok lah, kita berbalik semula tajuk yg kat atas n dibawah nii.. Kiranyer yg ni 2nd trial guna resepi yg ni, tepon kak hana tanyer kan resepi roti canai lain selain roti canai kak joayee yg paling best, ini lah dia resepi terbaru n kita rasa, sama mcm kak joayee punyer resepi, tak reti nak label mana satu yg best sbb 2 2 resepi, the best!! method lain tp hasilnyer mmg mabeles! Kalau nak tahu kat sini byk roti canai segera yg halal n percayalah! percaya tau :D kita lagi suke hasil tgn sendiri dr yg segera ewah ewah ewahhhh ahahahaha... betul tauuu! puas hati sgt sbb rasa mmg dah mcm kat kedai mamak, kebersihan mmg terjamin :P 1st trial buat resepi ni masa kak anie nagoya dtg, TAPI ada shippai atau erti kata lain tak reti nak sebut dlm bahse melayu :D Teknik mencanai ada kesilapan sikit, tp tgk kak anie makan selamba jerrr wakakakaka..... Permintaan dr ank sulung kita sbb dia suke roti canai sbnrnyer buatnyer pun tak ssh, uli n perap tgh2 malam, pagi2 leh tebar atau tarik2 jerrr lah mcm kita tuuuu tp ttp sedap! Resepi silalah tgk link2 kat bwh tu ya :D Macam biasa minta izin n halal resepinyer untuk rujukan n di kongsikan disini :-), terima kasihh!!

Last but not least :D kunjungan balas akn dibuat lepas free dan terima kasih setiap kunjungan :-) tuan umah sgtlah menghargaiii setiap kunjungan dan komen, doomo arigatou gozaimashita
m(_ _)m

ROTI CANAI TELUR
Sumber: KAK HANA
Resepi Asal:NICEGHOST FNR>>yg ni tak de link

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
  • 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola


_DSC0991_DSC0993
Ada sapa2 nak upah kita jd penabar roti canai ke??? gaji tak mahal :D silalah booking :P

Cara-cara
  • Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
  • Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
  • Campur minyak masak
  • Campur marjerin
  • Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
  • Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
  • Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D
  • Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D
  • Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
  • Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.
PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais




_DSC0983_DSC0981
Roti canai telur n xtra bwg :D, nmpk tak gelembung2 tuuuu paling suke tgk part gelembung2 tu :D dan jgn risau, dia tak akn terkoyak bila ambik adunan yg dah siap tu masuk kat kuali sbbnyer roti canai yg menjadi dia elastic cuma jgn sampai koyak2 :D


_DSC0997
jemput makan!!! sambal tumis n kari bodo2 sepinggan tu charge tak mahal cuma 100bht jerr :D wakakaka....

37 ulasan:

anymz berkata...

wah!macam dah pro tu ika..lama ke menuntut dgn mamak siam?

meh akak jd org pertama upah ika jd penebar roti canai di gerai yg baru akak bercita2 nak bukak nih.hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

busy ek...cian uolls...nak bfast roti canai tue jugak la....ada lagik_????

Mas berkata...

ikaaa...kak mas pun 2 kepinggg...
rajinnya meroti...menebarr....
bestkan resepi kak hana ni..
kak mas pun dah try.....

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak Animm>> mamak siam kat sini hancuss lah kak animmm, kena belajar dgn kita baru ok wakakakaka... amboiiiiii nak bukak kedai yer, boleh jugak kalau nak upah kita kita keja main2 jerrr tp gaji jalan hihihi...

To LadyAyu>>bz lah ayu, tu yg malas sgt nak update :D kari buat sendirik kasi roti jerrr :D

To Kak Mas>> Mmg sedap roti kak, kita suke lembutttt jerr bila dah sejuk mmg berkenan dah dgn resepi nii :D jom makan kak!

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Ika cayangggg..kak ct lagi suka roti canai ni. tak kisah lah nak tebar sampai rabak2 pun kak ct tak kisah janji dapat makan ika punya roti canai.. hehehe. Nak booking untuk bulan pose nak tebar kat gerai ramadhan boleh..! hahaha

Lor nak cuti2 gak ker, tak apalah mungkin ada sebab tertentu kan. kak ct pun bila dah nak puasa nanti akan kurangkan sikit xtvt berblog ni. banyak benda nak buat gak. harap ika sihat2 juga ya..cayang ikaaa muahhh!

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Ika cayang!!!!
mama nak book lah hehehe pandai nyer buat roti canai tuh :P

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
akak pun sebenarnya tersangatlah busy..nak balas komen kwn2 pun tak nyempat2..ni pun curi2 masa jek...Ika kalau bercuti/berehat berblog takpe, jngn berhenti wokeyyyy...rindu kitaorang tauuu..roti canai tu bestlah, dah mcm pro gitewww....laporlah tetiba..

Kerull berkata...

Salam ika..geram betul tengok roti canai tu..pnah buat sekali tapi tak jadi hu hu..wei mahal tu 100 baht..takpa lainkali buat guna resepi yang ika guna ni...

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ika darling...this is my hubby's most fav breakfast when he's home.

Cantik je Ika buat..nice photos! :D

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

satu keping pun ok kot..mesti dah kenyang

izahdaut berkata...

waaaaaaaaaaaaa..cantiknya hasil roti tu ADIK IKA...akak suke tengok.. rasa cam nak mencanai gak ni. getik2 dah tangan ni..hahhaa..memangs enang nak buat kan. uli2 je tengah malam tu. tapinyer bab menebor tu mcm tak berapa nak reti.. le try resepi ni pulak la

TopsyTurvyMum berkata...

100bht??

Akak nak 10 keping! sekali ngan penyapu ijo tu ewahhh ewahh!
Resepi ni mmg best, akak pun suka roti canai buat sendiri dari tapi time rajin tu la payah jumpa hekhekhek!

ibundo berkata...

salam ika,
roti canai tomyam satu!!!!
eh, ade ke..

Kamalia berkata...

ika..nak roti canai 2keping..buat bekal g spital..muahaha. tp,resipi ni mmg bestkn, dah cuba gak dulu, tp bila bab nak tebar, haru..nmpk sgt xleh jd ank mamak tukang tebar roti canai(xde kena mengenakan-->tampar laju2 diri sndrik)

sabar bangpek berkata...

kak ikaa...pos ler kagawa sikit..org jepon da lame xmakan roti canai ni.....nk buat tp busy mcm2 lg mgu nih huhuhuh

Ummi berkata...

Salam Ikaaaa cayanggg...waaa nak cuti panjang jgk ke...akak pun nak cuti gak laaa...badan rasa dah x larat dan x terkejar masa dibuatnya...sesekali dpt relax dan x fikir psl blog, punyalaaahhh best kan...senang hati tak terikat kan..hehe. K, rehat dan jangan stop terus eh Ika...rindu akak nnt.. ^_^

hazila berkata...

bestnya dapat cuti cuti ni. Mesti pergi berguru ngan mamak nak buat roti canai ni kan....Akak nak pergi cari kat kedai mamak jelah...

Ayu berkata...

wah macam gini bolehlah jadi anak hantu..hari2 boleh buat roti canai..adik ipar dgn pakwe memang hantu roti prata/canai ni.heheh
nampak pun tahu sedap ni..cuba ika buat frozen punya lepas tu post kat sini boleh tak?..heheh

ini boleh masuk list bila mak ayu terover rajin boleh cuba

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak CT Delima>> Bulan puasa kita nak beli jerrrr tak mo bekerja :D Kak, kita cuti2 sekejap ilang sekejap ada gitu lerr lebih kurang bukan berenti terus :D akak pun sama jugaklah jgn nak ngada2 bercuti nanti kita kekeringan idea nak masak masa bulan pose nanti :D

To Mama Hawa>> mamaaaaa!! main tarik2 jerr ma, tak de kerja nak tebar2 kang silap haribulan melekat kat syiling :D

To Kak Yatie>> uuuuwaaaaa..sume org bz jgn lah bz lama2 bz sekejap2 tak pe kita ni sbb nak kuruskan bdn :D tak pe kak urusan keluarga penting uruskan lah dulu blog2 ni perkara ke berapa tak tahu kan kan uruskan mana yg penting2 dulu tp jgn berenti tauuu! aii missss uuuuuu :D

To Kak Kerull>> tak pe kak, cuba lagi! dan lagi! sampai jadik! ciba resepi niii insyaAllah menjadik! alaaaaa..kat sana tak menjadik leh ubat dgn mengorder ajerrr :D kat sini tak menjadik mmg kena buat ulang dan ulang :D

To Sis Love>> waaaahhhhh... hb`s fev ya? leh order jerrr :D kat sini kena buat sendirik :D, photo tu lupa nak ckp edit kat Flikr ya, g kat umah KAKAK izah kat situ ada detailnyer ;-)

To Kak Nazrah>> Kalau roti telor sekeping kenyang kalau roti kosong ni tgk size sbb kita buat size kecik kena makan 2 keping hihihi...

To Kak Izah Daut>> alaaaaaaaaaaa akak ni yg renyah2 dia sanggup buat yg senang2 gini nak pikir 2 3 4 kali huh! buat jerr! tebar2 tu lain citer! main tarik2 jerrr kalau roti canai yg menjadi bila tarik dia tak koyak! kecuali ganas sgt! kalau koyak2 rabak pun tu sbb dah nipis sgt :D g buat sana! :D

To Kak TTM>> kan kan kan buat sendirik lagi best! wakakakaka... kalau malas tuuuu tak dpt nak tolong lerrr kasi penyapu sikit baru rajin wakakakaka....

To Kak Ibundo>>Kak, nanti2 kita buat xpiriment :D kena ganti inti2 tom yum lah eak tak pun cicah kuah tom yum :D

To Kamalia>> meh sini ai tolong lempang pipi yg sebelah tu lajuk2 wakakakaka... ha ar! sedap resepi ni! lembutttttt!!! garing diluarrrr i likeeeee!!! g sepital sana! masih sempat nak jalan2 lagiii perut dah besor tuuuu :D **tolong lempang pelan2** :D

To Saba Bangpek>> Saba! jgn malas2 g kayuh beskal lagi sana! dah basah kuyup baru makan roti canai :D nak yg mana??? 1000yen tauuu! wakakakaka...

To Kak Ummi>> Kak ummi cayanggg!!!! tak cuti panjang cuti sekejap sekejap jerrr :D kang cuti panjang2 kita rindu kat akak nanti :D akak jgn nak ngada2 cuti lah! kita tak de idea nanti nak masak apa pose2 nanti :D muaaaahhhhh!! hugs sikit :D

To Kak Hazila>> alaaaaaa..menci arrrrr kalau ada kedai mamak kat sini kita berdesup ajerr order ni sbb tak de kedai mamaknyer bergerak wakakakaka....

ijayuji berkata...

To Mak Ayu>>

Salam mak ayuuuu!!! APA????? di ulangi APA?????? wakakakaka..... pakwe suke eak???? waaahhhhhhh, kalau mcm ni mmg rajin lerrr kita menebarr! :D ha ar nanti nak n frozenkan, senang sikit nk bg dua dgn pakwe, pakwe ajerrr :P Kalau RAJIN dah dtg mak ayu kena buat tauu! mesti pakwe suke sbb lembut n garing di luar ;-)

noor berkata...

As salam Ika...lama bertapa...keluar pulak roti canai kesukaan. Betul tu buat sendiri kita pasti dgn kebersihan sbb kedai mamak biasa lah.
suka sangat dgn roti canai tapi tak pandai menebar jika jadi pun malu nak ambik gambar curve sana sini

Sue berkata...

salam ika...wah... roti canai made in thailand nih...
salam kenal ye..

tun_telani berkata...

kak ika.. mishh youuu... uwaaaa.. xpe bertapa pun kalau kuar2 dapat roti canai.. tun sanggup bayar 100bth tuu.. ada lagi belen duit thai bath ni ^^ kompom lg sedap dr mkn roti nan kat siam paragon..

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak Noor>>Ha ar kak lama jugak bertapa hihihi.... leh cuba resepi yg ni mmg lembut n sedap ;-) jarang makan kedai mamak tp warung2 kat tempat2 kampung kita biasa beli hihihi...

To Kak Sue>> Salam kenal kembali :-)kat luar ni kan kena buat2 sendirik baru sedap kalau ada jual pun tak sure sedap ke tak :D

To Tun Telani>> Tun simpan dulu duit bht tuuu kot2 kena dtg sini belanja akak hihihi.... misss u dear!!!

K.Nor berkata...

roti canai telur utk akak ada tak? tak ada majuk kang.. :)

ijayuji berkata...

To Kak Nor>>

Salam kak! dah hanatr dahhh hihihi... bz sikit ari isnin ni delivery kena delay jerrr :D

Ida,Japan berkata...

Assalamualaikum....ada rumah ke tuan rumahnyer, ahhh, kali ni baru ada,Ikaa lama betul dia tenggelam, sibuk erk..ye la kn, kita terpaksa dahulukan mana yg wajib ...wahh, ada roti canai la,alah dh abisss ke...Oishii!!!! bila le rajin nk mencanai lg...Cayalah, bole kalah roti canai kedai mamak tu..

Amie berkata...

ijayuji cayanggg...
berikanlah jala, akan kutebar jauh ke laut, namun untuk kutebar roti canai.... belum kumampu, kerna tanganku masih kakuuu....tau makan roti canai kat kedai mamak je...

quinnie berkata...

rajinnya adikku menebar roti canai....hehehhe...kita teringin nak buat...tapi seru ni tak sampai2 lagik...hehhehe...duk beli jek...ngeeee

Nuridah berkata...

Ika cayangg,

kak nur dtg naik kete lembu nie..sebab tu lambat sampai...

nah ni laksa untuk Ika,akak letak kerang ngan udang lebih2...duduk diam2 erk makan...tak mau cakap2 jadi boleh rasa nikmatnya...hehehe.

Wah roti canai yg sungguh menggoda mata...nampak sedap lah Ika...kak nur pernah buat sekali aje dulu...lepas tu beli instant aje...hehe...untuk akak ada lagi tak??

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ika..aduhaiii..lagi menyelerakn roti canai ika tuh!rajen menebar..meh!dtg umah k.atie menebar roti canai kat sana lak..hihi

ijayuji berkata...

Salam,

To kak amie>> hihihi.... Kak, kita tarik2 jerr kak nk tebar2 mmg tak pas lah :D Kalau menjala pun kita suke!

To kak q>> menci nuna menci nuna Wakakaka....... Yerla kat sana kita tebar kat kedai jerr, kat sini nk tebar tepi jalan tak selera lahhh dgn habuknyer lagi hahaha....

To kak Nur>> kak nurrrrrrrrrr!!!!!! Meh pelok2 kita dah mandi hihihi..... Untuk akak walau dah habes kita sanggup buat lg tauuuu! Macehhhh belian laksa nyonya dgn zura udang n kerang cayanggggggggg kak Nur! Makin sayang lerr mcm niii :)

To kak atie>> boleh kak nk canai kat umah akak cuma akak kena Bg kita Mkn Free tempt tinggal Free anak beranak hihihi.....

Rabiatun Adawyah berkata...

salam sayang..wahh patutlah pepagi lagi singgah rumah kiter, upernyer dia bgn awal duk kirai roti canai yer..dah la cun mcm kat kedai mamak roti dia...huaaaaaa.....sedapnyer...tergodaaa..

Asmara berkata...

akk x penah nguli roti canai sendiri. biasa beli yg dah siap je. ntah nape maleh bebeno nak nguli. satu hari pasti ku cuba buat jugak la. hehe.. roti canai beku sini maheii bebeno, sebulan payah sekali boleh order. hehe.. tolong bekukan pastu pos sini boleh? ahahaha..

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak Tun>> hihihi.. mcm tau tau jer kita tgh menebar olok2 jerrrr sbnrnyer main tarik2 wakakakaka... jom makan kak! kari bwk sendirik2 :D

To Kak as>> ahhhh akak ni yg senang2 malas nak buat yg ssh2 tu laju jer dia buat huh! senang jer kak buatnyer tak yah tebar2 main tarik2 jerrr mcm kita tuu jadik ajerr :D jemput makan :D

Diana @ Melley Mey berkata...

ikaaa akak cayang... wow!! boleh buat roti canai sendiri dah yer ika... seronoknya kan... tak yah lg makan kat luar nanti.. buat sendiri jer kan kan kan.. ehehehe..sedappnya roti canai tu ika... lapar terus akak d buatnya tau..

ermm.. akak pun semakin sibuk skg nie cam ika gak.. tu yg slow jer asap kat dapur akak tu.. hihiiii.. Puasa nnt lagi ler.. 1 bulan akak cuti memasak.. :D.

ijayuji berkata...

Salam kakak manis! mmg lagis edap buat sendirik dr beli tp nak kena resepi yg betul2 sedap jugak lah kan kalau resepi tak sedap tak sama mcm kat kedai hihihi.... Kat sini tak de kak kalau ada pun cara dia org makan lain pastu tekstur dia lain mkn dgn susu pekat pastu tabur gula uuuuuuu manissssss! pernah beli sekali kalau tak silap lepas tu tak terhingin nak beli lagi hihihi...

Ha ar kak kita nak slow2 sikit mengn3 bdn dah chubby niii mcm tak best pulak :D akak meniaga ke masa puasa nanti?