Selasa, 7 Jun 2011

Pau (Red Bean Buns) gebu!!


_DSC0546
PAU (KAYA BUNS)

Salam pagi selasa sume!

Bertemu kembali :D ewahhh ewahhh hihihi.... Saya agak sibuk hari niii, dr minggu lepas asyik memuding jer kan org naik jemu lerr gamaknyer hihihi... sib baik kat luar sana asyik mendung jerrrr, gmbr tuan umah pun kejap terang(bantuan lighting2 tido wakakaka) kejap natural(cuaca terang benderang kat luar :D) nak citer pasal pau :D

Kita rasa byk resepi pau yg kita dah cuba, sume lebih kurang atau tak lebih kurang maknanyer ada guna bhn2 lain selain shortening, ada guna cuka ada guna tepung gandum dan nak hasilkan pau yg putih melepak kena guna tepung hong kong dan apa lagi?? nanti cek balik :P.. Tapi kita rasa kan resepi yg ni simple n lembut! tapi harus di ingat, mana ada org makan pau sejuk2 biasanyer kalau nak sedap mmg lepas kuar dr steamer kecuali kalau di buat bentou atau yg sewaktu dgnnyer kan kan kan.. haaa..yg tu mmg tak leh elak lah kan, tp hasilnyer tak de lah keras cuma sejuk jer lah :D Setakat ni pun cuba buat pau tak de lah kedut2 kdg org tanyer apa rahsia kulit licin, kita buat mcm biasa dia punyer lid tu balut dgn kain tuala, itu jerr cuma tgn jgn gatal asyik nak bukak penutup ajerrr(itu kita lah tu masa mula2 buat pau, jakun punyer pasal ahaha)

Honestly, mmg lembut pau ni jgn tanyer kita dah sejuk pun lembut jugak ke sbb dah habis di makan panas2 gituuu, :D n i told u before, bila ada chinese blogger mmg kita akn carik resepi dumpling dulu hihihi... n dis time still guna resepi dr rumah JANE CHEW, suke lah tgk dia punyer dumpling cantik elok resepi pun tak rumit sgt.. Mcm biasa kita dah alih bahasa, terajin sudah! ahahaha....


PAU
(RED BEANS BUN)
Source: JANE CHEW

Bahan A

  • 300g Tepung Hong Kong>>yg ni kita tak de gantikan tepung pau
  • 150g Susu>> susu segar
  • 50g Gula caster
  • 1 1/2 Tbs Shortening
  • 1 tsp yis
  • Sedikit garam

Bahan B

1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air

Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya

480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.>> kita guna kaya

_DSC0533
Ambiklah sorang seketul ya :D

Cara2:

  • Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).
  • Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
  • Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.
  • Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
  • Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
  • Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
  • Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.


_DSC0542

20 ulasan:

CT berkata...

sedapnya...tp lenkali letak dlm bekas ya wpun nak display atu snap gambo...

quinnie berkata...

ika...unnie pun suka makan pau....tapi kita suka beli jer...hahahha....duk sebelah umah ika best ni...takyah susah payah nak beli....ngeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

adeh bahagiannyer hidup kalo ada org masak kat ai gini...meraung...pau owh pau nk buat pemalas :D

Nuridah berkata...

Good Morning Ika,

Nie knur dtg bawak pakwe...sembunyikan pakwe nanti mak ayu nampak...habisss kita...hehehe.

Wah pau tu cantik gebus...eh kak nur simpan resipi dulu ya...simpan aje,buatnya tk tau bila???

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

heee...KCt...sekali sekala posing tanpa bekas tak per kot...

gebu jer yer....

anymz berkata...

ika,,ko ni kan..kan..buat akak lapo laaaaaa..
suka tau makan pau inti kaya.cicaah pulak dgn kopi..tak suka..tak like..turn back,go back lah..

zarin berkata...

alaaaaa akak ada tepung hong kong tp mcm tk cukup je..kalau campur ngan tepung gandum buleh tak? hihihi dah lama teringin nak makan pau gebus gebas ni :D

CT Delima berkata...

As'salam Ika

emm..kalau setakat makan pau 2 ketul jer memang tak cukup kak ct nak makan. Haa..kalau berhenti kat RnR mana2 mesti cari pau dulu... hehehe. Jangan main2 nampak jer kak ct ni kecik, tapi 4 ketul sekali ngadap..amik ko..hahahaha. sukalah pau yang tu lembut sangat. lama juga tak buat pau..bila nak sampai seru..tiup sikit ika..hehehe

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika...Sedapnya pau...Minta sebiji

Anna Qawina berkata...

weh..akak datang dah lewat bebenor dah ni..ada simpan tak 5 ketol? seketul mana cukup...hahaa.

Mas berkata...

wahhhh..gebunya pau tu....
nak buat gakkkk.....
gerammnya tengok...
simple jerk tengok bahan2nya....
maceh ika........muahhhh

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika..
cantik... gebu... menarik.. ermmm.. apa lg ek?.. semua2 ler yg best akak bg kat pau tu.. hehehhe.. akak x nak seketul.. akak nak semua.. boleh x? hiihii

izahdaut berkata...

gebu gebas... esok2 leh la buat..mek... pinjam sudu cantik tu.. nak makan kek cheese ngan sudu cantik baru rasa mcm ratu cantik.. hahaha

Asmara berkata...

waduh mek! dah tertelan2 air liur ni. ni ada jap lg mengepau gak kang! ahhaha..

TopsyTurvyMum berkata...

Seketul jer??
Mana cukuppp, tank akak beso!
Akak dah lama teringin nak mengepau tapi belum sampai seru. Sampai seru akak pakai resepi ni:)

Kamalia berkata...

oh,camtu ye kot xnak bg kulit kudut2..so,kalu xbukak tutup tu,konpem kulit cam pakai skII ek..ekekeke,pasni nak cuba tip ika bg nih.eh, tu nobel apo tu?i nihonggo buta hurup.nak kupi tu secawan..

Ayu berkata...

wah!!..knur & ika, berkomplot ya..nak sembunyikan pakwe mak ayu ya..huawahahaha....

memang nampak lembut pau mu itu ika!!..dah lama tak buat pau..puding tembikai kat bawah tu ada lagi tak?..
cantik wei..warnanya nampak macam betul gitu, macam buah tembikai kuning..very the creative lah !!!

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ikaa.. Gebusnya pau pakai botox ye ... :D.. Lama x mkn pau nak seketui...

Shereen berkata...

Ika,
Hah...you dah repair the offending advert tu..best sikit I boleh cuci mata puas-puas..hehehe.
Although I am Chinese and pau ni dah kira makanan ruji we all la kan,still the best pau ever that I have tried must have been Mamafami's pau recipe which was from Mak Lang ( I think ler..u know I'm no good when it comes to all the sumber-sumber).Lembut with no keduts and taste wise and kegebuan tip-top.Since I jumpa that recipe kan,I have only buat pau skin with that recipe.Good for frozen stock too.Having said that,I nak la jugak try your recipe ni...hehehe...kisau,ma!!

LOVELY KITCHEN berkata...

klu guna sk ii halus mulus tak ika pau tu...hiks...lambat sampai bangkok, pau dah abis...huhuuu