Sabtu, 11 Jun 2011

Strawberry Yogurt Muffin

_DSC0653
STRAWBERRY YOGURT MUFFIN

Salam pagi sabtu sume :D,

Hari ni tuan umah sibuk, kalau rajin join sekali sambutan chichino hi (Fathers day) kat sekolah kalau malas sya bukak kedai dobi ler hari ni yerr jdnyer sibuk sikit sbblaling pun dah balik byk benda yg nak dibualkan ~~silalah pitam** :D

Nmpk umah KAK CT yg comel lg ayu tuuuu pastu nmpk pulak kat umah KAK ANIM, tak leh jadi sbb kejadian muffin ni sgt2 lah kita suke walau mcm cup cake tp mmg pun sedap lembut! ada potongan strawberry dlmnyer aduhhhhhh mg sesuwai! Copy dr umah KAK CT situ sana sini :D Maceh ya kak! Minta halal n izin resepinyer :-)

Selamat Berhujung Minggu sume!!!!

STRAWBERRY YOGURT MUFFIN
Source: DARI DAPOR KAK CT

Bahan2:

  • 85 gm mentega
  • 85 gm gula halus
  • 2 biji telur gred A
  • 175 gm tepung gandum*
  • 10 gm baking powder*-(* di ayak)>>kak CT guna 1st kita pun sama :D
  • 10 gm yogurt strawberry
  • 1 sudu teh strawberry emulco
  • 3 biji strawberry segar

_DSC0663

Cara2

  • Panaskan oven pada suhu 180C,alas acuan muffin dgn paper cup atau guna muffin cup.ketepikan
  • Putar mentega bersama gula hingga putih,masukan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.Kemudian masukkan strawberry emulco,putar rata.
  • Perlahankan speed masukkan tepung berselang seli dengan yogurt hingga habis.
  • Masukkan potongan strawberry dan gaul rata dengan spatula.Sudukan ke dalam acuan tadi 3/4 penuh.-letak antara 1/2-3/4 penuh
  • Bakar 15 min atau hingga masak (bergantung pada oven masing2)
  • Sejukkan atas jaringan sebelum di hidangkan.
  • Boleh guna apa perisa yogurt mengikut kegemaran.

23 ulasan:

suri solehah berkata...

persembahan mufin yang menyebabkan semua org pun akan menitik liurnya...teringin...

AZLITA AZIZ berkata...

comelnya....
cantik! menarik! tertarik!

mama Tiara berkata...

wow..so sweet

Mas berkata...

menarik dan tertarik nengoknya....

izahdaut berkata...

muffinnnn...
adikkkk..kakak nak sikit dik.. kak ni suke muffin muffin ni..

Sheila Shafeareen berkata...

salam suka sagat cam ni mmg menarik gitu
seketul jadi le...masuk list..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

warna pink..cantik

CT Delima berkata...

As'salam Ika

mesti rindu banget lah pada En Ninja tu, sampai nak berkata2 pun macam tak der mood jer ehh... hahahaha. peluk lah lama2 jangan kasi lpeas okey.. ekekeke

wahhh!! nak sambar satu muffin tu, sebab ada buah stoberi tertonggok atas dia tu. sangat geram okeys. sedap kan ika, kak ct nanti nak buat perasa lain pulak :D

Ida,Japan berkata...

cunnyer muffin dia...b'mekap2 lagi tuuu..ikaaa..kalau k'ida tgk cam sayang nk ngap..nk 2 ketui ika..

cikmanggis berkata...

muffin yang seksi gitewww:)ceria ceria selalu ika:)p

Sue @ Nenie berkata...

Adusssss.....geramnya tgk stoberi yang bertenggek itewwwwwww

Juwita Jamaludin berkata...

Comelnya ika muffin tu.. Amat menarik.. Suka deko2nya

Anna Qawina berkata...

nyampahnya tgk stoberi tuh..mesti masam kan? pas bergambar mesti stoberi tu diletak tepi kan? *ayat jeles tahap gaban nih..* hkhak...

dZana berkata...

aku pun sama.. nyampahsss tgok strwbery yg btenggek atas muffin tuh.. hihihihi

Yatie berkata...

waduhhhh cantiknya muffin strawberry tu.....nak 5 ketoi bolehhhhhhh...jngn lokek tawww..

K.Nor berkata...

bak sket stoberi presh tu... akak tak sempat gi petik lg kat ladang gergasi nun :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

senaja nak cantas diet ai la nie...uwaaaa bertabah lah wahai ayu...eee

tun_telani berkata...

omeynyer!!! omey camni, sayang nk makan.

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ikaaaaa..cun lor muffins you tuh!!! Mintakkkk ;)

Tukar ngan my udang leh tak???

Amie berkata...

suka stoberi tu...bubuh lebih2 skit...

Nur Ede berkata...

Assalamualaikum Ikaa...
Ikaa sayanggg... kenapa lah suke goda goda nenek dengan muffin yogurt ada buah stoberi lak tuu... cantik sangat lah ikaa tengok gambo jew.. udah berapa kali asyik tertelan air liur jew... ikaa.. akak nak 2 jew.. yang naik tinggi2 tu.. bolehkann.. ika, nanti akak blanja ika makan Yong Tau Foo kat kedai... nak tak!... nak laa..yer..ikaa...

Diana @ Melley Mey berkata...

ikaaaa....
sungguh cantik muffin tu ika... memang menarik sungguh... sukanya akak tgk...

miszlullaby berkata...

nampak sangat comel! mesti sedapkan rase die.:)