Sabtu, 18 Jun 2011

Kuih Lapis

_DSC0928
KUIH LAPIS

Salam sabtu sume!

Tak leh nak luangkan masa yg lama dekat sini atau FB ari ni sbb ada urusan nak ke sekolah acara tengok budak belajar tp kali ni pergi dgn ninja sbb utk budak gred 1 ni sure muke bapak sume, maksudnyer dtg ber dua, kita tak nak lah dtg cuma sorang2 ajerr :D

Hari ni nak dating dgn laling lagi :D n minggu depan sampai hari selasa akn sibuk sikit tak sempat lah nak update kalau rajin kita update eak.. Ada tetamu khas dr jepun :D siapa yg berkenaan silalah nages hentak2 kaki yerr :D sapalah tuuuu yaaa :D

Rasanyer lama tak makan kuih lapis, suke sgt kuih lapis leh tarik layer by layerr itu dulu2lah skrg ni dah berumur sikit makan gigit jerr terus :D Kali ni Resepi ambik kat MyR dr KAK FIDA, mekaseh kak! kenyal2 gituu tp kita ada tambah tepung gandum jugak sbb ada komen kata kuihnyer mcm lembik sikit, tp lupa nak sukat pulak baper byk tepung gandum yg kita guna :D agak2 ajer lah tgk adunan nyer pekat ke tak... Sambil2 tgk kuih tuuu cuba tgk ada somting wrong sikit kuih tu haish! geram sungguh nasib baik tak perasan :D Ok, nak siap2 n selamat hujung minggu sume!!! jumpa minggu depan ari selasa insyaAllah ;-)

KUIH LAPIS
Source: MyR by KAK FIDA

Bahan-bahan ( loyang 8x8 / 9x9 inc. )

BAHAN A :-

  • 250 g gula pasir (resipi asal 300 g )
  • 200 ml santan pekat (KARA)
  • 250 ml air+1 sk garam
BAHAN B :-
  • 150 g tepung beras
  • 150 g tepung ubi (tapioca flour)
  • 20 g tepung pulut
  • 300 ml santan pekat (KARA)
  • 150 ml air
BAHAN C :-

  • beberapa pewarna pilihan
  • 2 helai daun pandan - disimpul

_DSC0920_DSC0921
Ada somting wrong dgn kuih lapis kita ni sapa2 boleh spot mmg terrer! wakakakaka.... jwpn kemudian ya :D

Cara-cara

  1. Bahan2 A dimasak dengan banan C hingga gula larut dan biar suam.
  2. Bahan B disatukan dan kacau rata.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan tapis.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka.
  4. Kukus adunan selapis2 berselang-seli warna pilihan, 5 min tiap lapis dan 10 min untuk lapisan terakhir.Biar kuih sejuk di dalam loyang sebelum dipotong.

32 ulasan:

Mas berkata...

ika....cantiknya kuih lapis tu..
berseri2 jerk...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Uwaaaaaaaa hentak kaki jelezzzzzz
X per la uols jmpa dulu nnt ai dtg yer(。-_-。)
Wahhh oishii sou....lemak berkrim nie
But ai x der tpng ubi tpng pulut....nangessss。・°°・(>_<)・°°・。

Sheila Shafeareen berkata...

Salam
mmeng menarik lapisan yg halus warna pun sweet....selamat bedating hehehhe
nak 4 ketul buat sarapan pg ni....

K.Nor berkata...

kuih lapis ika mmg sentiasa cantik.. puji ikhlas ni tau.. :)

slmt berdating ya.. jgn nakal2 tau :)

suri solehah berkata...

tengok banyak lapis tu..duk pikir kalau buat sendiri..sah gagal

ajwa berkata...

Tengok gambar wow... love your recipies..

http://lautkasih.blogspot.com/2011/06/make-love-not-war-biar-betoi.html

CT Delima berkata...

As'salam Ika

nak berdate dengan En Ninja ya, okey selamat berdating ya ika cayang. kak ct pun jap lagi nak dating gak dengan my laling CM tu.. hikhikhik

kuih lapis tu rasanya lapis yang atas tu kot sepatutnya kaler putih..hihihi

Yat Maria berkata...

Ika

apa menda yg sumting wrong dear? akak tgk santek jer.. akak dah pakai teropong pun tak nampak arr..

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang. Walah, sweet nya kaler. Isyk mana ada cacat cela nya, kalau takmau, hanto jer ke miri. Bab2 kuih lapis ni, Along paling suka yg Ika buat....!

Anna Qawina berkata...

akak pun sibuk nih...meh nak tumpang sarapan sikit..tk smpat nak buat kuih daa...

Nur Ede berkata...

Salam Ika..
Akak suke sangat ngan kueh lapis nie.. nampak cantik dan ayu jew.. campuran warna yang ika buat.. nak ngendeng minum pagi kat umah ika ajew lah.. boleh takk... boleh laa yer... sayangggg ikaa..

tun_telani berkata...

tun pun suka makan kuih ni tarik selapis-selapis.. hihi... cantik aa kuih lapis akak. siyes!

hmm.. tenung kuih dgn lamanyer.. lapisan yg plg atas tu x ikut turutan, kn? haa.. terer x tun? ;p

Ida,Japan berkata...

berdesup jer kuar dari dapur ika ni..ahhh cun ler kuih lapis ni, ada cacat ke cela ke..org dh perasan ika, kecantikan yg dipandang dulu...
tk nmpk apa cela pon..meh la hantar jepon sikit ekekekekke..
Ika, sekolah kt siam pun buat style mcm kt japan gak erk...mak bapak dijemput ke sekolah utk tgk anak2 belajor..

Gee® berkata...

waaaaah...gojes nya kuih lapis betol2 fotogenik... menggiurkan... yum2x

Chik Mimi berkata...

ijah sangat gojes itu kuih akak pun dah lama tak melapis ni geramnya

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
cantik.. menarik... akak tertarik ngan kuih lapis ika nie.. dah ler gambarnya pun cun2... suka2!

quinnie berkata...

dah lama kita tak buat kuih lapis nih....tapi kalau buat kita sorang je yg ngap...makcik skang tak berkenan kuih yg taruk sirap ros...tapi kita suka....dia kata dah tua2 ni tak lalu lak nak telan bau ros nih....ishh...sabau je lah...hehhehe

Deliah's Deli berkata...

lapis tu yg atas x sama kan..yg bwh semuanya pink,hijau n putih tp yg 3 atas tu pink,putih n hijau..kan..kan..kan :)) x perasan pun sebab pic/kuih mmg cunnn abisss!! :)

anymz berkata...

tak perasan la ika,memang dasar tak terror le ni kan?..maleh nak pikir pun ya jugak..
baru balik kenduri ni..ada lauk gulai kawah ni akak bawakkan untuk ika.makan lah ya..nak balik mandi dulu lah..

ady berkata...

as-salam
cantiknya kuih lapis tu..warnanye pun npk cool....

AZLITA AZIZ berkata...

cantiknya lapis dia tu ika... suka pulak akak melihatnya...

Shereen berkata...

Very nice,Ika eventhough your last 3 layers tu dah tersasau sikit..hehehe.MIL ke yang tetamu special tu?

Yatie berkata...

cantiknya..kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaran akak..nak wat gaklah..hehehehe..pandai goda akak eehhhhh..

ibundo berkata...

cantik jer berlapis kue lapis ko ika..
menggoda sungguh,

Nieza berkata...

uishhhh cantik, lawa n cun banget syg lak nk mkn..hehe

nOOrsha berkata...

salam ika..comelnyak ue lapis itu...teliti btol...naaakkkk... (walopun dtg mlam2 da tau mmg da abih..tp x kire nak jugak..ehehe)

Ummi berkata...

Ikaaa...amboiihhh cantik bertingkat2 kuih lapis dia...halus berseni jek lapisan2 tuh...mintak 2 ketuiii.. :)

Ijan berkata...

Hello cik adik manis,
Sweetnye kaler kek lapis die. Rajin betul awak melapis ye... bile nk pos kat kitorang sikit? hehehe

Asmara berkata...

weee.. kuih lapis kalerpul. ala ok je salah sikit melapis tetap chantek gitu. *psstt..nnti kim salam kat cik kak tu ye. amik le gmbr gather2, x gmbr muka gamba tangan pun jadiklah. muahahaha..

Juwita Jamaludin berkata...

salam ika.. baru sempat nak BW blog pun tak berupdate tu... busy... huwaaa lawanya kuih lapis dia.. ni yang nak melapis gak ni.. tak leh pandang kuih color2 ni.. huhuhuhu..

Ayu berkata...

Assalam ika,
lama mak ayu tak kemari..sibuk sanagt..berjalan dgn pak we & adik2 ipar semua..hehehika sihat ke tu?..anak2 ok semuanya..masih sibuk juga ya..

kuih lapis memang best..ada lagi tak tu?..

Ummi berkata...

Assalam Ika, Miss you, hehe...senyap jek nih...pi mana tuh...cuti jalan2 eh..jgn lupa bawak blk ole-ole taauuu..hehe, take care k!