Jumaat, 3 Jun 2011

Banana Carameled Sauce

_DSC0496
BANANA CARAMELED SAUCE/JAM

Salam malam sabtu sume :D,

Jap jerrrr yer, maklomlah ari ni paling byk rehat asyik golek2 ajerrr hihihi.. golek2 ada sebab tauu! hormon badan berubah biasanyer mmg gitu lerrr idung pun ada tanda2 nak selsema :D

Resepi ni idea tetiba kita masa dok godeh2 kek pisang kak fida, n3 kek tu sok sok ya kalau rajin hihihi... dok dlm buat karamel tuuu terus rasa n dlm hati sedapnyer! ada lah pulak pisang sibijik lagi, cuba ubah sikit n buat sauce atau jam utk makan dgn roti atau pancake, sedap lah!!!! tekak kita lerrr wakakaka.... leh tgk resepi kat bwh ni, tak dpt byk maklomlah pisangnyer cuma sebijik ajerr :D

BANANA CARAMELED SAUCE/JAM

Bahan2

  • 1 biji pisang montel size besar
  • 2 tbs gula perang
  • 1/3 gula Pasir>> jgn penuh2
  • 1/2 tbs madu
  • Sedikit esen pisang
  • 1 tbs fresh milk atau lebih
  • 1 tbs butter



_DSC0498
Makan dgn roti n pancake sedap!! mcm mkn jem durian hihihi...

Cara2

Satu kan semua bhn2 di atas dan masak sehingga pekat atau mengikut kepekatan yg dikendaki. Hendaklah sentiasa di kacau untuk mengelakkan sauce dr hangus. Siap! Boleh dimakan dgn roti atau pancake! selamat mencuba!

9 ulasan:

quinnie berkata...

ika buat kek karamel pisang kak fida tu ye...yg kena masakkan pisang ngan gula tu jadi karamel...kita tak cuba pun lagi....hari tu ada pisang kita duk sebok buat smoothie sampai duk kembong perut minum air...hahhahah

Ayu berkata...

Assalam ika,
esok kalau akak tak online, kek pisang simpankan untuk akak tau..next week baru akak makan..heheh..happy weekends dear..rest well ya..

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika.. Akak pun ada pisang tergolek2 .. Apa tsh nak buat... Happy weekend ye

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika...
krg sihat ker ika... rehat secukupnya tau...
kalau ada stock pisang boleh buat nie... nak cuba buat gak nnt.. ( waaah!! banyaknya dah masuk list nie.. hehehehe )..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

yg lain tak nampak..nampak kunci tu jer..:)

ni boleh wat filling gak ker?

Ida,Japan berkata...

slm dear ika...cam tak sihat ke ika..cepat2 mkn ubat tau...jgn sampai melarat..wau carameled pisang, mesti sedap sapu dgn roti ni..

ajwa berkata...

Assalam,

Lovely, lovelicious....

Nieza berkata...

amboi rajinnya dia....bak mai sepiring nk rasa..hehe

cikmanggis berkata...

idea yang bagus ni..kita mmg suka pisang..apa apa je asalkan pisang:)