Rabu, 15 Jun 2011

Muffin Pisang Mudah (kukus n bakar)

_DSC0887
MUFFIN PISANG MUDAH (KUKUS)

Salam di pagi rabu sume,

Terlebih dahulu nak mintak maaf kalau tak sempat buat Blogwalking, sbb hari ni pun kita sibuk kena g sekolah n hospital, insyaAllah bila free kita akn balas setiap kunjungan dan setiap kunjungan ke sini juga kita nak ucapkan terima kasih! tak datang pun tak pe sbb kita pun tak pergi lagi ke rumah sapa2 :-)

Malam td menyiapkan terjemahan sampai pukul 1 pagi! mata dah lah sgt pedih, ni pun pedih lagi tp kena gagahkan jugak sbb ari ni banyakkkkkkkkkkkkkk sgt kerja yg nak kena selesaikan uuuwaaaaaa...nanges hentak2 kaki** sapalah tu??? wakakakaka...... Sapa2 yg duk area Kuala Lumpur Prof jepun tu akn ke mesia utk buat servey jadinyer kalau ada terserempak dgn Prof jepun yg tgh buat survey itulah kertas yg kita terjemahkan wakakakaka... jgn ada yg pening sudah lah ya! :D

Resepi ni nmpk kat umah KAK CT semalam, dan semalam jugak sblm semua2 berlaku iaitu kena g sepital sbb cikgu suspect ank kita yg kecik tu kena HMFD, jdnyer kena balik awal then ke hospital pastu jumpa prof jepun tu dan bla bla sampai saya ni pun tak mandi lagi wakakaka... adduhhhh byk tul dugaan sejak2 nii..redha jer lah mungkin ada hikmahnyer kan kan sapa tahu kan :-) Buat kak CT n CMG minta izin n halal resepinyer, tenkiuuuu!

MUFFIN PISAG MUDAH (KUKUS/BAKAR)
Source: DAPO KAK CT
Copy:CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 1 1/2 cawan tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1/3 camca teh garam halus*
  • 1 camca teh soda bicarbionate (mat letak 3/4 camca teh)*(*disatukan dan diayak)
  • 3 biji pisang emas, dilecek halus
  • 1 camca besar mayonnaise
  • 1 biji telur gred B
  • Beberapa titik esen pisang
  • 1/3 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 3/4 cawan gula halus)
  • 1/3 cawan mentega cair (mat guna minyak canola)

_DSC0891_DSC0890
Bakar dan kukus dua duanyer sedap n gebu! suke sgt benda2 yg berkaitan pisang2 nii :D

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, dalam satu bekas, satukan telur, gula perang dan mayonnaise, kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, minyak canola, esen pisang. Kacau rata.
  2. Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda (*), tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.
  3. Sudukan ke dalam bekas muffin yang telah disediakan terlebih dahulu sebanyak 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...
Kalau versi kukus, kukus macam biasa dgn api besar lebih kurang 10 minit bergantung size cup yg digunakan....


26 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Hai Ika San harap ank x ada apa yg serius yeee

the boom leee maopim pisang tu...suka sagat gan kuih2 yg berasaskan pisang
mmg x sabar nak buatnya ni...g cari pisang le tghari nnt...
3 ketul hantar yee

tun_telani berkata...

kesiannyer.. anak akak sakit apa? (ni mmg ketapi terlepas nii..
alamak.. perut tun dh bunyi2 laa.. xbekfes agi.. dpt mapin pisang sedap gak nih..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

hamboiii bz nyer mak cik ika today ek...nie menu lunch smlm ker? hope anak uols oke na....nak 2 ketul sebab diet x leh makan byk...hentak kaki nangesss...uwaaaa

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Good morning dearie! You are killing me with your gorgeous photos!!! Ika upload dari flickr ker? Looks bright and nice lor! :D

Brought you some egg sambal..wanna tapau mapin! :D

Yat Maria berkata...

Salam Ika...

akak suka yg versi kukus tu...nanti nak wat jugak ni... apapun take care diear...semoga suspected HFMD jer for yr kid, not the actual thing..take care dear!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

aik...bakar atau kukus ? dua dua boleh yer...menarik ni..

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ikaa..
Akak doakan semuanya selamat takde yang serius, amin.

Akak pun suka sgt pisang2 ni. Tapi lama tak memisang. Cer bagi resepi pisang ngan kulit sekali. Sayang woo nak buang kulit pisang hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

semoga segala dugaan dapat ditempoh dengan tabah & sabar

samalah ngan akak.. mmg suka dengan kuih2 yg berkaitan dgn pisang.. rasa mcm nak cuba jugalah muffin ni.. kat rumah pun ada byk pisang.. hehe..

Wanieyra berkata...

Salam ika...
ira harap ika kat sana okey....kesian ika.

walaupun mcm mana pun sempat juga buat muffin 2 versi.

cik cek berkata...

Salam Ika....

kak cek harap Ika n family kat sana sumenya ok....

Sume org dok buat muffin pisang...apam pisang...he he kak cek baru je buat dan makan cekodok pisang pagi ni...memang sedaplah kuih2 yg ada pisang ni...:)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

tak apa kalau tak sempat nak BW dear. apa yang penting anak2 dan family ika semuanya sihat2. kesian anak ika, semoga cepat sembuh dan dijauhkan dari segala penyakit yg tak diingin ya.

En Ninja datang KL ker? hehehe..rasanya kalau jumpa Prof jepun tu kompom kak ct tak kenal.. hihihi

muffin tu kak ct punya lama dah habis, mintak ika punya pulak eh :D

sabar bangpek berkata...

kak ika....dr jauh kite dtg nk mintak....tp musti semua da masuk perot kan......uwaaaa
hentak kaki?? sapelah tuh yer.....hahaha femes tol kak ayu dek kerana hentak kaki nih...hihihih..kite nk hentak kepala lah....

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika... Moga cepat sihat anak.. Sian awak busy...

izahdaut berkata...

ika.. betul sedap ni? nak buat gak ni memandangkan pisang dah kehitaman... nak buat kek ke mapin... any sajesen owner pink shoes!!!!

Nuridah berkata...

Ika sayang,

eh kak nur terperasan komen tun telani tu...anak Ika sakit ya?? Hopefully,semua berjln ngan lancarnya ya...sian Ika...take care..akak pun sibuk juga nie...muffin tu byk..akak ambil 1 ya...lagi 1 utk pakwe pulak...eh lupa lah mak ayu punya???

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Lamanya tak makan kuih-kuih berasaskan pisang ni...Bilalah nak start beli pisang balik

Ida,Japan berkata...

slm dear...alahai sibuk ke adik kita ni...semoga urusan ika dipermudahkan oleh Allah..
HMFD...nk kena follow treatment yg doc bagi..insyaallah cepat baik la tu ikaaa...semoga anak ika cepat sihat

Diana @ Melley Mey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...

akak baca komen2 kat atas tu mgatakan anak ika sakit yer? akak doakan semoga anak ika cepat sembuh dan sihat2 hendaknya... Amin..

comel sungguh muffin pisang tu ika... sedapnya.. akak nie mmg suka nie bab2 pisang nie.. sedaaappp..

indahhouse berkata...

salam ika,
zup zap.. kita rembat muffin pisang tuh. mmg idea 2 dlm satu sebb boleh bakar atau kukus.
Dugaan tu , ika, bila banyak kerja. Doa banyak2 spy Allah beri kelapangan masa dan anak terhindar dr penyakit berat .Amin...
prof jepun ke malaysia? hihi. kalu dapat jumpa, nak kirim ole2 buat ika. ntah terjumpa ke tak.. :D

Ayu berkata...

Assalam ika,
harap anak ika, cepat sembuh..
banyakkan minum air..again jauhkan dengan anak2 yang lain tu..tidur jangan dekat.. mata ikan tu insyaallah baik dalam sehari dua ni..
ika pun harus take care ya..kalau mama dah tumbang lagi susah tau..

mufin akak ambik kan untk pakwe 10 ketul ya..dia duduk rumah asik kebuluq aje..penat mak ayu tau..kasi mapin biar dia makan kenyang2..hehe tak lah kejap2 lapar..haha

Rima berkata...

Ija
Hopefully ur kid will be better.. a few weeks ago my sis son also kena suspected.. after a week hes ok..

Dah lama rumah ni tak beli pisang.. nak beli asyik terlupa ajer!

Fiza Amran berkata...

salam ika... hopefully everything will be fine soon .. take care... apa pun ika sgt rajin dlm mcm2 hal sempat lg buat muffin

Ummi berkata...

Assalam Ika.....alahaaii kesiannya dengar anak2 suspected HMFD eh..harap2 x la kan...sabar banyak2 eh..moga dugaan ni berjaya ditempuh, insyaAllah... Waaa mapin mu menggoda keleebuuu laaa....akak nak yg kukus 5 ketuii eh..simpan eh..

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang. Kita byk pisang ni... tapi dah tgh malam, maleh ler nak menggodek kat dapo... hanto kat Along cikit....hehe

Nuruk Huda berkata...

Saya rasa muffin saya tak menjadi kot nanti. Saya xuba buat dua adunan. Tp bila sah campokam semua bahan jadi mcm pekat pulak. Mcmana nak alter eh. Huhu