Rabu, 29 Jun 2011

Upside down Pizza

_DSC0047
UPSIDE DOWN PIZZA

Salam bertemu kembali sume di hari rabu! :-)

Tido keseorangan malam tadi :-( kilang ada masalah negara kalau makna masalah negara teramatlah besar teringat dulu2 masa kilang yg lagi satu tu di landa masalah n kontroversi hampir membubarkan sume sekali ahli kabinet :D mcm politik pulak bunyinyer hihihi... Serius ni! mmg serius masalah sehingga tak dpt balik n ninja serta ahli2nya terpaksa berkampung dekat kilang beramai ramai, hri ni dia balik kot tp tak sure kena menghadap raja dulu mengistiharkan permohonan maaf secara langsung haish! Nak salahkan sapa? jwpn dia senang ajer, salah SEMUA sekali termasuk dia, apa pun doanyer semoga urusanmu dipermudahkanNYA insyaAllah semoga permohonan maaf secara live tu boleh bertolak ansur kalau tak, hmmmm.... otak kita dah berserabut huhu..

HAri ni mesti ada yg puasa kan? kita pulak tgh cuti2 dah 2 kali kalau ada hari istimewa ni mesti cuti, walaupun tak wajib tp dpt kumpul saham sikit2 pun jadilah kan kan.. Selamat berpuasa bg yg akn berpuasa hari ni dan esok hari, tapi nak suh layan mata menu lunch semalam :D sampaikan terlambat nak kuar sbb tak tahan godaan dr TUN TELANI, haish! Mmg sedap! akak adjust topping dia guna inti turkish pide :D n of kos! xtra cheeseeeeee... hihihi.... Mintak izin n halal ya tun resepinyer, mekaseh!

Hari ni agak kebizian sikit, kalau ninja balik kena lah lyn dia dulu sure otak dia tgh kusut n bekerja 24 jam dr semalam nii, poor my ninja. Kunjung balas akn dibuat nanti, mekaseh!!

UPSIDE DOWN PIZZA
Sumber: TUN TELANI

Dough

  • 2 bj telur
  • 1 cwn susu
  • 1 cwn tepung
  • 1 sb minyak>>kita guna minyak jagung
  • 1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.>> yg ni just gaul2 jerr :D
- sedia utk diguna


_DSC0052_DSC0046
Layer bwh letak hirisan tomato, next layer baru letak inti dan susunkan lada benggala hijau dan akhir sekali letak mozarella cheese yg fresh punyer, walahhhhhh! mmg mabeles! Untuk bhgn atas tunggu adunan dough kering baru letakkan mozarella cis lagi dan bakar sampai masak.

Filling(untuk filling kita guna inti turkish pide) leh tgk kat bwh)

  • 1 keping dada ayam- kerat2
  • 4 sosej/hotdog- kerat2
  • 1/2 tin cendawan butang- hiris
  • 1/2 bawang besar- dadu
  • 3 ulas bawang putih- hiris halus
  • 1 sb cili boh
  • 2 sb tomato puree
  • 1 sb oregano
  • 1 sk paprika
  • garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya

_DSC0037_DSC0040
Sebelum kejadian :D kaya dgn inti :D

Bahan Inti pide(kita guna inti pide untuk upside down pizza kat atas ni)
  • 250 g daging cincang
  • 250 g cheese mozarella, dipotong nipis
  • 150 g cheese cheddar, dipotong dadu
  • 2 biji tomato, dipotong dadu>>yg ni tak masukkan sbb dah letak hirisan tomato nanti kat lapisan bwh.
  • 1 biji bawang dpotong dadu
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk cayenne
  • 1/2 sudu teh serbuk hot cajun
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • daun sup secukupnya, dipotong halus
  • garam secukup rasa, serbuk perasa jika suka
Cara Inti Pide
  1. Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
  2. Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
  3. Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.

_DSC0053
Fresh mozarella in water, mmg sedap guna yg ni! yg kaler putih2 tu lerr :D nmpk mcm daging ayam jerr hihihi kaler jer lain :D Kalau kat thai brand ni mmg halal n MURAH :D

44 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

perhhh pepagi pizza dah datang, mcm ai nak berdiet nie...semua makanan sedap2...uwaaa hentak kaki....iman tolong bertahan kejap......:D

Anna Qawina berkata...

nak pija...nak pija...:P
akak rasa cam nak buat lg tp kena doublekan adunanla.haritu tak cukup..hehe...

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ija..sdpkan akk pun dah try resepi dari tun ni...mmg mabeles.....resepi pun sagat senang...ingat nnt cuti nak buat lg...apa pun nak rasa yg ija buat....npk menarik sekali

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
waduh terliur tngk pizza ni pepagi...kaya dngn cheese...makan panas2 ni sedap...

che'iza berkata...

Ika jahat... kerja ternak lemak jer... taulah lemak tak lekat kat ko...

ika... mozarella cheese tu murah... berapa baht rege dia?

K.Nor berkata...

wahhh meleleh!! jah.. buatkan lg utk akak buka pose ptg ni boleh? :)

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

huhuhu jealous mama tgk pizza Ika..cedap2x..

sabar bangpek berkata...

wah...nasi ayam terpenyet kite dah anto..bak mai pizaa utk kite sikit......sambil layan gelato sedap nih...mcm duk italy plak hahaha

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Walahhhhh! sangat mengoda okeys..hihihi. semua bahan dah ada memang simpan stok banyak dalam petiais bulan ni. tapi fresh mozarella tu tak ada mana nak cekau ni benda erk ika..hihihi

kak ct doakan agar segala urusan En Ninja akan dipermudahkan..insyaAllah. Hb kak ct pun akan berkampung kat opis selama 2 hari gak ika akhir bulan July nanti. Pasal ada life projek gak. maknanya hari pertama sahur dia sahur kat opis lah.. huhuhu.. memang sedih lah pertama kali sahur tahun ni tampa Hb kat rumah :(

ijayuji berkata...

Salam sume!

To LadyAyu>> amin amin amin.... hihihi... alaaaaa..pas ni nak lari2 kat dlm umah pulak :P

To Kak Anna>> Sedap kan kak! kita makan sorang2 jerrr akak tgklah berapa byk kalori kita dah makan semalam tp malam tak makan lah hihihi...

To Kak Sheila>> mmg sedap kan kak! kita suke! senang pulak tu tak yah tunggu adunan kembang lah itu lah godek2 terus bako! hihihi... buat lagi jgn lupa bg kita ya :D

To Kak Yatie>>Betul tu kak, makan panas2 sbb bertali tali kalau di tarik hihihi...

To Che`iza>>weeeiii! mana kita kurus skrg ni dah bulat lerrr huh! Rega lupa pulak tp nak dibandingkan dgn cheese luar negara 2 kali ganda rega dia! rasa sama ajerr :D

To Kakak Secubit Garam>> Orait! tunggu petang kita anto yerr, kita tgh cuti nii :D nak apa lagi? nanti kita buatkan hihihi... klu tak sempat kita order kedai jer tau :D

ijayuji berkata...

Salam sume,

To Mama Hawa>>Mama!!! mmg sedap! cuba buat makan panas2 aduhhhhhh nikmat betul sbb bertali tali :D

To Saba>> Kejam lah saba akak tgh batuk2 niiii tp pedulik apa kalau nak makan akak makan ajer benda2 sejuk ni hihihi... macehhh! sedaplah nasi penyet dr kagawa :D jgn pijak2 tau ayamnyer wakakaka...

To Kak CT DELIMA>>Siannyer kak, sama lah kita kak sib baik kita tgh cuti2 skrg nii... Ni pun tak sure balik ke tak nanti ni.. :-( mekaseh doanyer moga2 tak de apa2 lah sbb masa dulu2 bermasalah HAMPIR2 kena bubar mean kena balik jepun harap2 tak melarat.. Cis tu boleh gantikan mozarella biasa tu kak tak kesah asal bertali tali :D Selamat berpuasa kak!

anis berkata...

assalamualaikum ika.
mmg nmpk sedap betul pizza yg ika buat. ika ni klu masak apa2 pn menjadi la. bestnya.:))

hazila berkata...

meleleh dah air liur ni....

tun_telani berkata...

kak ikaaa... tun pulak tergoda arini.... mintak pengeras separuh pizza tu wat buka puasa ptg nii... jeles aa ada mozarella murah, tun kt sini punye laa mahal, rasa kt kg tu mahal dh, kt bintulu nii lg cekik darah rupanyer.. tp bagus gak, sbb kalau x, sure tiap2 ari lemak tun dpt kawan2 baru.. hehehe..

Kerull berkata...

Salam ika...wah terliur tengok pizza upside down ni...nak 2 3 potong...

HALAMANKU berkata...

Ika... mmm sangat menggoda keimananku.. chheesseee hu hu hu nak join kenduri piza sedap tu... hu huhu tolong...sajer jek bagi menu + + lemak yg sedia menepu itew he he he

Gee® berkata...

Wah..terlior tgk piza tu...dh neleh air lioq nengok cheese yg neleh tu...

Mamamya berkata...

haishhh...mmg m'guda org pose sungguh lah menu ni ika....tgk cheese yg m'leleh2 tu aduh lah.....sabau ajer..;D

copy resepi yerk.....simpan dulu..^_________^

Cheq Sue berkata...

ika...kite baru draft resepi awak dah tayang yer... ish ish ish

TopsyTurvyMum berkata...

Ikaaaa...
Alahaii..nampak sedap betul!
!st time tgk upside down pizza ni..hahaha ulu betul akak ni:D

Nanti akak try tapi sebelum tu, mintak 5 potong untuk dinner.

quinnie berkata...

bestnya makan pizza..upside down lagik...ingatkan kek jek bleh upside down...hehhehehe

ika lain kali kalau nak mai umah akak...siap pakai tongkat biar kurang skit ketaq lutut tuh...hahhahahahahahahha

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ika..sedapnyaaaa..nampak gebussssss sgt pizza tuh!kiter tukar ngan meehoon blh?hihi

Ayu Safieza berkata...

Assalamualaikumwbh Ika....wah......sedapnye piza......mmm lama kak tak wat ni....

Owh...samalah kita hari ni nak meng ironkan baju yg menggunung tu....:)

Mieza berkata...

ikaaaaaaa..terliurnya tgk pizza ni! terliurrrrrr..nak kena masuk list ni resepi ni..

Rabiatun Adawyah berkata...

uishhhh..tak tahan dibuatnyer ni...baru ambik resipi Turkish Pide, ada lagi yg buat tergoda ni...uwaaaaa...bila nak buat nih..thn liur ajer...huhuhu..tak kira, nak Ika buatkan jugek..hehehe

AZLITA AZIZ berkata...

waaa... mmg meleleh air liur bila akak sampai sini..
jap... jap... lap dulu takut menitik pulak kat piza tu...
adoiii... sedapnya... bila akak nak buat ni...

Mas berkata...

wahhhhh ika.....
bestnya tengok pizza tu...
menggoda betoiii.....
marbeless....

Asmara berkata...

oh my dear! please take care of your ninja! hehe.. hidangkan pizza harap tersenyum lebo la dia hendaknya. hehe..

Kamalia berkata...

Ijahh..sedap sungguh hokey.lom rs lg tp dah tau sedap.. Om ... nom.. nom..

ijayuji berkata...

Salam sume!

To Kak Anis>>Sedap kak makan panas2 :D tak sume menjadi kak kalau masa dia tak menjadi ggrrrrr hihihi.... ok lah kat tekak kita tekak org tak tahu pulak hihihi..

To Kak Hazila>> meh sini kita tolong lapkan :D mkn panas2 tau! baru best! :D

To Tun>>Ok tun nanti akak antar petang2 dah nak buka eak, sini nak kata murah tu tak jugaklah tp kira murah kalau nak dibandingkan dgn cis jenama luar :D tp rasa sama jerrr bertali tali jugak :D Duk kat sabah sarawak ni mcm duk kat oberC jerr sume bhn payah nak jumpa halal dgn murah2 kan tun?

To Kak Kerull>> Ambik kak 2 potng pon boleh hihihi... kena mkn ngan sudu atau garfu baru leh menikmati semua sekali :D

To Erma>> wakakakaka.. mmg lemak dah tertepu dlm bdn nii lepas makan ni kita insaf jap hihihi..esok buat lagi :D

To Kak @Gee>>Part paling best tgk cis yg meleleh tu mmg sedap! mkn panas2 lah tapinyer kalau sejuk kurengg dah pizza2 gini :D

To Mamamya>>Ha ar kak tp kita kalau puasa2 nak carik nasik hihihi... nanti cuba tau! mkn panas2 sambil makan tiup2 :D

To Cheq sue>> ahkak!!! kita semalam nmpk tun publish tak pikir panjang terus salin n buat hihihi...

To Kak TTM>> wakakakaka... alaaaaa..pizza terbalik niii pun kita pestaim cuba! SEDAPPPPP!!!! ulu akak ulu bandar wakakaka... ambik 5 potong mean 5 cekup dgn sudu jerr tak leh lebey2 :D

To Kak Quinnie>> Nuunaaaa jahat!!! nuuna jahattt!!! iyer lah lenkali kita dtg suh LMH pegang wakakaka... Sedap makan panas2 tauuu! dah sejuk dah tak best nak menikmati cis2 yg sedap tuuu lagi berlemak :D

To Kak Azatie>> Kak Atie!! macehhhh!! suke bee hoon! meh kita tuka2 eak :D

To Kak Ayu Safieza>>Salam kak, jom jom sama2 mengiron baju yg tak abis2 ni dr tadi hihihi... buat tau kak sedap! :-)

To Kak Mieza>>ahkakkk!masuk list tauu! pastu makan panas2 dah buat bgtau kita jgn lupa hulur2 kat kita sekali :D

To Kak Rabiatun>> Kak tunnnn!!! meh sini kita tolong buatkan eak eak hihihi cayanggg dia! kek kasi kita baru kita buatkan :D

To Kak Azlita>> Kak ita!!! senang jer kak buatnyer nanti free2 leh buat makan panas2 tau! hihihi...

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To kak mas>> mmg mabelesss! Sedap bangettt mkn panas2 sambil tarik3 cis hihihi...

To kak as>> tenkiu kak! Hrp2 dia balik ari ni huhu..

To lia>>Mak yung mmg nmpk apa2 sume sedap2 belaka ahahaha... Suh mr K buatkn :D

Juwita Jamaludin berkata...

Ila lambat online la harini kerja umah bertimbun wakaka.. Wah ada pizza leh mkn terbalik atas bwh yek.. Tentu dah abis ramai yg minta kat atas tu..:(

Juwita Jamaludin berkata...

Tgk nama awak pun salah taip tu tgn gemok sgt taip kat iphone salah je.. Ika

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaa...waaah mata akak pun mcm upside down gak tengok pizza Ika nih...komain...terliur dibuatnya taauuu....

Juwita Jamaludin berkata...

Tula.. Wakakaka.. Dulu kamalia suka terkena nama salah eja.. Hihihi nasib ada iphone lah BW kalau tak takjadi kerja nak ngadap lappy je..

Ayu berkata...

Assalam ika,
wah baru perasan sekarng ika jawap comments2 kat sini ya..wakakak..
baru akak tahu rupanya ada upside down pizza juga ya..sedapnya ika...
macam biasa untuk pakwe & adik ipar dah ketepikan ke belum?..hahah

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduhhhh...
tengok cheese yg meleleh2 tu.. air liur akak pun meleleh gak... wawawawa.... hulur pinggan aci tak?

izahdaut berkata...

wiiiiii..banyaknya cheeseee..golek2 lemak akak menengokkannya.... hak hak...

ikaaa... sebelum tengahari tadi baru aje selesai tengok drama personal preference... naik giler dengan hero dia.. stress...hahahahah.ada lagi tak drma hero tu blakon?

Solehah berkata...

tengok pun dah tau sedap..

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayng...
moga d permudahkan segala urusan hubby ika tu yer...

ermm.. ikaaaa cayaaang... akak lapar nie tau... tadi dah makan nasi dah tapi terasa nak makan lg nie .. tgk pizza tu ha... terliur tgk tau... sedaaaapnya....

thekitchenaffaire berkata...

Wow.. they look soo yummy and mushy..

Ida,Japan berkata...

Ika Sayang!!! sorry baru dpt ke sini, dah 2 hari tak b'siaran....sibuk sikit, hari ni ingat nak b\siaran..entah la lagi..apa2 pun pizza ni mmg nmpk sedap..

Nuridah berkata...

Ika,pizaa mesti dh habis kena rebut ngan mak ayu nie...hehe...akak telan air liur je...huhu...

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Wahhh dah ramai nampaknya yang cuba pizza terbalik ni...Kite still beratur lagi, tak tau bila boleh sampai kat kaunter