Khamis, 9 Jun 2011

Custard Tea Cake

_DSC0579
CUSTARD TEA CAKE

Salam bersua kembali sume :D,

I know i know i know~~ kita ajerr yg ketinggalan buat kek yg sedap ni kan kan??? tak gitu?? hihihi... kek ni tgh panas masa kita duk main sembunyi2 pendammm jerr hasrat nak buat, at lastt! dpt jugak buat!

Makan kek ni teringat hari raya, kenapa? sbb rasa kek ni mcm beskut wakakaka... 1 of de reason sbb penggunaan tepung kastard, sedap eak? sedap!!! Tp sebenarnyer kita pun buat 2 kali kek ni ada kejadian sikit ahahaha... kita kalau buat apa2 tak sah kalau tak de kejadian2 gituuu.. tak gitu bukanlah nama IKA, IJAYUJI, IJAH, IZURU KURATA, IRIS bla bla oh lupaaaa NATTO>>ditujukan khas buat KAKAK IZAH :P

Resepi kita copy n paste kat umah KAK ZAI teratak impianku yg kek2nyer sume mengancam kalbuuuukuuuuu.. MAceh kak zai! mintak izin n halal resepinyer!! TERIMA KASIH jugak buat penyumbang resepi asal KEK KASTARD ni :-) mintak dihalalkan. MAna dtgnyer TEA eak? kompius jap :D

CUSTARD TEA CAKE
Source: KAK ZAI TERATAK IMPIAN

Bahan-bahan kek (akak buat dua adunan)>> kita buat satu adunan jerr :D

  • 125g/1/2 cawan butter
  • 1/3 cawan gula castor
  • 1 biji telor
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung kastard

bahan kastard

  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu
  • 15g butter
  • 2 sudu teh vanilla
Cara-Cara utk kastard:
larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat....masukkan butter dan vanilla...sejukkan...


_DSC0584_DSC0583
bukan disuruh makan bunga ya hihihi... skrg ni rajin keluar semata mata nak carik munga utk display :P lg pun kat sini murah2 loooo :D


Cara-Cara utk kek:

1) pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
2) guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
3) letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
4) keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...


note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...

_DSC0585

20 ulasan:

zarin berkata...

ika
akak lagi ketinggalan ketapi..masih tk buat buat lg kek ni.
asyik tengok kat dapur org je hikhik

lina berkata...

salam ika - cake ni kering sikit...apa pendapat ika

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

dia buat dah
adeh cake cake cake
tembum ai lagikkk...tapy nak makan gak hikhikhik

Mas berkata...

ika..ni kek peberet kak mas...
lama dah tak buat...
jadi teringat lak kesedapan kek ni...
kene buat lagi nanti...kikiki
mek siam ni....menggoda jerk tau....

Ayu berkata...

ika!!!..mak ayu belum lagi buat lah kek ni..so u r not the last..heheh..
ait mak ayu pun sma ler..kalau tak buat silap bukan mak ayu namanya..
sedap ya kek ni ika?..

ady berkata...

as-salam
npk sedap kek ni..blh cuba ni..

K.Nor berkata...

tq sooooooo much!!! jasa mu ku kenang! hehehe....

ehhh bunga murah? pos sini seploh dozen :)

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Wahhh cantik photography Ika!!! Terpegun :)

Nieza berkata...

cake ni memang sedap..akak pun dah buat tak jemu mkn ni...hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

ok la tu dah buat..kita ni masih dalam senarai list lagi....

Anna Qawina berkata...

keringkan bunga2 tu & poskan bg akak yer..akak tak suka sgt yg segar sbb tak rajin nak jaga..haha..

anymz berkata...

lajunya entri ko ni ika..tak terkojar den ni hah...hehe

Amie berkata...

cute.... simpa sikit utk kak amie, ada masa nanti transit kat siam amik he he

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualikum ika akak cayang..
nie ler yang x best nie.. akak tgk time akak nak gantung periuk... huhuu.. akak tergodaaaa n terus tergoda tau... pas balik dari kota kinabalu nanti akak pasti akan buat.. akak x perna lg buat nie.. nmpk sgt sedap .. cantik plak tu

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang. Ayam penyek dah abis... tq, kita datang kasi satu botol pes cili oil, free tak payah bayor....hehe. Amboi mcm2 munga dok posing...cantik! Kek kastad ni ALong dah buat, best gilosh.

Nur-nba berkata...

Ika ni rajin sungguh.. Cantiknya kek tu pose dengan munga2 hehe...

Wanieyra berkata...

Salam Ika Sayang....

Tak tahu nak puji mana satu ni, Gambar kek tu cantik ke atau kek tu yang cantik...kan puji dua-dua kan, terangkat terus cik ika kita ni nanti..hehehehe

Ummi berkata...

Ikaaaaaaa..bunga banyaknya...cantik2 tukar2 pesen...kat Siam tu bunga apa plg cantik Ika...hehe, ala2 tanya soklan kuiz pulak akak ni... Apapun, akak x buat2 lgk custard teacake ni..wahahhahaa, tumpang bersila sini laaa..

Juwita Jamaludin berkata...

Ika... Nak juga kek ni.. Lama tak mengekek.. Hihihi tp takut nak mkn byk nanti mok3

Tanpa Nama berkata...

salam...sukatan tu utk 1 biji kek @ 2, bekas kek tu berapa cm...saya nk cuba buat nampak sedap....