Khamis, 2 Jun 2011

Spiral Mantou

_DSC0437
SPIRAL MANTOU

Salam pagi khamis :-),

Spiral mantou ni nmpk kat umah JANE, kalau chinese blogger ni kit suke tgk resepi dumpling dia org sbb sukeeee sgt! Yg ni nmpk menarik buatnyer tak ssh cuma leceh sikit lerrr tp tak lah leceh sgt :D... Tak cun mcm jane punyer spiral mantou tp kira ok lah nii hihihi....

Alhamdulillah kids dah ok rasanyer hari ni last ambik tamiflu n after that no more tamiflu dear :D ibu pun gembira sbb tak delah nak tgk muka monyok jerr sepanjang hari, mintak2 dah tak de demam2 lagi ya insyaAllah sbb benda ni dia berulang...

Boleh rujuk resepi kat umah JANE CHEW, thank you n allow me to share ur superb n uniq recipe here :-) Utk teman2 blogger insyaAllah kita buat marathon blogwalking lepas settle sume kerja :-)

SPIRAL MANTOU

Bahan2

  • 180g Air
  • 3.5g Yis
  • 350g Tepung di ayak>>yg ni kita guna tepung serbaguna
  • 25g Gula Caster>> yg ni kita lebihkan sikit
  • 10g Minyak>> guna minyak jagung
  • 1 tbs Serbuk Koko

_DSC0439
Kita makan mcm tu ajerr healthy sikit :P mcmmakan pau tp tak de intiii gituu :D

Method

  • Satukan semua bahan kecuali serbuk koko kedalam mangkuk bersih. Uli sehingga terbentuk doh yg licin n tak melekat di tgn, kalau kurang air boleh tambah sbb kita tambahkan air.
  • Bahagikan doh kepada 2 bahagian, satu bahagian sebanyak 330g dan satu bahagian lagi seberat 220g.
  • Ketepikan doh yg berat dan ambilkan doh yg beratnyer 220g tadi dan campurkan dgn serbuk koko, uli doh tadi sehingga kaler serbuk koko td menjadi sebati(utk proses ni kita tambahkan air sikit masa menguli) Uli sehingga doh menjadi licin dan rata.. Rehat doh tadi selama 5 minit.
  • Ambil roll pin dan rollkan doh kosong menjadi segiempat tepat lebih kurang 30cmx20cm canai nips dan ketepikan.
  • Ambil pula doh coklat yg direhatkan tadi dan roll kan seperti doh kosong tadi tetapi lebih kecil sizenyer berbanding dgn doh kosong tadi.
  • Sapukan keseluruh permukaan atas doh putih tadi dgn air dan letakkan doh coklat di atas permukaan doh kosong yg telah disapukan air tadi, tekan2 sedikit supaya melekat diantara doh coklat dan doh kosong.
  • Selepas itu sapukan keseluruhan permukaan atas doh coklat yg telah dilekatkan td dgn air dan gulung seperti membuat swiss roll (lihat gmbr bwh) Pastikan kedua dua doh td melekat.
  • Potong kepada 8 bahagian, dan alaskan dgn baking paper yg telah di gunting terlebih dahulu(mcm buat pau tuu)
  • Biarkan doh mengembang selama 30-45minit di dalam pengukus.
  • Tambahkan air didalam pengukus, panaskan sehingga air mendidih dan kukus doh tadi selama 15 minit dgn menggunakan api sederhana. Angkat dan boleh dimakan begitu saja :D


_DSC0426_DSC0430
Bentuk doh yg telah di bentukkan n di potong.




_DSC0432
doh yg belum kembang :D

32 ulasan:

cikmanggis berkata...

salam ika..pepagi nampak ni terus jatuh hati..jap lagi kita buat ya hehe(segera) sb org tengah mabuk nak meroti sebelum cucu muncul ahakss

CT Delima berkata...

As'salam Ika


selamat pagi ika cayangggg..dok ronda2 pagi ni sekejap. jap lagi nak meronda dengan anak2 pulak, nak bawak anak2 dan my girl nak shopping brg2 RAYA dulu..hihihi

cun sehhh..sukalah cantik jer bentuk dan gulungan ni Ika. rajin betul ika ni. ni yang kak ct makin cayanggg... hihihi

Sheila Shafeareen berkata...

salam ika
peee pagi ni baik aje ayat heee
cantik gulungan tu..rasa pau yee npk simple je resepi...pasti gebusssss dlm nya, tu...masuk list dulu...

KakAsma berkata...

Ika,,,
cantik roll nih..sedap gaknyer ya..cam pau ker..hehehehe jakun ler.
boleh gak dicuba nih..cam senang ajer
Alhamdulilah dah sihat yer anak2..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

roll roll roll....cantik nya roll tu...i like .. i like.. macam nak ngap jer ...

Yat Maria berkata...

Ika dearrrrrrr.....

berpinau2 akak negok spiral tu...berpinau sebab kempunan tak dapat rasa!!!!!!! nak carik saper yg rajin ulikan dough tu arr...

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum cayang: menarik ni..boleh cuba nnt..terima kasih yer..

AZLITA AZIZ berkata...

akak tak pernah makan lagi selalu nampak org jual kat Jusco
nampak macam menarik... dan tertarik!

Ayu berkata...

Assalam Ika,
macam mana anak2 semua?..dah beransur baik?..harap semua tengah berehat lah tu ya..ika, cantik spiral mantou ni..macam yang dijual kat luar yg pernah akak nampak..
rajin betul ika ni..ika if u notice, akak dah tak ada shoutbox ya..dah tak nak letak lagilah..sebab senang nak manage.. kat post comments on each entry aje..lagipun the shoutbox, tak banyak yg kasi comments..hehe..

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika...
cantiknya... akak kan selalu jer beli.. x perna ler membuatnya.. rajin sungguh adik akak yg sorg nie yer.. cantik gitu lg tau kejadiannya.. suka sgt tgk

Kamalia berkata...

ika..nmpk sng je nak buat,tp bila tgn ni yg buat, blum tentu jd..jeles2.nakla barang seketul dua..bg lepas ngidam.

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Selalu makan ni...Tapi bukan buat sendiri, beli yang ready made kat pasaraya...Balik rumah tinggal kukus jeee...Tapi buat sendiri lagi puas hati kan....

Ida,Japan berkata...

Pelik tapi benar..jakunn jap..k'ida tak pernah dgr & tak pernah mkn...mcm pau la jugakk erk ika, cuma lapis2 tanpa inti...cun dah tu, ala cian la dia..masih tak dpt2 nk komen kat umah k'ida. berantu kut ika..ekekke..

Juwita Jamaludin berkata...

Ikaa.. Cunnya kejadiaannya.. Kagum dgn ika rajin buat mknan mcm ni.. Boleh la cuba nanti

Zuwairi Aiman berkata...

Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
;)

http://www.zuwairiaiman.com

TopsyTurvyMum berkata...

Ikaa..
Adakah rasa macam pau??
Nampak sedappp..

norlie berkata...

nampak cantik.. la..

izahdaut berkata...

mek.. sihat ye mkn ni.. ahakss.. mcm nk try gak aaa..

ni mcm pau ke mcm roti ek

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika..
dah lama akak mengidap nak cuba buat mantou ni.. tapi mcm takde keyakinan jer sbb tak pernah buat.. hihi... mintak ika punya seketul yer... nnt kita mkn nasi sama2.. pastu minum ptg ngan mantou yer.. hehehe..

Nur-nba berkata...

Salam.. Thanks Ika atas ucapan buat Kak Nur.. Terharu sangat.. (Kuih tu rasa dia macam kuih pau ke..??)

Shereen berkata...

Ika,
Very nice the spiral and neat too.Well done...I belum pernah buat lagi..hihihi.I beli aje but only nice when it's warm.Bila dah sejuk tu jadi macam hard.I'm sure you punya walaupun dah sejuk,still gebu kan?

Nuridah berkata...

Ika mucuukkk!!

Hehe...alah cayang,knur dtg bawak udg ni...12 ekor cukup tk?? Besar2 tau..moh kita mkn sama2..kali nie tk nk bentang tikor,nk duduk ateh kerusi boleh?? Hehe...

Cantik mantou tu,at first knur ingat ika beli tapi bila dh tengok betul2,ada step of making mantou tu, baru tau adik terajin nie yg buat...mmg hebat lah ika ni...bini sapa lah ni?? Rajin sekali...eh mk u punya dh hantor ke??

dZana berkata...

pantau spiral ika.. hihihi... gitu buatnya.. kemas jer spiral tu.. kalau akk buat jadi apa ntah.. jadi kunfu spiral tak...

mummyseri berkata...

Ika,best best sbb sblum ni mkn yg bli je.pasni bole buat lak dah ade sifu tunjuk ajar ni :)

Mas berkata...

tu la ika...
rasanya macam pau ke roti...
cantik betoi roll tu...
mengancam..

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaa...apa ke benda alah tu...akak nak nyebut pun x reti...hehee...tp kalau Ika bg akak seketul dua...mst pandai sebut..rajin sungguh adik sorang ni... ^__^

ady berkata...

as-salam
wahh mabeles... cantik dan kemas gulungannye tu..

Nieza berkata...

Ika, akak tak pernah mkn lagi ni.....jakun skit....hehe pau tu biasalah...tapi menarik tu lawax2 bak mai seketoi nk rasa..hehehe

cikmanggis berkata...

salam ika..Cm buat mantou tapi entah kenapa tak comel sungguh..kecewa btol..nnt nak cuba lagi.

Lovely Kitchen berkata...

ika ni mmg seni bab2 wat kuih yg memerlukan ketelitian...admire laa dear...;-)

ajwa berkata...

Lovely. Fall in love with yr recipies..with yr blog...ihiiikkks

Sally Rashid berkata...

saya dah cuba buat Spiral Mantou ikut resepi kat sini.. jadilah jugak wpun tak secantik empunya resepi ni..hehe
leh tengok hasilnya kat http://sally-rashid.blogspot.com