Isnin, 13 Jun 2011

Chocolate Chips Muffin 2

_DSC0717
CHOCOLATE CHIPS MUFFIN 2

Salam kembali di hari isnin! :-)

Alhamdulillah bertemu kembali setelah bermalas malasan semalam niii yerrr :D Kunjungan akn dibalas kemudian maklomlah kena marathon serba serbi :D..

Layan muffin yg dah buat beberapa hari lepas, rasanyer last nmpk kat umah MAMAFAMI, resepi asal oleh MR BREAKFAST, sedap lerr muffin ni! kita suke! budak2 pun suke! menyesal pulak buat stgh adunan sbb tak cukup! nxt time kena buat 1 adunan baru kenyang :D Resepi copy dr umah KAK IZAH atau tokey muffin :D mmg addicted betul kakak sorang ni dgn muffin kan kak izah??? hihihi...

Balas kunjung akan dibuat selepas selesai kerja2 rumah :-) Terima kasih yg dtg berkunjung! sila dtg lagi :D tuan umah nak undur diri dulu ya :-)

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
sources: Mr Breakfast
Copy:KAK IZAH

Chocolate Chip Muffins
(12 servings)

  • 2 cups all-purpose flour
  • 1/3 cup light-brown sugar
  • 1/3 cup sugar
  • 2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2/3 cup milk
  • 1/2 cup butter -- melted and cooled
  • 2 eggs - beaten
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1 package (12 oz) chocolate chips
  • 1/2 cup walnuts or pecans -- chopped>>yg ni kita tak masukkan sbb kids tak suke

_DSC0706

Method:
  • Preheat oven to 400 F. and grease up twelve muffin cups.
  • In a large bowl, stir together flour, sugars, baking powder, and salt. In another bowl, stir together milk, eggs, butter, and vanilla until blended. Make a well in center of dry ingredients; add milk mixture and stir just to combine. Stir in chocolate chips and nuts.
  • Spoon batter into muffin cups; bake 15-20 minutes, or until a knife inserted in center of one muffin comes out clean. Remove muffin tin to wire rack; cool 5 minutes and remove from tins to finish cooling.
  • Serve warm.

17 ulasan:

Mas berkata...

salam ika...
cantiknya mapin tu menggunung..
geramm kak mas tengok...
nak seketoiii...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

si adam mmg hantu muffin...kalo buat byk mana pow mesti lincin....bak cini 10 cup ngeh ngeh ngeh

ijayuji berkata...

To Mas, Salam kak, ada yg melimpah ada yg naik menggunung hihihi... seketoi jerr tak leh lebih2 :D

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆>> tgk i dah berusaha menjawab komen2 wakakaka... ntah sampai bilalah tu eak :P budak2 kat umah ni tgk jenis tp yg ni dia org suke pulak! buat stgh adunan tak cukup! :D

tun_telani berkata...

aduh.. pagi2 dh nengok mapin yg omey2.. ni yg maleh BW pagi2 nih. skrg dh terasa mcm nk masuk dapur.. haish, xsiap laa keje sekolah.. ape kata akak anta je main tu kat tun, blh tun wat keje sekolah sambil mkn mapin. hihi

Yat Maria berkata...

Selamat pagiiiiiiiiiii Ika,

bak mai mapin tu sket...nak cubit2 choc chips tu masuk mulut.... :)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

sedapnya muffin tu tambah pulak meriah dengan coklat chip. kalau k.ct yang makan akan ku kutis coklat chip tu kasi habis dulu... hahaha.

dah habis eh, gi rempit lagi kat dapur ..hehehe.

izahdaut berkata...

comel cute.. suke aa tengok hasil mapin ni.ari tu pun buat setengah adunan juge. bebudak ni suke aje sebab ade cekelat tu kan..

Wanieyra berkata...

Salam Ika!!!
Ira kalau tgk muffin ni suka betul, masa tgk kat dapur izah hari tu dah teringin nak buat, tapi kena tangguh dulu......anak2 dah jemu cuma umminya je berkobar2 nak buat..

Sheila Shafeareen berkata...

salam mapin lagi ye...sdp kan letak cklat chip lebih2
jum tukar gan pandan mupin...
ingat nak letak cklat cip gak ada lagi sebotol cari2 rupanya si sofea dag ngap kasi habis...baru je beli...

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ikaaaaa...geramnya tengok your muffins!!! :D

zarin berkata...

comey comey comey..and sungguh menggunung tinggi muffins itu ye ;-))

HALAMANKU berkata...

mmm suker gak..mudah SK pun suker mkn... gebus n kemas muffin Ika..

ijayuji berkata...

To Tun Telani>> haish! g siapkan keja sekolah dulu baru makan mapin hihihi... kalau dekat akak bg jerr tun akak ni buat2 tak makan sgt kasi org jerr lebihh :D

To Kak Yat MAria>> kak yattt!!!! selamat pagiiiii!!! meh sini kita supakan choc chip terus kat akak hihihi...

To Kak CT>> ahhhh! akak sama jerr dgn ank2 kita kuis2 cekelat dulu baru makan yg lain2 hihihi... tak pe demi akak kita bg xtra choc chips ya :D

To Kak Izah Daut>>kan kan kan tak cukup kan??? itu hari belum ambik gmbr lagi masing2 dah tunggu buat muke sedih nak makan wakakakaka... aaahhhhh mama nak ambik gmbr dulu mkn yg kerak2 dlm loyang dulu wakakaka...

To Kak Wanieyra>> Salam kak! amboiiii siap dah jemu tuuuu... ni mesti maknyer rajin buat kek sbb tu jemu bg kat kita jer kak kalau buat lagi budak2 kat sini belum jemu :D

To Kak Sheila>> waaaaaa... mapin pandan letak choc chips sedap kak! lenkali akak letak tau! nmpknyer akak kena beli 2 bungkus choc chips tu satu buat muffin satu bg sofea hihihi...

To Sis Love2cook>> Hi sis! jom bf dgn muffin! sis bg kita ciskek eak :D

To Kak Zarin>> ada yg menggunung ada yg melimpah mcm volcano kuarkan larya dia hihihi... tp sedap! :D

To Erma>> Erma sedap tau! cuba buat bhn2 dia pun senang ;-)

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika...Wahhhhh cantiknya mapin ni....Membumbung gituuuuu...
Alaaaaa...Buatlah 1½ adunan, nanti bolehlah pos kat kite di siniiiiiiii....

ijayuji berkata...

To Kak Sue>> ha ar kak bukan takat buat 1 stgh adunan kena buat 2 adunan kalau gini! hihihi..sedap! cuba buat mesti kids suke :D

Ida,Japan berkata...

alahai...k'ida sangkut tgh jalan la ikaaa..( weekend yg bzz .he..he )ni mesti dh licin,...tengok gambar pun jadi la..cun la muffin tu..notes>>>terror la dia amikk gambar ..he..he

ijayuji berkata...

To Kak Ida Japan>> Salam kak! kita pun sama jer kak bz golek2 jerr kalau weekend hihihi... sedap kak muffin tu budak2 suke :D gmbr tu biasa2 jer kak belum pro lagi ntah bila nak jadi pro kita pun tak tahu hihihi ilmu masih cetek :-)