Rabu, 1 Jun 2011

Puding coklat Sos Kastard

_DSC0405
PUDING COKLAT SOS KASTARD

Salam dino rebu :D

Dah stgh tahun kan eak, kejap jer rasa....... hmmmm>>>Rasa sunyi kalau tak berblogging, tp ambik masa sekejap jerrr :D Buat ni sblm g sepital semalam tuuu, biarkan dia kat luar jerrr letak air dlm dulang biar semut tak dtg balik dr sepital dia dah sedang elok, jdnyer yg dlm gmbr ni sblm masuk sebok sbb tu tak de kesan2 peluh kat luar2 cwn tuu hihihi..

Semua org memuding kan skrg ni? kita pun cdg hari ni nak memuding lagi :D seronok buat dessert2 mcm nii senang dan sedap :D Rumah KAK SHEILA ari isnin, giliran rumah kita pulak ya hari nii, Resepi asal dr KAK DAYANG JACK n kita copy n paste kat umah KAKAK SECUBIT GARAM :D, sedappppp betul mmg mkn puding2 yg berkuah gini tp tau tau jerlahhhh hihihi... Lepas ni nak jg budak 2 org tu pulak, masing2 buat muka layuu jer tuuu, kesan ubat ler tuuu.. InsyaAllah kalau berkesempatan dan lapang akn buat balas kunjungan, measkeh sume!

PUDING COKLAT SOS KASTARD

resipi : Dayang Jack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Puding Coklat :

  • 10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
  • 500 ml susu segar (k.nor lebihkan 100ml)
  • 250 ml susu cair
  • 100 ml air
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 sb susu pekat
  • 2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)>>yg ni kita tambah coklat emulco 2 in 1 :D
  • 1 sb tepung kastard + 2 sb air
  • 1 sb mentega
  • 1 sk esen vanilla

_DSC0409_DSC0423
blackberry tuuu sapa nk bayor sorang 5 hengget sebiji hihihi... 1st time mkn blackberry fresh ingatkan nak buat inti macaron tp kesedapn duk makan gitu jerr hihihi...


Cara-cara :
Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.

Bahan Sos :
  • 2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)>> mcm kak dayang jugak
  • 2 sb tepung kastard
  • 4 sb gula pasir
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara :
Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.

_DSC0416

22 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam sini pun dahbuat ye ..so akk punya dah habis begelas2 hee dtg singha sini nak rasa yg ada bbry tu kena bayo pun x apa lah hee
sdp kan letak kastad lebih sikit...

Deliah's Deli berkata...

smlm nmpak kat tingkap dapur, bl intai2 kat dapur ika x ada pulak,sy fikir dah masuk fridge kot :)))..nmpak sedap ya ika..mudah pun..suka puding2 ni..sedapppp :)

Mas berkata...

ika...kak mas coppp segelasss..
kak mas suka puding ni...
sedapppnya....
lama dah tak buat.....
nak ngendeng puding ika dulu lah....

CT Delima berkata...

As'salam Ika

emmm..sedap sangat2 kalau dapat makan ni. Ika dekut lahhhhh..takkan sebiji rm5 mahal tuuu. 2 biji kak ct bayar 50sen jer... hahahaha

Nur Ede berkata...

Assalamualaikum Ikaa...
Klu bab2 puding nie.. akak ngan anak2 kat umah nie mmg antu puding.. wadusss... menggoda sungguh si Ika nie... semalam pizza ari nie puding..
Boleh pengsan akak depan lappy nie.. camni nie lah ikaa... ermm akak nak yang dalam bekas yang besor skali tu.. skali ngan blackberry yang segugus tu.. nanti akak bayar by credit kad... aci kannn.. aci laaa.. nanti pengsan lagi nie...

Nur-nba berkata...

Rajinnya Ika ni.. Macam mana anak2 dah sembuh??

Juwita Jamaludin berkata...

Ikaa.. Menariknya puding tu.. Rumah akak kalau pudibg2 cepat je lakunya

K.Nor berkata...

ehh akak pun ada masukkan choc emulco dlm puding coklat tu.. utk upkan kaler dia kan.. lupa nak mention dlm resipi...

kalau 5 hinggit harga blackberry tu aci tak tukar dgn blackberry yg boleh guna wat call. akak nak yg blackberry yg tu la ya.. hahaha

Shereen berkata...

Ika,
Sempat lagi you...ish,ish,ish(sambil geleng kepala).

Yat Maria berkata...

Ika...

ishhhhhhhhhh tak leh tahan tgk ni pat opis arrr...nak wat jugak arr..blueberi 5 henggit sebijik?? mau nyer tercekik akka baca

izahdaut berkata...

memang best ni. dari semalam try click tak dapt2..musti ada tersalah teknikal kan kan kan.. hahaha..

zarin berkata...

vavavoom bestnya puding tuuuu...siap ada heart heart gitu ;-)

HALAMANKU berkata...

mmm cedapnyer.. Ika.. bilalah aura rajin nak datang ni... hu hu hu join sinilah..

TopsyTurvyMum berkata...

ikaaa..
sebiji balckberry ke, sekali ngan puding tu 5 ringgit tu??

Akak nak order 18 puding. Nanti blackberry akak letak sendiri haha

Aarthi berkata...

This looks yummy....you have a lovely blog...I am having a giveaway in my blog..Y dont you check and join that
http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/2011/05/chocolate-recipe-and-chocolate.html

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Nak pudinggg eh eh silap nak blackberry....

Ayu berkata...

ASsalam ika,
how are kids doing?..harap semua nya tenagh resting well..sorry akak tak sempat nak datang semalam, sibuk dengan pc dah kena booked ..harap ika pun take care of yourself ya..
sedap puding ni nampaknya akak dah lama masuk list starting from dayang post first time dulu tapi belum terbuat2 lagi..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

ada lagi tak ika? akak nak mintak semangkuk! hehehe.. dasar muka tak malu kan? buatnya malas tau nak mintak pre ajekk.. ehh.. tak payah boh blackberry pun takperlah.. sbb takmo bayar rm5.. hihihihiii...

Nieza berkata...

sedapnya!! akak suka gak mkn puding tapi bila nk rajin memuding ni tak taula kan...hehe

Ida,Japan berkata...

ika..thanks sudi tulis message kat umah akak..miss u too, entah la ngaper erk tak bole komen..ada masalah kut ngan blog akak..tak per la ika, terguda la ngan puding ni..

anymz berkata...

ikaaaaaaaaaa,ada lagi tak puding tuuu?..seronok memuding ya ika...
meh sini nak rasa 1 gelas.

ajwa berkata...

nyum nyum nyum... slurp