Selasa, 14 Jun 2011

Som Tam

_DSC0690
SOM TAM WITH GRILLED PRAWN

Salam Pagi selasa!

Hari ni ada org nak dtg utk ganti filter air, so akn sibuk sikit BUAT2 kemas dapo kita tu lah hihihi.... Lepas tu tgh hari nak kuar nak g carik munga2 pastu nak menggosok :D Esok pulak kena g sekolah tgk budak tahun 4 belajar, pastu dan seterusnyer mcm sibuk jerrr rasanyer :D

Somtam lagi dan lagi mmg dah biasa makan somtam maklomlah dah ada sikit2 bau2 siam kan kan wakakaka... bau siam jerr belum jd darah siam lagi :D Resepi dr sorang kwn thai eh? bukan! dia asal org laos tp dah duduk sini sejak lahir dan suami dia pun mcm kita jugak japanese n kerja dgn com yg sama cuma lain factory jerr :D

Ok lastly terima kasih setiap kunjungan kalau kita tak sempat balas kunjung akn buat balas kunjung petang2 insyaAllah.. Jumpa nanti!! Resepi kita letak sini lagi ya :-)

SOMTAM
Source: ARAH

Bahan2>>

  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer
  • 1 genggam atau kurang udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok>>yg ni ikut kemanisan nak pedas2 manis atau masin2 terpulang
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..
Bahan sampingan

3 ekor udang di bakar atau lebih.

_DSC0697_DSC0698
Mari belajar bahasa thai :D

Cara2>>

Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!

_DSC0689
antara bhn2nyer :-)

_DSC0686_DSC0685
PAste Sugar yg digunakan ada tanda HALAL gunakan tanpa was2 :D dan hirisan betik dgn lobak merah, santek tak??? :D tuannyer lg santek :P

34 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaaa x baik pow
pepagi dah tunjuk som tam...ai selalu beli jer x pernah buat sendiri but dah dok nihon kena homemade la....betik sini adeh kecik giler tapy mahai ngeh ngeh ngeh

Nuridah berkata...

Ikaaaa...kak nur dtg bawakkan puding nie...nanti buat minum ptg ya...eh somtam tinggalkan kak nur sikit...nk meratah nie...hehe...

Eh mak ayu mana?? Senyap sepi gitu...gaknya dier tengah suapkan marsya breakfast nie...hehe.

Yat Maria berkata...

Selamat pagi Ikaaaa....

berselera akak tgk som tam tu..tapi sampai skerang lom buta2 laigi...nak cari betik muda susah benorrr...santek gambor somtam lengkap ngan batu lesung...akak nyer batu lesong, penumbuk dia dah patah..ntah apa budak2 tu wat ketuk...haizzz...

Ida,Japan berkata...

aduh-duh2....sedapnyer som tan...mak mertua biasa buat ni, tapi pakai mempelam..yg betik k'ida lum pernah mkn lg...pun mesti sedappp niii
Ikaaa...tgk lesung batu ika tu...rindu plk ngan lesung batu k'ida kat M'sia...hu..hu

Wanieyra berkata...

salam IKa Sayang...

kenapa le pagi-pagi ni tunjuk makanan feberet ira ni..dah meleleh-leleh air liur, mujur le kita bukan bukan tgh mengidam..

Mas berkata...

ikaaa.....nak join makan somtam....
sedappnya tengok....
terliur dah ni tau...

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Ika San
sdp ni biasa beli aje kat kedai thai ada jual tu..sdp mmg terliur negok nya...ank akk suka ratah aje..betik muda hemmm sdp manis2 buah gutu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Suka somtam..tapi sejak usia meningkat ni..tak leh rasanya nak makan masam masam....perghhh

HALAMANKU berkata...

Salam... bz jgn tak bz.. kekadang time datg bz tu...tuhan jek tau.. aperpun Som Tam memang suker.. ha.. tang paste suge tu mana nak cari? tu yang manis die sedap kan? kalu wat sendiri biaser2 jek bila order kat rest. Siam.. memang sodap.. tang paste tu... eh pnjg lak komen he he he

Sofea berkata...

uiiii sedapnya ika...fav akak kini dan selama2nya...dh meleleh air liur ku..!:)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

alahai adiku ni, selalu tayang menu membangkit 'nafsu' tau...tak baik.. hihihi. nanti ajar kak ct masak yang sedap2 eh, boleh kasi orang kat rumah ni tembam2 semuanya.. hihihi

tak pernah masak pun som tam ni, kalau anak2 makan sure jakun punya.. hihihi

hazila berkata...

Belum pernah cuba somtam yg letak udang besoooo cam ni. Tapi somtam memang sedap kan....

tun_telani berkata...

haaa... alang2 nak iron tu kan, nnti tun anto baju penuh bakul tunggu utk di-iron dlm bilik tu.. mm td dh kene sound 'eh, x iron lagi??' kui kui...
ni xpenah makan lagi niii... sian pulak rasa mcm jakun je ;p

nuwairani ismail berkata...

bila tengok paste sugar tu baru teringat lupa nk beli kt pasar siti khadijah baru2 ni. ish..kat sabah ni konfem la xde mende2 ni semua..

kempunan nk makan somtam betik..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika..
ika mesti pro buat somtam kan? dah terliur akak tgk somtam ika tu... yumyum.. payah sikit nak dptkan betik muda... nnt nak riki2 rumah sapalah ada pokok betik ni.. hahaha..

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
ikaaaaa... meleleh air liur d buatnya tau ika... teringin nak merasa... tapi apakan daya akak lom sihat sepenuhnya... kalau x kan... hmmm... pasti cari juga betik tu... alahai!! sedaaaaapnya tu ika

Ayu berkata...

good morning ika,
mak ayu datang ni..hari ni pak we tak ke sekolah..in fact this whole week kat rumah..habis ler..kena duduk kat dapur ajeler..asik2 ma lapar lah....apa2 ada kat dapur ika yang tak habis tu pass kat sinilah ya..heheh....senang kerja mak ayu..somtam ni pak we tak makan..mak ayu makan..

knur, kita hari ni baru ada..dah kumpul energy ..dah..heheh

Kamalia berkata...

yeayyy..akhirnye ika ngaku jugak dia santek..clap..clap..:)
wei,asl tayang somtam?wlupun xpenah makan rsnye,tp,bila dah jd makyung ni sume bnda nmpk sedap..uhuk uhuk..

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaa....nak ratah somtam la kat sini...ada lg tak...? Kalau xda, buatkan semula tuk akak, boleehhh eeehhhh? muaaahhhh...

cik cek berkata...

Salam Ika...pekabo...sihat2 selalu hendaknya....lamanya kak cek tak singgah jenjalan kat sini...

Sedapnya kalau dpt makan Som Tam ni...kechur pulak kak cek tgk....:)

Juwita Jamaludin berkata...

Ika.. Manyak lawa itu som tam.. Sukanya tengok colour2 gitu.. Nak buat x dapat hentak kaki bak kata ayu.. Ihiks...

sabar bangpek berkata...

kak ijah...kite dtg ngaco kt sini plaks.....hahaha....seliur kite...bile laa nk dpt posto dr siam nih.....

izahdaut berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
memang cantik ah.. AKAK suke tengokkkk..bunga segar ek.. jeles tul ah.. bagi 4 suap somtam skiittt

Asmara berkata...

jeles.. sini payah nmpak betik. ada pon mahal. telan air liur je la dulu eh. :D

::Azura Rahman:: berkata...

ika.. kzura suka sgt masakan thai xpecially kerabu dia.. kt sini ada satu restoran tu buat kerabu mangga sedap giler.. som tam x jmpa lg..

nk tnye ika lah.. dlm kerabu tu kan.. dia ada boh macam cili cincang halus.. (camner nk terang kt sini erk.. huhu).. mende tu yg memedaskan kerabu kot.. agak2 ika tau dak ape tu?.. ekeke..

alimaz kembara terasing berkata...

sedap nampak tapi saya tak suka tak tau pasai pa.... org cakap sedap tapi rasa masam2 sikit ada yang pedas.....

Shereen berkata...

Ika,
Semalam I buat your grilled beef and then I letak the green papaya yang i beli entah berapa minggu dulu tu.Ngam la the taste and kena betul with the shredded papaya.My son and hubby makan sampai bertambah.Thanks for the recipe.

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Wah makin rajin ambik pics Ika ni! Mmg cun!!! :D

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Som Tam ni biasa ratah saje ke or ulam nasi yaaa...? Sorry yaaa, jakun siket...Or dia punya peranan macam kerabu tuuuu tapi versi je siam..Keh keh...fail betul ayat....

Nieza berkata...

sedapnya!...akak suka ni maunya bertambah nasi ni...hehe kerabu ikan kat bawa tu pun sedap gak...terliur dah nengoknya..:)

cikmanggis berkata...

oishiiiii yoooo ...minta banyak:)

Mieza berkata...

suka som tam sangat2...nnt nak gi betik muda la esok :)

Norasikin berkata...

Somtam ni klau seimbang rasa masam manisnya memang meleleh air liur

ijayuji berkata...

BUAT SEMUA YG TINGGALKAN KOMEN:

TERIMA KASIH, SUME KOMEN DAH DIBACA CUMA TAK SEMPAT NAK REPLY SATU PERSATU SBB SIBUK SGT DAN BYK URUSAN INSYAALLAH KITA BUAT BALAS KUNJUNGAN BILA FREE, TENKIUUUU SUME! :-)