Jumaat, 17 Jun 2011

Homemade Coconut Ice Cream

_DSC0936
HOMEMADE COCONUT ICE CREAM


Salam jumaat yg barakah buat semua! :-)

Sebelum nak mulakan n3 hari ni, nak bgtau, sangat TERKILAN dan KECEWA dgn sikap SESETENGAH blogger :( Pasal apa? Biar rahsia tak baik mengaibkan org, skrg org yg kita labelkan SESETENGAH duk kat atas kita tunggu dia turun kat bawah pulak, sedih jugak tapi apa pun kata org tepuk dada tanye selera.. Kita jadi blogger sebab apa? selain nak kongsi hasil masakan especially pd foods blogger lah kan boleh bg jawapan tak? Honestly, memula jadi blogger kita cuma suke2, sbb yer lah kan kita mana ada kawan sgt org akn kata sombong kalau tak kenal kita :P ok lah itu silap kita lah kan sbb pemalu uuweekks! :D Jadinyer bila dah berblogging n jd blogger ni byk perkara yg kita kena terima dan byk jugak RAGAM org yg kita jumpa, betul tak? tu kdg jadi tak ngam atau pendek kata tak sekepala.. Itu satu hal, lain hal pulak, Orang memberi kita menerima, boleh phm tak maksud tu? ni berkaitan kunjung balas atau berkunjung, bg jawapan pd diri sendirik tanyer diri sendirik jer eak :D Pendek kata, berblogging pun ada adab dan Moral.. Mcm kita ni apa2 ajerr lah,sbb tak kisah :D tp ttp akn hormati setiap kunjungan.. selalu teringat kata KAK HANA, jadi rindu pulak pd kak hana.. kalau ada apa2 masalah selalu kak hana kata LANTAKLAH! pepaham jer lah maksud lantak tu kan.. APA2 AJERLAH... bahasa sopan, sbb kita org jawa, bila berckp mmg mcm tu ahahaha.... Emo sikit pagi2 ni :D jom makan eskrim pulak :D

Balik pada tajuk dgn gmbr kat atas tu ya.. Kat sini mmg kalau pergi luar akn jumpa org sorong keta kecik(apa nama eak?) :P bawak si sekrim ni, kdg dia org makan dgn roti n topping dia mcm2 biasanyer kacang tanah disangan, pastu pulut, pastu nata de coco kalau tak silap, kita jrg beli yg kat luar2 ni biasanyer beli tempat yg bersih maksudnyer kat department store. Sangat pemes eskrem kelapa ni kat sini sbb sedap! Kita suke mkn dgn pulut atau senang kata mcm gmbr yg ada ni :D ikut suka atilah nak makan dgn topping kesukaan :-) ambik resepi ni kat thaifood.about nak translate malas, alaaaaa.. sume org pandai2 kita jer yg bodo :D jdnyer semua org phm dan lagi satu kepala kita ni dah pening dgn terjemahan itu hari pheewwww....

Btw, ank kita sihat alhamdulillah, silap diagnosis, mungkin dlm mulut dia tu trauma jerr mcm tergigit ke atau masa berus gigi terjolok, itu sbbnyer tp tak sure cuma kena pantau dia punyer makan, kalau dia tak leh nak makan atau telan itu harus bwk g sepital lagi.. Terima kasih yg mendoakan dan kunjungan akn dibalas :-)

HOMEMADE COCONUT ICE CREAM
Source: thaifood.about

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 1 cup white sugar
  • 2 cups heavy whipping cream
  • 2 cups canned coconut milk (not 'lite')
  • 1 tsp. vanilla flavoring
  • optional: 2 tsp. coconut flavoring>>yg ni tak de
  • optional: 3 Tbsp. flaked coconut (baking type), sweetened or unsweetened)
Topping:

Peanut, sticky rice, corn>>any topping is ok..



_DSC0939


Preparation:

  1. Prepare a container with a lid in which to freeze the ice cream. Large yogurt containers work well (you'll need quite a few), or you can re-use a plastic ice cream tub.
  2. Place the eggs and sugar in a food processor, mixer, or blender. Process about 1.5 to 2 minutes.
  3. Pour this mixture into the top of a double-boiler and place over medium-high heat.
  4. Cook for 8-10 minutes, stirring continuously with a whisk, until the mixture thickens and becomes creamy (it should look like custard). Place in the refrigerator to cool.
  5. Pour heavy cream into your food processor, blender, or mixer. Blitz until cream becomes very thick and stiff peaks form (approximately 1 minute). Scoop into a large mixing bowl.
  6. Fold coconut milk plus flaked coconut (if using) into the whipped cream, stirring to combine.
  7. Now add the cooked egg/sugar mixture from the refrigerator. Also add the flavoring (vanilla/ccconut), gently stirring everything together by hand. You should end up with a thick, ivory-white batter-like mixture. Pour into prepared container(s). Set in the freezer and allow to freeze at least 8 hours, or overnight.
  8. To serve, dip an ice cream scoop in warm water and scoop the ice cream into bowls. For extra coconutty flavor, top with a little sweetened flaked coconut. ENJOY!


_DSC0933
Setelah semalaman~~

_DSC0906_DSC0905
Yg bwh adunan telur dgn gula, masak double boiler sampai pekat mcm custard, yg atas tu adunan yg dah dicampur.

44 ulasan:

Amie berkata...

assalam,
pandainya buat eskremmm... sungguh kreatif & inovatif!

Nuridah berkata...

Ika cayang,

sedapnya nmpak ice-cream tu...kak nur dulu2 kan suker beli ice-cream kelapa...sedap suka....cantik presentation Ika tu...akak suker giler..

sabar Ika, biar si luncai terjun ngan labu2nya...haha akak nk keluar kejap nie,nak ambil anak.Eh anak Ika dh okay ke??

TopsyTurvyMum berkata...

Uishh panass!
Akak ni selalu terlepas ketapi..
Per cer??

Anak2 sihat dahh?

Akak tak pernah langsung buat ais krim sendiri, tahu makan jerr..

Chik Mimi berkata...

ijah sangat sedap nampak eskrim tu.

IJAHHHHHH akak setuju blogger sekarang mmg mcm2 peelnya yg dulu2 baikkan ijah hheheh miss u

psst akak dah buat ladna tapi malas nak ambik gambaq sangat sedap depa kata mcm yg beli kat gerai tomyam hahha thanks dear,

Anggerik Berduri berkata...

fulamak kak, dah boleh berniaga kat chatuchak weekend market lah ni..sob sob sob teringat kesedapan dan kelemakan ice cream ni mase jalan kat chatuchak..siap ade air kelapa free lagi..hiks ..tp kat sini xde..:(

Wanieyra berkata...

Salam Ika....

Nape pulak ni marah2? tak pe tak pe, mujur ada ice cream tu untuk sejukkan hati......miss u

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

musim eskrim dah datang....natsu kat sini x hangat lagik la uols...nie apa kes??? bunyi mcm marah jer...sabaq na makan eskrim nanty sejuk la haty tue...eeeee

AZLITA AZIZ berkata...

salam ika..

kecur liur bila masuk sini tau! hari pulak2 panas2 kat JB tengok ice cream ni lagi lah bertambah2 dahaga...

akak pernah buat ice cream tapi tak jadi lah.. tak mcm ice cream yg jual tu.. hihi

nanti nak cuba resepi ika ni.. terima kasih ye sudi share..

Ida,Japan berkata...

ika dear...nape ni, ada orang kacau ika ke?..sabar2 k...tak tau nk ckp apa sbb tak tau perkara sebenar...
betul tu makan eskrim yg sejuk tu banyak2...tapi jgn lupa simpan kat K'Ida sikit tau..sbb nmpk sedap ler..rajin sungguh adik sorang ni

nOOrsha berkata...

waa..sedapnyer..ika kite aritu memang ingin sangat nak makan aiskrim kelapa.. ingat dulu mase kecik2 selalu beli aiskrim kelapa ni kat satu kedai kat bandar...tp skarang org tu x niage dah..dah skodeng resepi dr kak fida,myr tp macam bertangguh2 nak wat..ehehehe..besnyerr!~

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak Amie>> kita tak pandai kak tp tgk resepi senang jerrr boleh lah buat :D ice cream maker pun tak de tp sedap ajerr :D

To Kak Nur>>Salam kak nur, kalau akak dekat kita bg akak rasa dul ;-) sedap kak dulu2 mcm jakun tp dah biasa beli sedapppppppppppppp tuuuuu kalau letak isi kelapa mmg best! Kak Nur malas nak ambik port hal yg kat atas tu :-)

To Kak TTM>> ahhhh akak ni selalu tettinggal ketaapi lenkali naik kangaroo laju sikit sampai wakakaka.. tak de apa2 kak, sajer bgtau :D

To Kak Mimi>> betul tak kak? kan kan kita ni kalau org buat kita mcm tuu kita pun tak tahu dah nk kata apa, tempat2 org dok sibuk2 yer laaaa blog kita ni mcm sampah gituuuu resepi bodo2 jerr hihihi....

Kerull berkata...

Salam Ika...
Lumrah manusia..PHD tu sentiasa ada...yang heran , blog tk bapa menggugat dorang pun jadi mangsa..asalkan hati mereka puas kot..komen yang kdg2 menjatuhkan maruah tuan punya blog pun ada..jadi betul kata Sis Hana tu...LANTAK koranglah..so rasa nak baca blog kita baca..rasa taknak toksah jengah...
NAK AISKERIM SEMANGKUK..BAGI SEJUK HATI BOLEH..

ijayuji berkata...

Salam,

To Anggerik Berduri, kan kan akak suke sekrim kelapa ni sedap!!! kalau kat chatujak mmg byk jual pastu siap kasi air kelapa free akak pun suke air kelapa thai sedap! :D

To Kak Wanieyra>> kita tak marah kak kita tak pernah nak marah org kita meluahkan jerrr tuu hihihi.... jom makan sekrim :D

To Ladyayu>>Tu laaaaa ai marah kat u sbb tak dtg kat sini nanges2 wakakaka.. tak de lah ayu kita tak marah :-) kita cuma bg pendapat jerrr skrg ni ada blogger2 yg dulunyer dr bwh bila dah naik atas dia lupa, biasanyer gituu lahhh.. tak baik kan kan kan :D

To Kak Azlita Azia>> sini kak kalau panas ngalahkan mesia tauuu, lagi panassssss.. simple jer buatnyer kak tp kita suke sbb kat sini byk org jual sekrim kelapa ni lah kak :-) topping mcm2 tp paling pemes toping kacang disangan :D

To Kak Ida Japan>>ahkakkkk!! tak de apa2 kita cuma terkilan jerr tak marah punnn :-) biasa2 jerr tak ambik port sgt hihihi... Jom kak mkn sekrim sbb kita tahu kat japan dah mula panasss hihihi...

To Noorsha>> Sha, mmg sedap!!! kita suke! memula mcm jakun tp bila ada kacang tu yg tak tahan hihihi pastu skrg ni dah pandai mkn dgn pulut mmg best! aduhhhhhhh rasa nak melantak jer lagi niii td dah makan byk tuuu letak jagung byk2 hihihi...

ijayuji berkata...

Salam

To Kak Kerull>> betul kak, kita teringat ingat kata kak hana kalau ada apa2 masalah mesti dia kata lantaklah!!! org jawa ni bila bertemu jawa dia kasar sikit bahasanyer hihihi.. tp kita lembut tauuu :D biarlah org yg kat atas tu menongkat langit puas2 bila tiba masa dia kat bwh jgn masa tu nanti baru terhegeh hegeh carik kwn :D

Acik berkata...

Salam. Baru nak lalu kat sini, seram pulak! heheee ..
Pepun, dapat resipi aiskrim, boleh ler try. tenkiu!

ijayuji berkata...

Salam,

To Acik>> Salam kembali, meakseh dtg singgah, jgn takut2 tuan umah ni angin sekejap jerr hihihi... tak marah2 cuma bgtahu jerr nak tahu pendapat org :-)

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Alahai...jangan lah majuk2 meh sini sandar kat bahu kak ct sambil gosok2 pala ika...hihihi. Bior ler apa orang nak buat, yang penting kita sentiasa jujur dengan diri kita dan juga pada teman2 yang lain.

ehh..kak ct tak pernah buat ais kerim. sesekali nak gak mencuba. maklum ler orang kat rumah tuuuu semuanya memang hantu ais kerim. tambah2 orang yang cakap ni haaa.. hehehehe. minak lah sikit ais kerim, lokek eh.

minggu depan lah kak ct masak daging, arini kedai semua dah tutup ari jumaat kan .. hahaha

K.Nor berkata...

ika, eskrim makan dgn pulut ek.. 1st time tengok ni.. banyak gak letak telur, tak bau ayam ka.. hehehee

hazila berkata...

Panas!!!!!!
Meh akak sembur air cam Perayaan Songkran ke apa tu.... Tapi sebelum tu bagi ais krim semangkuk.

Nur Ede berkata...

Assalamualaikum ikaa...
Sabar jew lah yer ika.. Allah lebih mengetahui nawaitu kita... klu kita bebenar berkongsi ilmu kerana Allah.. x perlu ada kata mengata kearah mengaibkan orang lain... Allah maha mengetahui segala gala nyer maupun yang tersurat dan tersirat... senyum yer ika.. cayanggg ikaa... akak ambil resepi coconut ice cream nie yerk.. kena tengok kamus dulu ler.. baru boleh buat...hehehe thankss ikaa...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Rindu & salam Jumaat Ika cayang!!!
kenapa nih... daa jgn ambil berat sgt hal remeh temeh tuh..janji niat kite ikhlas & mendapat ilmu & teman drp berblogging nih....
Sedap & pandai buat ais cream.. mama blm pernah lagi try buat..

anymz berkata...

ehem..ehem...ko citer pasal sape tu jah..(sambil2 pegang mangkuk eskrim)..cepuk je pale org yg tak puas ati tu jah..lantak le apa nak jadi kan?..(sambil2 menyuap eskrim).....kihkih

balik ah.eskrim pun da abis..esok buat lagi eh..dah dua hari dtg asek mkn muffin pisang tu jek..

quinnie berkata...

ika..kalau ika kata blog ika resepi bodo2 je...rasanya blog akak lagi bodo2 je resepi dia...hehheheh....alahai sian adikku...akak berblog pun sebab nak borak2 ngan kawan2 lama....mungkin sebab dah biasa berborak kat forum myr....rindu sebenarnye kat kengkawan....kita pun tak byk kawan gak...huhuhu..

sedapnye aiskrim...selulu kita kalau nak makan main beli je...hehehhe...hope anak cepat sihat...:)

izahdaut berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaaaaaa/..
sorry lambat drop komen, tadi dan jenguk kejap je.pastu busy ngan menda tah..eh apsal ni ika? why? wat hapen? akak ke? kalau akak terlebih bahasa tu, akak gurau je tau.. no no no.. gurauuu.. hehe..ala mucuk macin...sreet sikit peluh peluh wangi akak kat legan baju ikaa.. jangan aa mcm tu.. biaq pi la.. manusia ni mcm mcm perangai..mcm2 bahasa..mcm mcm selera. dalam family kite pun mcm2 perangai..kan ika kan.. sabar ye ADIK ikaaa..

erkk..tumpang tanya..aiskrim ni banyak lemak tak? auuwww.. hahaa

Juwita Jamaludin berkata...

salam ika.. cantinya ice cream dia nak makan pun sayang.... siap banyk lagikacangnya tu..

sabar je ika.. kita ni nak berblog untuk hilang tension bukan tambah tension.. hihihi.. betul kata awak tu lantak la orang..

Ummi berkata...

Ikaaa..tu dia..satu kelainan, makan eskrem dgn pulut...mesti best nih! Ni style org sebelah Siam ke org style org kita duk sana...ekekkeee..gurau jek Ika cayang eh..!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

Salam Ika...

Ohh.. gitu eikk org Thai mkn eskrem... baru ku tahu.. hehe.. nampak sedap betul tu.. mcm dah boleh imagine kesedapannya bila lwn ngan pulut tu...

sedang molek bila hati tengah panas.. kita cool down dgn eskrem eikk.. hehe.. sabar ye dik..

kayrul-shah berkata...

terliur tengok aiskrim tue...tak pernah la pulak makan asikrim ngan pulut....kat rumah kayrul tak boleh aiskrim mcm tue, peti ais jenis murah, susah sangat la nak beku...keciwa siot...nak kena tukat peti ais baru kot baru boleh buat..hehhehe

ijayuji berkata...

Salam,

To Kak CT comel>> Kita dah ok ni kak :D kejap jer tuu masa naip teremosi sikit :D jom makan sekrim sian akak baju akak dah kena hingus kita td nii hihihi..

To Kak Nor>> ha ar kak dah jdik sekrim tak bau telo :D kat sini topping dia org mcm2 sbb kelapa mmg sesuwai mkn dgn macam2 topping :D

To Kak Hazila>> sembur kak jgn tak sembur dah lah kat luar sana mmg panas :D

To Kak Ede>> tak pe kak kita dah ok kejap jer tu kita ni beremosi sikit hihihi... meh sini kita suapkan akak sekrim :D

ijayuji berkata...

Salam,

To Mama Hawa>> Mamaaaaaa!!! ai misss u too!!! tak pe ma dah lupakan dah kita kejap jerrr ni rasa sedih pastu ok dahh hihihi... kita pun tak pandai buat sekrim lah ma tp nak makan cuba buat kalau ada ice cream maker lagi senang kerja :D

To Kak Hanim>> sambil2 ketuk2 tangan kak anim, asyik nyambilll jerrr wakakakaka....

To Kak Quinnie>> ha ar kak rindu kwn2 kat MyR yg dulu2 tuuu kalau tak kerana MyR tak kenal kita dgn sume2 org kat sini kan kan :D jom makan sekrim nak topping apa? semua sekali 10 hengget hihihi...

To KAKAK IZAH DAUT>> sekeh kang! wakakaka... mcm tak tahu pulakkkk dah namanyer santan, apa yg ada kat santan tu??????? tambah pulak makan pulut..huh! buat2 tak tahu pulak hihihi.. bukan akak lah! :P

To Kak Ita>> Akak suke kacang yer? kita pun suke kacag byk2 :D mkn dgn pulut pun sedap :D tak pe lah kak, kita sedar cewaahhh :D sudah dilupakan ;-)

To Kak Ummi>> Haish! akak niii org siam kan mmg pelik2 hihihi... akak cubalah mkn sekrim dgn pulut tp bukan sekrim cekelat lah kan sbb sekrim cekelat lwn bronis atau kek cekelat baru ngam :D

To Kak Madiha>> Ha ar kak, memula tgk mcm pelik dia orgnyer topping byk tuuuuuuu tak tahu nak pilih yg mana satu tp kita suke kacang jagung dgn pulut makan dgn roti pun boleh :D dah nak kejung dah ni makan sekrim jerr :D

To Kayrul Syah>> kat sini mmg mcm2 topping dia org, seronok tgk byk topping tp paling fev kacang tanah lerr hihihi...sume2 kolestrol :D tunggu beli sebok baru eak :D

Shereen berkata...

Aik..apasal I terlepas this posting?
Ika, I tak tau pun coconut ice cream ni famous kat Thailand!!!Agaknya I duduk dalam gua masa I live kat Bangkok dulu...hahaha.I pun nak buat la as my son dah sound kat I dah berapa kali as lama sangat I tak buat ice cream for him.Tapi now kat sini winter!!!I nak turun dapur masak pun malas apa lagi nak buat ice cream!!!

ijayuji berkata...

To Sheeren>> ahahahaha... alaaaa...u g mnegeram dululah winter2 niii jgn turun dapo sgt :D pssst> u know wat, kat sini kalau u jalan kat mana2 akn jumpa org yg jual eskrim nii, dia punyer topping i like! kita boleh choose nak yg mana, n hharga mmg MURAH! sedap tau! u cubalah.. nxt time dtg sini u must try yg betul2 tau! hihihi...

Nieza berkata...

akak setuju dgn kak Hana juga kalau org utara lak ckp lantaklah depa nk kata apa..haha sabar yer..ika lagi byk pengalaman kalau nk compare dgn akak yg sethn jagung ni dlm dunia blog ni kan ...apapun layan ice cream lagi best:)

Diana @ Melley Mey berkata...

yang nie lagi ler kan... ice cream tuuu... akak x reti lg nak buat ice cream... nmpk sedap sungguh ice cream tu ika... kalau free nnt nak gak buat sendiri.. ermmm.. yg hari tu pun belum buat2 lg tu.. alahai!!

Tanpa Nama berkata...

First of all I would liκe tо ѕаy terrіfic blοg!

I hаd a quicκ question which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind prior to writing. I'vе hаd a tough
time clearing mу thоughts in gettіng mу thoughts out there.
Ι tгuly do tаkе pleaѕure in
writing howеver it just sеems lіκе the fiгѕt 10 tο 15 minuteѕ are usuallу wаstеd just
trуing to figure out hoω to begіn.
Any suggestionѕ or tіps? Thanks!

My web ѕitе how to save money at disney world

Tanpa Nama berkata...

I've learn a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to create this type of fantastic informative site.

Take a look at my web blog ... can you get rid of herpes

Tanpa Nama berkata...

I'm not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll chесk bacκ lаter on and see if the рroblem still
еxistѕ.

Look intо mу ωeb ѕite how to build a boat

Tanpa Nama berkata...

The otheг day, while I ωas at work, my sister
stole my iPad and tested to see if it can surviνe a twеnty five foot drop, just
so shе cаn be a youtubе sensatiοn.
Mу іPad is now dеstroyed anԁ she has 83 views.
I know this is cοmpletely off toрic but
I hаd to share іt ωith someone!

Feеl free tο visit my websіte ... natural breast enhancement

Tanpa Nama berkata...

Appreсiаting thе time and energу yоu put into your websitе and
in dеpth infoгmation you offer. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the
ѕаme οut of date rehashed information.
Excellеnt read! I've saved your site and I'm inсluԁing your RЅЅ
feeds to my Gοogle account.

Lοok into my homеρаge: how to play the guitar for beginners

Tanpa Nama berkata...

Wгite more, thаts all I have tο saу.
Liteгally, it seems аs though you геlіed on the viԁeo to make your point.
You оbviouѕly knoω what youre talking аbout,
why waѕte your intеlligenсе οn juѕt poѕting ѵideos to yоuг
blog when you could be giѵing us something informаtive tо reаd?


Also visіt my wеb-sitе; double glazing solihull

Tanpa Nama berkata...

Apρrеciating the persistence you ρut intο
your ѕite аnd detаiled information уou pгesent.
It's good to come across a blog every once in a while that isn't
the sаme old rehashеd matеrial. Fantаѕtic геad!
I've saved your site and I'm aԁding уour RЅS feeԁs to my Google
aсcοunt.

Loοk into my ωeblοg;
Hypothyroidism Treatment

Tanpa Nama berkata...

Нmm is anyone else encounteгing problems
with the pictures on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog.
Anу feedback wоuld be greatly appreciatеd.



Feel free tо surf to my web blog:
massage techniques

Tanpa Nama berkata...

Hmm is anyоne else expeгiencing problems wіth the images on this
blog loading? Ι'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog.
Any гesponses ωоuld be greatly appreciated.


Also vіsit my ωeb page: how to get bigger boobs naturally

Tanpa Nama berkata...

dog insurance Some breeds of dog are not covered by insurers and it is important to check beforehand if you think your dog may be one of these. You just have to know what kind of coverage you would like to be in your plan so you can choose an appropriate insurance for your pet.