Khamis, 30 Jun 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

_DSC0072
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Salam di pagi khamis sume :-),

Hmmmm.... dah 2 hari ninja tak balik, dan hari ni director2 dr 2 belah pihak turun siam thats mean mmg big problem lah tuuuu... malam td berhantar mesej dgn ninja terasaaaa semakin rindu pulak uuuwaaaaaa......nmpknyer aktiviti hari sabtu tak de lah nmpknyer tuk minggu nii :-( gd luck dear!! Semoga urusanmu dipermudahkan olehNYA utk hari ni dan seterusnyer insyaAllah! aminnnn......mintak2 hari ni dapat balik umah ya laling, winduuu nak buatkan coffe hihihi... Tak jadik burung antu sbb dia didalam kwsn thai bukan diluar negara :D tp mlm tadi tido lewat kul 3 stgh tido pastu bangun lewat sib baik ada 1 jam tuk siapkan bekal huh!

Ok citer pasal kek ni pulak masa ambik gmbr kek ni serba tak kena setting silap sume silap! nak gayakan kek ni yg itam payah jugak ya hihihi.... TAPIIIIIIII nak kata satu kat kek ni, SEDAPPP! LEMBAPPP! mmg kita suke! setelah lama tak buat kek cekelat semalam ni buat godeh2 tak sampai 10 min kecuali membakar lah kan :D Sedap sgtlah! sukeeee!!!! Untuk kek ni kita kurangkan gula sikit n kita makan dgn Cream cheese Frosting, waduhhhhh... tgn sebelah pegang piping bag sambil makan sambil picit cream tuu :D kelautttttttt dalm lagi nmpknyerr :D Utk kids dia org makan gitu jerrr.. Resepi asal dr KAK DAYANG JACK yg pandai buat kek :D sgt sedaplah! tak tahu nak kata apa lagi hihihi.. utk resepi ni tak dpt byk ya, kalau family ramai leh doublekan kuantiti :-) Resepi skodeng umah KAKAK SECUBIT GARAM, macehhhh kakak2 sume! Mintak izin n halal resepinyer kembali ;-)

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)>>Guna cap tulip :D
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang>>yg ni kita kurangkan sikit
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco>>Kita guna coffe emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung>>guna minyak mazola
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon>>guna lemon

_DSC0079_DSC0060
Walaupun rupamu tidak secantikkk pandaaaa kaler mu yg itam lagi menawan tak kena dgn rasamuuuuu yg sgt sedap!Kita abaikan kejadian kek tu ya nxt time guna cup lagi senang kerja tak yah nak potong2 :D

Cara-cara :

  • Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  • Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  • Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  • Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
  • Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

** K.Nor tak buat topping sbb kek ni dah cukup enak dimakan tanpa topping.>>yg ni kita letak topping cream cheese :D

Cream Cheese Frosting
Resepi:KAKAK SECUBIT GARAM :D

Bahan2:

  • 125g Cream cheese
  • 60g Butter
  • 60g Gula Aising
  • 1sk Jus lemon

Cara2:

  • Satukan semua bahan dan pukul hingga gebu



_DSC0083

30 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

datang sini sambey tutup mata voley gitew???? uols x baek taw...cake lagik adeh...dah la paha ai mcm ayam kfc nie....hentak kaki uwaaaa....but nampak sgt sodap gitew ;D

Kerull berkata...

Morning ika...salam satu siam...eh ehe salah..slam satu malaysia..wah ada kek coklat gaklah...samalah kita ika..tapi akak bukan buat untuk makan..buat untuk student punya farewell party...

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
mmng sedap kek ni..akak pun dah pernah buat..kek Ika buat akak tergodalah, smlm buat kek gak utk birthday boy, nantilah akak n3..tapi tak pandai nak mendeco2..hentam sajalah..yg penting sedap dan di gemari anak2..

Sheila Shafeareen berkata...

salam...mmg tegoda di buatnya...cantik pekat warna hitam tu...bilalah nak menjadi buat kek cam ni...adalh ke hulur le kesini 4 potong..............

Nuridah berkata...

Ikaa..gd morning!!

mcm windu pulak kalau sehari tk masuk sini...hehe..utk kak nur ada tk?? Kek kalau moist sedap dimakan jgn yg kering boleh tercekik makan...

Kak nur dtg bawak goreng pisang crispy...jom kita bentang tikar...jap lagi boleh sarapan sama2.

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Ada kek hitam sitampuk manggis, makin hitam lagi tambah manis kan ika cayanggg...hihihi. betula lah ika, kak ct sekarang aklau nk buat kek masuk jer dlam bekas kecik2 tak yah susah2 nak potong segala..hihi keja malasss lah tu kannn.

Yang RED LOVE tu untuk chenta hati ika En Ninja lah eh..hihi. mesti rindu 2 hari tak jumpa kan. ingat selalu dalam doa ika setiap masa okey :D

Gee® berkata...

salam ika, waaaa sedapnya kek dia... semlm baru berhajat nk buat kek tp mata ni tak sporting pulak awai dh lelap... akak tumpang kek ika boleh...?

Kamalia berkata...

patutla xelh tdo ye mlm td.ninja xbalik..sian,harap sume dipermudahkan olehNya.
psstt..kek tu mmg sedap sgtkn..mkn sambil pejam2 mata, bila bukak mata, terpandang betis yg dah bertukar saiz jd sebesar paha..muahaha

Mas berkata...

ika....kak mas dah lama tak buat kek coklat...
sedappnya tengok kek tu..
nak sepotong boleh....

izahdaut berkata...

hitam nyer kek ADIK IKA nehh... letak serbuk kuali sikit ye.. muekekeke..

semalam mimpi LMH.. camno ni? eh jap kek ni mmg moist. AKAK pun dah buat ni.. tapi mana aci makan ngan chesse cis kau nih.. huh

HALAMANKU berkata...

Salam..morning.. Ika..'Izah tu kopi pak belalngnyer resepi' he he he.. TEERRBBAAEEKKK.. jgnkan kek yng gebustu.. apple yang berposingtu pun kiut jek ha ha ha meh Ika erma rasa dulu baru tau sedap ker tidak he he he

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum cayang...bestnyer..sedap, kan..kek ni..kiter pun pernah cuber tau..hehehe..mesti lagi best kena dgn cream cheese tu yer...

indahhouse berkata...

Salam ika,
morning! apa khabar di sana? rindua-rinduan ya... hehe. Moga2 suami awak sampai hari jugak. ;)
yang hitam legam tu kita tak buat lagi, tapi bila letak frosting cheese tu cantik wo... rasa nak bawa lari jer, hahaha.

indahhouse berkata...

ika,
saya dok baca entry bawah td. ada benda besar rupanya. jangan risau2 ya sayang. Moga Allah mudahkan segala.

TopsyTurvyMum berkata...

Akak pun lamaa jugak tak buat kek cekelat.
Ika ni buat apa pun semua nampak sedap..
Tapi telan angin jer la dapat tengok jerr
Take care Ika.
..

che'iza berkata...

hah... Samelah problem kite ika... Ambik gambar serba tak kena... Manjang tak lawa... Dah habis 360 darjah angle den pusing ... Semua tak lawa... mulalah nak salahkan settinglah.. lightinglah.. Laki den kata...hah org yg ambik gambar... huhuhu....

che'iza berkata...

Hubby den kata org yg ambik gambar tak terror... sapa lagi den lah tu kan.. Semua gambar den kalau tanya dia ... manjang jer... gelaplah.. tak clearlah.. tak membangkitkan nafsulah... tensen....

Juwita Jamaludin berkata...

ika... walaupun upa mu hitam tapi bila ada lap2 you tu berseri tau.. ihiks.. akak pun suka kek ni ika.. sedap dan lembab..

akak tak sure ini id suami akak ke akak ni.. kalau keluar yang merapu namanya tu suami akak la tu.. hihihihi malas nak check balik sebab pinjam laptop dia jap dia rehat buat kerja...:0

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To LadyAyu>>Tutup mata 2 2 belah kalau tutup mata sebelah tak boleh nanti nmpk jugak kek tu wakakaka..eh eh lupa pulak idung pun kena tutup sekali kang bau lagi lah tak tahan :D

To Kak Kerull>>salam satu siam n mesia n jepun hihihi adil gitewww :D waahhhhh! kek cekelat jugak ya? kita ni pun dah lama sgt tak buat kek cekelat baru ni TErajin buat sib baik senang main campak2 jerr :D sesuwai tuk org malas mcm kita ni :D

To Kak Yatie>>Ahkak!! tak pe kak deco simple yang penting sedap n family suke sejukkkk jer tgn bila sume org suke apa yg kita masak walau tak de rupa ;-)

To Kak Sheila>>Ahkakkk! meh sini kita suapkan akak nanti kalau kita bg 4 potong akak makan sume, mana boleh hihihi.. buat resepi ni senang jer kak tp kek2 yg ssh akak boleh buat pulak niiii, ni yg pelik nii hihihi...

To Kak nur>> MAceh kak nur!!! kita tahu akak kalau dtg sini tak pernah dtg dgn tgn kosong, muaaahhhhh!!! meh sini kita makan depan balkoni :D kita suapkan akak kek cekelat eak :D

To Kak CT DELIMA>>ayat akak penyejuk kita pagi2 gini :-) macehhhhh!! betul tu sentiasa setiap masa dlm doa kita insyaAllah... Jom kita makan kek itam legam ni sama sama hihihi...

To Kak Gee>> Jom kak, kita makan boleh ajerrr nk makan kek ni budak2 yg makan bukan luak pun ada lagi ni haaa hihihi... tak pe nanti free2 leh buat tp jgn mata ngantuk lah hihihi...

To Kamalia>> wakakakaka.... mmg sedapppp makan sambil tutup mata mmg tak leh lerrr takut nak bukak mata lagi ahahaha.... mekaseh ya doanyer, mudah mudahan lah segala urusan dia dipermudahkan :-)

ijayuji berkata...

Salam sume!!

To Kak MAs>>Kita lagiiiiiii lama tak buat kek cekelat kak sejak bercuti itu hari hihihi ni pun carik kek2 yg senang gitu yg tak ah main pukul2 jimat tenaga jimat mangkuk nak keja asuh ajerr hihihi... meh sini ambik 2 potong :D

To KAKAK izah>> APAAAA????? serbuk kuali??? ceeettttt! meh sini kita baling ngan kuali itam kita wakakakaka... woi woi apa mimpi2 LMH niiiii mana boleh! wakakaka... kena mintak kebenaran dulu nak mimpi LMH ahahaha... pssst> mmg sedap mkn dgn cis :D

To Erma>> wakakakaa... mkn epal tak pe, mkn epal byk2 okeyy sure tak gemuk hihihi... mmg TERBAEKKKK erma kek ni sedap lembap sume pakej ada :D jom jom makan :D

To Kak Tun>> Kak Tun cayang!!! meh sini kita suapkan :D sedap kan kak kek niii mkn dgn cream kita suke sedap! lemak2 pun suke jomlah join hihihi....

To Indah>> Salam kawanku yg terbaik sejuk dengar kata2 indah kalau kita dilanda masalah mekaseh! InsyaAllah mudah mudahan dpt blik ari nii melampau lampau sgt pulak boss dia :-( Jom makan kek, nak bawak lari kita pun tak pe leh mkn free kat umah indah hihihi...

To Kak TTM>> alaaaaaa mula la tuu nak ngampuuuu apa tuuu alaaaaaa... meh sini ulur lah sikit2 akaknyer toys kat sini baru kita bg makan wakakakaka... maceh kak!

To Che'Iza>> Betul tu! kdg tu sampaikan 50 keping ambik gmbr tp sume tak memuaskan hati last2 reject tp bila dah malas sgt TERpaksa ambik jugak yg reject tu tuoch up kan sikit2 huh! amboiiiiiii ayat yg tak manaikkan nafsu tu seksa mendengarnayer wakakaka... suami akak mesti pandai ambik gmbr ni kan sbb kalau tanyer ninja dia buat bodoh jerr pasal gmbr ni sbb dia langsung tak tahu! huh!

To Kak Juwita>>Akak!!! BETULLL!! nama akak tuuu tp kita tak klik tak tahulah nama sapa nanti ni yg kuar hihihi... tak kesahlah asal akak yg bg komen bukan suami akak kan kan hihihi... sedap kan kak kek ni, kita suke!

Ayu Safieza berkata...

Ika ni.....punye sibuk dgn kain menambun boleh lak meng kejadiankan kek tuh.....tabik2....mmm sedap tak sama ngan grupenye eik? Dah try this banyak x dah n puash hati eik?

Rima berkata...

Ijaaa
windu eh.. kita faham.. shahdu shahdu hahahha

Eh they say.. hitam hitam sitampuk manggis.. macam akak kau ni lahhh heheh..if sedap lagi lebih lah termasuk dalam perut huhu

Wanieyra berkata...

salam ika sayang.....

kek tu mmg sedap, ira pun buat dlm cup je, tak yah nak potong2...ngap gitu je

Ida,Japan berkata...

hitam2 tu yg sedap ika..cuma tang nk b'possing jer mmg serba tak kena kek yg itam2 ni..tak per la kn, asalkan sedap.k'ida mmg lama tak buat kek cakelat...malasnyer!

quinnie berkata...

kek coklat sekarang ni akak masak bila dah teringin sgt2...hehehhe...

akak pun rasa nak sambung tido je hari ni...semalam tak tido melayan oppa...hhahaha

K.Nor berkata...

aduhaiii ijah .. dr pg nak mengomen tp tak lepas.. gi godek yg lain utk akak ya.. kejap jer kan.. sempat la akak buat berbuka kan.. hehe

tun_telani berkata...

olo olo.. siannyer.. xpe, sayang isteri tinggal2 kan.. rasa mcm ber-boyfren je bila duk tepon2 n sms sepanjang masa. hihi.. (pengalaman PJJ setahun fr my laling. hihi..)
sedap kek tu.. feveret tun =)

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
sorry akak lambat datang cnie... huhuuu... pepagi lg dah blackout kat rumah akak td... alahai.. nasib baik x smpi ke malam.. :D.
ermmm... kek nie mmg sedap sesangat... dah ler tu.. mudah plak d sediakan kan kan kan ika cayang... nak sepotong.. ada lg x nie?

Tanpa Nama berkata...

Всякий автолюбитель любит своего железного коня и всячески старается улучшить свое авто так, чтобы он был совсем индивидуальным и как нельзя лучше подходил своему владельцу. Профессионалы guru-tuning.com способны помочь подыскать самый оптимальный комплект для нужной модели авто. Наши сотрудники могут предоставить детальную информацию о тюнинге, объяснить, в чем разница между разными фирмами, к каким автомобилям они подходят, а ещё о том, как правильно инсталлировать и эксплуатировать такие детали.
[url=http://guru-tuning.com/goods/Wald-Mercedes-Benz-W220.html]w220 wald[/url]
[url=http://guru-tuning.com/goods/BRABUS-Mercedes-Benz-G-class-W-463.html]диодная оптика mercedes g class[/url]

С помощью таких элементов можно сделать автомобиль своеобразным и стильным за относительно приемлемые средства.
[url=http://guru-tuning.com/category/36.html?model=X5 (E70)]тюнинг bmw e70[/url]

Тюнинг автомашин – это формирование стильного и эксклюзивного проекта для тех, кто желает иметь автомобиль красивее и привлекательней, чем у всех. Мы готовы взять на себя решение данного вопроса. Мы гордимся тем, что представляем своим заказчикам совершенно качественные услуги, которые начинаются с консультирования по выбору направленности автотюнинга и предоставления нужной информации о любых новинках в этой области до профессионального техобслуживания и кузовного ремонта машин всех марок, как наших, так и зарубежных.
[url=http://guru-tuning.com/porsche-cayenne-magnum-2011]модуль 90 порш магнум[/url]

Tanpa Nama berkata...

Любой автолюбитель любит своего железного друга и всячески пытается улучшить свое авто так, чтобы он был совсем индивидуальным и как нельзя лучше подходил своему хозяину. Сотрудники guru-tuning.com способны помочь подобрать самый подходящий комплект для конкретной модели машины. Наши сотрудники способны предоставить необходимую информацию о тюнинге, объяснить, в чем разница между разными фирмами, к каким автомобилям они подходят, а ещё о том, как необходимо инсталлировать и эксплуатировать такие детали.
[url=http://guru-tuning.com/goods/134.html]выхлопная система g power[/url]
[url=http://guru-tuning.com/goods/Toyota-land-cruiser-200-INVADER]тюнинг ленккрузер 60 фото[/url]

С помощью подобных дополнений можно сделать автомобиль эксклюзивным и стильным за вполне небольшие деньги.
[url=http://guru-tuning.com/category/6.html]хаманн тюнинг фото[/url]

Тюнинг автомобилей – это формирование стильного и индивидуального проекта для всех, кто хочет иметь автомобиль красивее и лучше, чем у других. Мы готовы взять на себя решение этого вопроса. Мы гордимся тем, что предлагаем своим клиентам только лишь качественные услуги, которые начинаются с консультаций по выбору направления автотюнинга и предоставления разной информации о любых новинках в автомире до профессионального технического обслуживания и кузовного ремонта автомобилей всех марок, как отечественных, так и иностранных.
[url=http://guru-tuning.com/category/6.html]тюнинг от hamann[/url]