Khamis, 9 Jun 2011

Roti Manis

_DSC0620
ROTI MANIS
psssttt>>kita suke roti kedut2 gini :D

Salam buat semua di pagi khamis :-)

Mood kurang sikit :'( tp makan ttp makan cuma tak byk ewahhhhh :P Kita suke roti kedut2 gini payah nak jumpa kedut2 kalau kita buat sokmo licin. Lama mencari cari resepi roti manis ni bb kita mmg suke! Resepi asal tak tabur gula caster tapi kita suke tabur gula caster mmg best resepi nii, simple n lembut! Buat mak ayu n PAKWE terima kaseh sudi tido kat umah kita malam td ya hihihi..amboiiii tak leh buat teman ler kalau gini kalau dah sume penakut! wakakaka...

dpt invitation dr Kongsi Resepi rasanyer sume org dpt kita jer ketinggalan :D dan percayalah, kita terima TAPI bukan kerana nak naikkan traffic blog ni sekadar ingin berkongsi sahaja :D kita tak kesah ada org dtg ke tak tp kalau ada yg dtg kita hargai maksudnyer selain blogger2 lah kan, kalau namanyer traffic ni kita tak kesah byk ke sikit tp kalau org menghargai kerja kita, itu dah memadai tak pelah, cukup sekadar blogger2 yg baik hati mahupun bukan blogger tahu blog nii ;-) untuk berkongsi kan kan, maklomlah blog kita ni boleh dikategorikan kelas bwh gituu, nak bebel pun ikut suka ati, resepi2 pun biasa2 jerr nak bandingkan dgn blogger2 terkenal rasa kerdil jerrr :D tp sya tak kerdil tinggi saya 161cm hihihi...berat? jgn tanyer :P ucapkan lah ALHAMDULILLAH :-)

Sbnrnyer kan kan kita ssh hati niii, semalam ada org jerman ni mak kwn ilyas nii dia kawen dgn japanese n dah ddk kat japan berbelas tahun jdnyer mmg dah berabuk ler bahasa jepun dia, dan alkisah suaminyer ni prof U kat sini baru2 jer lepas tsunami dia org pindah sini, mintak tolong terjemahkan research yg suami dia ni buat uuuwaaaaaaa... nak tolak kita ajerr org mesia kat sini dia nak tulis dlm bahse melayu wawawawa... mau gali balik segala kamus2 yg dah ala2 brg antik tuuuu... haish!

ROTI MANIS
Sumber: Kongsi Resepi

Bahan A:

1/2 cawan air suam,
1 sudu makan tepung gandum
1 paket yis>>11g
1 sudu makan gula

**Campurkan kesemua bahan ketepikan seketika sehingga berbuih


Bahan B:

2 sudu makan butter - cairkan>>yg ni kita guna 1sb butter cair dgn 1 sb Shortening


Bahan C:

1 cawan gula (atau 12 sudu makan) cairkan jadi sirap dgn 1/2 cawan air (ini untuk menguli tepung) masa menguli, kalo tepung kurang air boleh tambah air suam sedikit demi sedikit.
>>gunakan air suam supaya cepat larut gula tadi :D

Bahan D:

3 cwn Tepung Roti

Bahan Tabur

Gula caster

_DSC0622_DSC0625
resepi yg kita carik selama ni sbb suke sgt mkn roti ni, sedap!!! lembut dan gebus sgt! tabur gula casterrr waduhhhhh mmg sedap mkn panas2 :D

Caranya:


  • Masukkan bahan D dalam bekas adunan.
  • Campur kesemua bahan2 A, B & C tadi pastu uli jadikan doh...
  • Sudah uli, agak2 dohnya kenyal2 mcm doh roti canai yg besa tengok kat kedai mamak tu ler. Tak lembik sgt, tak kenyal sgt... yg sedang sedang ajaaaaaaaa hehehe
  • Kalo terlembik, tambah aje tepung sikit2 uli jadi kenyal semula...
  • Biarkan doh rehat sampai dia naik gebu, agak2 dalam 1/2 jam ler kot.
  • Lepas dlm 1/2 jam gitu dah boleh bentuk2kan (Jangan tumbuk doh, biarkan aje gebu than terus bentukkan) Dah boleh bulat2kan pastu susun dalam loyang pembakar.
  • Susun rapat2 pastu biarkan lagi dalam 40-45 minit... doh akan naik semula.
  • Lepas dah naik doh tu dalam loyang pembakar, boleh masukkan dalam oven.. bakar selama 30-40 minit ~ suhu 180 degree>>yg ni kita bakar dlm masa 15 min jerr :D bergantung pd oven masing2 ya..
** masa rehat doh, jgn tutup.. biarkan aje dia naik sendiri kena angin



_DSC0617
jgn pkir yg bukan2 ya ahahaha... cuma ni tersesat 1 sbb yg lagi satu dah makan :D

20 ulasan:

lina berkata...

salam arah rajin nya kamu..boleh tak pijam kan kerajinana kamu itu sekejap....

Sheila Shafeareen berkata...

salam good mrng ehehhe
wahhhh ada roti manis di sini yeee boleh le nak rasa 3 ketul air milo panas pun dah bacuh ni..rajin sgt...x smpat nak mask yg berat2 lagi bizi skrg...jgn lupa 3 ketul hantar heheh

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika :)
Cantik ler roti manis ni..sedap & nnmpk gebu jer...
hehehe tinggi jgk si Ika nih..berat badan tuh brapa? Rasa2 tak blh lawan ngan mama..ki3x
Betul tuh Ika kdg2 mama rasa cam kecik jer bila pergi ke dapur blogger2 yg terkenal..kdg2 tak tggl jejak pun..tak tahu kenapa tapi suka jgk kat dapur diorg jgk..

Wanieyra berkata...

salam pagi Ika...

Aduh ika, tergoda betul ira tengok roti tu....rasa mcm nak terkam je!

Mas berkata...

haaa...ambikk kau..dah datang mood meroti tu......
cantik menawan jerk akak tengok roti tu....
memang dah tergoda....
nak try buat juga......


ika..nak tanya ni...
bhn c tu..bancuh 1 cawan gula ngan 1/2 cawan air ke...air tu biasa ke air suam....

akak tak sabo nak buat ni..
dah lama tak meroti...

Nuridah berkata...

Ika mucuk,dlm pd kesedihan roti jln terus ya...cantik dan mengembang roti mu iteww!! Untuk mak ayu dan pakwe aje...kak nur tak ada ker?

Aah nak majuk sembunyi bawah meja...mak yu ngan pakwe temankan Ika erk?? Lagi nak majuk, nak balik lah.....heheh.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

lepas nie balek buka cafe kat nagano na...blh ai terjah gi makan kat citu :D

MamaFaMi berkata...

Daku tirrrguda!

dZana berkata...

sebijik kenyang ni ika.. akk dah buat air kopi .. tunggu roti jer ni.. nk celup2..

Zana~Sweet Rose berkata...

salam ika.. roti manis nie buat akak tergoda aje.. :)

TopsyTurvyMum berkata...

Ikaaa..
Auww...akak nak roti yg last tu bolehh? Hahaha..
Elok dimakan hari khamis hahaha..

Tolong je translate kann..asah bakat sekali sekala.

izahdaut berkata...

hahahhaaa. gelak je tengok roti yang last tu.. napa jah tak leh senyum ek? ikikiki.. ijah sah sah la kena bukak kamus, kengkadang jah merepek kat blog ni pun tak berapa nak paham dah bahasanya tuu.. hahahhaa.. marah ijah!!!!

jah "akak" nak tanya ni, roti tu tepung gandum ke tepung roti. kalau gandum skrg jugak nak buat..ececceehh..agak2 kedengaran rajin kan? kan? kan?

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
wah wah wah... cantik n gebunya roti tu ika... akak mmg x reti meroti nie... seronok tgk org lain buat... akak nakkkk seketul... :)

Ida,Japan berkata...

tembunnyer roti ikaaaa...lama gak tak meroti, sbb nk kasi BM rehat lama2 sikit..'alasan'...nk buat ngan tak nak buat sama ..cammana tuuu..adehh

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika... Comeinya roti tu ika.. Nak maduk mulut mesti terus meresapnya.. Yg roti bawah sekali tu lagi comei.. Hehehe:) akak x fikir bukan2

Ayu berkata...

ika,hahahhaa....jangan susah hati..
akak paham, the pressure you are facing..heheh....terpulang pada ika, untuk terima or tidak ...

yang kongsi resipi nikan..akak pun tak reti nak masukkan ..aduh banyk betul kena mengadjust ..yang dalam blog sendiri ada gadgets juga yang akak tak reti nak buat ..

nak roti, upah sebab semalam tidur sini..

K.Nor berkata...

ehh jap.. cam rupa apa yg kat bawah tu ek.. izah, yg gelak2 tu nampak rupa apa? ha.... otak dah biru ya... hehehe

Anna Qawina berkata...

Ika : rsp ni ler yg pestime aka dpt masa mula2 teringin nak buat roti dulu..tupun femes kat FB kan..tp sampai sudah akak tak buat..hehe,,
Ika uli gna tangan je ke?

Shereen berkata...

Ika,
So sexy roti-roti mu itu...macam I, montel-montel and gebu..lol.Roti yang last tu 18sx ke?
I pun nak buat la..terpikat melihat keseksian mereka.

Nieza berkata...

bestnyer roti kedut tu...akak pun suka kalau org buatkan kasi lagi ler suka...hehe malas tul la nk meroti mkn jer rajinnya...ekekeke