Jumaat, 10 Jun 2011

Jelly Kelapa 2

_DSC0632
JELLY KELAPA 2

Salam hari jumaat sume :-)

Selawat serta salam ke atas nabi junjungan kita NABI MUHAMMAD SAW serta para rasul2 serta sahabat2nyer n para muslimin dan muslimat.

Hari ni Lambat sikit sbb byk kerja dibuat dr pagi ni antaranyer berskype jap td ni :D Esok pagi2 ninja sampai umah lebih kurang kul 5 pg gitu lah dah ada kat umah, jdnyer umah kenalah kemas2 kan sbb dah jd pemalas beberapa hari ni hihihi... Buat jelly malam semalamnyer lupa nak 3 sbb kena ikut giliran, malaslah skrg nak masukkan n3 byk2 dlm satu hari at least 2 n3 ajerr kita masukkan, ada sapa2 yg nak tolong taipkan?? :D utk komen2 pun gitu jugak, kita bacaaaaa sume komen n kita akn buat balas kunjungan, insyaAllah minggu depan kita merajinkan jwb komen2 ya :D..

REsepi ni pernah buat dulu2 tp versi kenyak yer? maksudnyer tak lembut, kita suke puding2 ke agar2 ke yg lembut meliankan kalau utk di telangkupkan atau kuarkan dr acu, jdnyer cuba resepi jelly kelapa yg dah diedit oleh KAKAK SECUBIT GARAM ya :D maceh kak! kita suke thp kelembutan dia tuu guna straw pun boleh sedut :D Mintak halal n izin resepinyer!

KHAS BUAT SEMUA YG DATANG BUAT KUNJUNGAN, KUNJUNGAN AKN DIBUAT LEPAS FREE PTG2 NANTI INSYAALLAH, BZ SIKIT PAGI NI, TERIMA KASIH!

JELLY KELAPA 2
Sunber: KAK NOR SECUBIT GARAM

Bahan2

1 Paket agar2 serbuk (10g)
2.6l Air Kelapa>>Kak nor guna air drpd 3 biji kelapa
Isi kelapa muda
11 sb gula>>Terpulang ikut kemananisan masing2
3 Helai daun Pandan

**boleh tambahkan air sekiranyer air kelapa tak mencukup kehendak resepi


_DSC0650_DSC0646
tak sempat nak menapis buih2 tu main masuk jer, sapa nak ambik ya buat mcm umah org :D tuan umah bz sikit ari ni :D

Cara2:
  • Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  • Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
  • Padamkan api.
  • Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
  • Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.


_DSC0643

21 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

aaa yg nie ai suker sebab x mokmok kan ai...bagik ai segelas dah la sebab nanty cakap ai TAMAK plak...larikkkk *______*

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

kita memang suka air kelapa....

anymz berkata...

ika,akak nak munga2 tu aje..munga2 daisy tu ori tak tu?..kan ke kat siam byk jual munga2 pelsu..muhaahaha

cakap sambil cedok kelapa ni..kekeke

Juz Call Me Sharz berkata...

dap2...nanti leh try sebab asyik beli yang RM1.50 je...kelapa ciput je dapat. =))

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ika
hantar kat rumah 3 gelas tu..sekali gan bunga sekumtum pun jadi le...mmg fv ni...sdp terasa2 bag megalir di tekak..akk mmg suka le dessert cam ni

Antan Bertingkah berkata...

Sedap4x....akak pernah makan...kawan akak buat... nanti kena singgah warung kelapa muda depan sekolah budak2 tu ler beli kelapa muda...lepas tu baru boleh buat...

izahdaut berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
i likeeeeeeeeeeeeeee.. nak 3 gelas ni ye..sepotong kek custard kat bawah tu boleh ye ijahhhh... sekeh pale ijahh sikit.. sikit jee

Juwita Jamaludin berkata...

Ikaa... Nak juga segelas... Sedapnya ni yg nak cari kelapa muda ni.. Tp kat mana yek...:(

Ida,Japan berkata...

slurppp!!! ahhhh lega dpt mkn jelly ika ni..amik tak mintak, bole kn ikaaa...suka2

dZana berkata...

waaaaaaaaaaaa.. akk suke ni byk degan.. tau tak apa tu degan..

Sofea berkata...

ika..jom tukar dgn puding tauhu akak..:)

CT Delima berkata...

As;salam ika

hari ni nak main tunjuk2 n oder jer. malas nak masak. semua tak ada kat rumah so main goyang2 kaki jer.. hehehe.

mintak segelas, cepat sikit haus ni tadi baru balik dr kasmir jumpa izah. ni sampai siam berlari2 penat tau.. hahaha

Ayu berkata...

Ika, mak ayu datang dah nak petang ni...sebelum dah tak boleh online sampai mon..mak ayu nak jelly 1 jug..sedap ni siam punya kelapa muda sedap giler..poskan kat sini 10 biji ya..uish kecur ler..jelly kelapa ni dari 1st time nor post kan sampai sekarang tak buat2 lagi..adohai!!

quinnie berkata...

ika...unnie dgn KHJ dtg singgah nak merasa jelly kelapa ika nih...hahhahah...tadi dah nak antar komen...tapi internet lembab laks...ni baru leh masuk....

Wanieyra berkata...

Ika!!!!!!!kita pun nak juga

K.Nor berkata...

ish... ish.. ish.. dgn sapa la duk berskype tu.. kesian dia kena kacau pg2 ek.. hihiihi...

geram tengok jelly ni ika.. haishhh kena gi cari kelapa muda jugak la nih...

mana munge akak 10 doz tuh? haippp :)

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Sedapnya..Kak Sue pun dah lama tak buat puding ni..tgk sini tetiba pula rasa teringin...

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Wahhhh segarnya bunga tu Ika! Oppps nak jelly kelapa!!! :D

cikmanggis berkata...

cantiknya gambar:)cam pro sis hehe.Dahaga btol ari ni boleh bagi segelas ya nak sejukkan tekak yang kering ni:)

Zurin berkata...

Cantik nyeeeee!! Nampak amat menyegarkan. Saya juga nak buat nanti....insyallah akan blog juga. YUM!

Mas berkata...

ni yang geramm ni..
kat sini pun ada jelly kelapa...
buat kak mas teringat jerk kesedapan jelly tu...
kak mas ambik la 3 gelass tu...
menawan hatiku la...